TESTIRANJE DOBRE HRANE

(ČVARCI) ŽIVE LI ONI NAJBOLJI SAMO U NAŠIM SJEĆANJIMA? Testirali smo čvarke 18 proizvođača, ali baš nijednog nećemo dugo pamtiti! Zašto?

 CROPIX
Svi vole čvarke, pa je za ovo kušanje bilo lako okupiti kušački tim

U jedno prijepodne, uoči kušanja, prikupili smo 18 brendiranih uzoraka, što u supermarketima, što u rinfuzi u mesnicama na zagrebačkim tržnicama. Mogli smo ih uzeti još dvostruko više, ali nam je zdrav razum nalagao da ne treba pretjerati. Riječ je ipak o teškoj hrani i znali smo da bi stvari mogle lako izmaknuti kontroli.

SKUPA DELICIJA

Mislili smo, imamo dovoljno različitih čvaraka da bismo stekli uvid i vjerno predstavili scenu. A ona je danas, otkad je čvarak 80-ih godina zbog globalne propagande rafiniranih biljnih ulja i zabluda o svinjskoj masti gurnut u zapećak, doista življa nego ikad. Gotovo nema mesnice koja u svojoj ponudi nema barem jednu vrstu čvaraka, manje ili više stisnutih ili pak samo ocijeđenih od vruće masti - kako već tko voli - a isto je i sa svim lancima dućana s prehrambenim proizvodima, gdje su obično pakirani u prozirne plastične kutije, iako ih i ondje većinom možete naći i u rinfuzi.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Prvi pakirani čvarci u trgovine su - ima tome dvadesetak godina - uvezeni iz Austrije. Cijena im je bila, prema tadašnjem poimanju, bezobrazno visoka. Ipak je u našoj svijesti čvarak još bio samo zabavan i ukusan nusproizvod u postupku dobivanja svinjske masti. Danas kad su preplavili tržište, već smo se navikli na to da ih se smatra delicijom i da postižu visoku cijenu, iako i dalje držimo posve neopravdanim da kilogram čvaraka većinom prelazi sto kuna, koliko stoji prvorazredna slanina od crne slavonske svinje.

APEL LJUBITELJA ČVARAKA

Ali najgore je to što nam je ovo kušanje pokazalo da čvarci to u većini uopće ne zaslužuju. A volimo ih! Previše uzoraka, kušanih naslijepo, na ovom testiranju dobilo je slabe ocjene, dijelom zbog nepropisne pripreme, prejakog okusa luka, pregorjelosti itd., ali velikim dijelom i zbog toga što su neki od njih bili očito predugo uskladišteni, gumasti ili čak užegli. Umjesto očekivano veselog, bilo je to otrežnjujuće, tužno kušanje s kojeg smo otišli nezadovoljni.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Zato nakon ovog iskustva apeliramo: znamo što su dobri čvarci, većina nas je imala prilike jesti prave domaće, u nekima od naših kuća čak su se i pripremali, pa nas, lijepo molimo, udostojite poštenim proizvodom. Jer čvarci to zaslužuju. Ide to svakako i trgovce koji bi doista morali paziti kako ih skladište i koliko dugo drže na policama. Jer čvarci, kojega god stila bili, tiješteni ili cijeđeni, nikada ne bi smjeli biti sumorni komadići nečega, nego hrskava esencija dobre svinjetine.

MESNA INDUSTRIJA RAVLIĆ, OSIJEK, 100 G - 9,99 KN (TRŽNICA GAJNICE)

Čvarci su izgledali lijepo stisnuti i dovoljno pečeni, nisu bili zagoreni. Imali su kremozniju masnoću. Nedostajalo im je malo soli, no neki proizvođači namjerno ne sole čvarke da ih svatko može začiniti po svom ukusu, ali i da ne navlače vlagu. Bilo je i tvrdih komada i kožice na kojima možeš slomiti zub pa treba pripaziti. Jednom dijelu ekipe nisu imali baš izražen karakter, osim blago gorkastog okusa koji ostane u grlu.

GERIĆ-MG, ZAPREŠIĆ, PREŠANI, 100 G - 13 KN (DOLAC)

Izgledali su jako dobro, stisnuti i fino hrskavi. Slabije slani, ali dijelu ekipe bili su taman. Imali su fin i pun okus, a masnoća nije bila loša. Dobri čvarci koje bismo rado kupili. Malo neujednačeni, moglo se naići na gumastije komade, ali i na one tvrđe koji malo lome zube pa treba jesti oprezno.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

FRELIMO, SAMOBOR, 200 G - 41,99 KN (SPAR)

Manji čvarci, imali su dobru boju. Jako slani, mora ih se jesti s kruhom uz gemišt. Ove čvarke bi kafići trebali posluživati jer te povuku da popiješ. Ipak, imali su i sasvim blag okus užeglosti.

SILMA, VARAŽDINSKE TOPLICE, KLASIČNI ČVARCI, 200 G - 23,89 KN (KAUFLAND)

Čvarci su bili sitniji i nisu bili stisnuti, nego samo ocijeđeni. Premali da bi bili kao pravi slavonski čvarci, ali ujednačene veličine. Kada bismo ih stisnuli, masnoća nije curila, iako su masni. Imali su dobar okus, ali su više za one koji vole masnije čvarke.

MESNICA GRAŠO, ZABOK, 150 G - 18,99 KN (DUĆAN PANDA)

Svjetliji čvarci. Bili su neujednačeni: neki su komadi bili mekani, a neki tvrdi. Osjetio se miris preprženog luka. Fino su hrskali i imali dobru teksturu, ali i gorčinu koja je ostajala u grlu. Potaknuli su raspravu prevladava li okus užeglosti ili zagorjelog luka.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

OKUSI ZAVIČAJA, 250 G - 28,99 KN (LIDL)

Čvarci su izgledali pregoreno i neujednačeno. Imali su jak miris prženja i ustajali okus. Jako masni, teško su nam pali na želudac. Doimalo se kao da je jedan dio čvaraka cijeđen, a drugi nije.

SILMA, VARAŽDINSKE TOPLICE, 90 G - 22,99 KN (KAUFLAND)

Premium čvarci imali su lijepu tamnu boju i bili su tanki kao čips. Luk se osjetio dosta u mirisu, preuzeo je okus i možda bio čak malo zagoren. Naišli smo i na komade na kojima bismo mogli slomiti zub pa s njima treba opreznije.

MESO-RAD, CERIĆ, 250 G - 39,99 KN (KONZUM)

Bucmastiji čvarci. Hrskavi izvana, a mekani iznutra. Jako im je nedostajala sol, bili su bez karaktera. Dobri pod zubima, ali nisu imali neki okus. Da nismo gledali što jedemo, ne bismo znali da su to čvarci.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

VAJDA - BRAĆA PIVAC, VRGORAC, 250 G - 29,90 KN (KVATRIĆ)

Izgledali su neprivlačno. Čvarci su bili neujednačeni, a pojedini komadi su pritom bili doista veliki. Dosta masni, doimali su se staro po okusu. Nismo bili oduševljeni.

MESNICA NENO (ERDE-MES), ZAGREB, 100 G - 9,50 KN (DOLAC)

Ovi su čvarci bili izraženo neujednačeni i u veličini i u stupnju preprženosti. Osjetio se dosta luk, ali nije bio pregorenog okusa. No, čvarci nam nisu bili posebno ukusni jer su imali preintenzivan okus svinje, činilo nam se kao da jedemo mast na žlicu.

OPG FERBEŽAR, OTOK, 100 G - 9,99 KN (DOLAC)

Jako svijetli čvarci, što znači da u njihovoj pripremi nije korišteno mlijeko. Nisu imali klasični okus čvarka, nego nam se činilo kao da jedemo čisti, samo preprženi špek. Njihova je jedina prednost da ih mogu jesti osobe koje inače ne smiju konzumirati mlijeko i mliječne proizvode.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

MESNICA BOROŠAK, KLANJEC, 100 G - 14,99 KN (DOLAC)

Doista loši čvarci, s vidljivim tvrdim komadima pržene kožice od kojih pucaju zubi. Imali su loš okus masnoće i užeglosti koji dugo ostaje u ustima. Nitko nije mogao progutati čvarke, a neke je prolazila i jeza.

MESNICE ZUBEC, LEKENIK, 100 G - 10 KN (DOLAC)

Čvarci neujednačenog izgleda, bilo je komada koji su bili tri puta veći od drugih. Lošeg mirisa zagorenog luka. Bili su gumeni i jako masni. Vjerojatno je riječ o pomiješanim otpacima više različitih serija čvaraka.

(DOBRA HRANA PREPORUČUJE!) IGOMAT, OTRUŠEVEC, 300 G - 43 KN (VRBIK)

Čvarci su dobro izgledali, veliki, ujednačeni i dobro stisnuti, kao čips. Finog mirisa, osjetio se luk, ali taman, nije bio pretjerano prepržen. Čvarci su bili hrskavi, a ipak su imali mesa. Fino slani i dovoljno masni. Jako dobri čvarci. Ove čvarke mogli bismo ponijeti u kino umjesto kokica.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

MESNICA ZAGOREC, ZAGREB, 100 G - 13,5 KN KN (DOLAC)

Mat boje, bili su dosta stisnuti. Očekivali smo da će zato biti suhi i hrskavi, ali bili su gumasti i žilavi. To su čvarci koje bismo pojeli iz pristojnosti. Činili su se stari, a imali su okus kao kad ostaviš čvarke da odstoje više dana u hladnjaku.

MESNICE HORVATIĆ, ZAGREB, 100 G - 13,00 KN (DOLAC)

Ovi čvarci su izgledali kao nekada kad su se čvarci prodavali u kolutu. Nisu nam se svidjeli, bili su žilavi, užegli i gumasti. Imali su okus kao da su prestari.

Zagreb, 211119.
Koranska 2.
Novinari Dobre hrane kusaju i ocjenjuju ovogodisnje cvarke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

MESO EXPERT, DONJA BISTRA, 100 G - 13,00 KN (DOLAC)

Boja ovih čvaraka bila je ujednačena. U mirisu se osjećalo da je u pripremi korišten luk, a možda čak i neki začin. Dobri čvarci među kojima je bilo i hrskavih, ali i malo masnijih komada, što znači da svatko može naći nešto za sebe. Ta neujednačenost se nije svima svidjela, no na kraju smo ovaj uzorak prozvali party miksom. Osjećala se aroma svinje u okusu.

GERIĆ-MG, ZAPREŠIĆ, NEPREŠANI - 100 G - 9,80 KN (DOLAC)

Na prvi pogled doimali su se preprženi i masni, ali kada smo ih primili, zapravo su bili suhi pod rukom. Nisu bili prešani, a usto su bili neujednačene veličine. Ovi su čvarci bili hrskavi izvana, a jako masni iznutra. Kad bismo zagrizli komad, špricnula bi nas tekuća masnoća koja se poslije mogla neugodno osjetiti u grlu. Naišli smo i na žilave komade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:54