StoryEditor
SPONZORIRANI SADRŽAJ

DA, DOMAĆE JE! Vjerujete u svoj domaći proizvod? SPAR je pokrenuo hvalevrijednu akciju kojom podržava lokalne proizvođače!

 
 Ustupljene fotografije

Prije gotovo dvadeset godina dva prijatelja započela su proizvodnju mlijeka s količinom od 500 litara, da bi se danas ta brojka popela na čak 25 tisuća. Riječ je o Ivici Kudeliću i Božidaru Kuzmiću koji stoje iza brenda Euro-milk, a tek je jedna od dojmljivih priča malih proizvođača čiji se proizvodi nalaze na policama SPAR-a i INTERSPAR-a diljem Hrvatske.

Ustupljene fotografije
 

Uz šalicu hladnog mlijeka savršeno prija i domaća mađarica koja je uvijek pripremljena baš kako treba. Domaći kolači poput omiljenih čupavaca, mađarica, bijele i medene pite te međimurske gibanice ili primjerice Sacher torte svakog jutra se peku, a u prodavaonice SPAR i INTERSPAR trgovina diljem Hrvatske dolaze u roku između 24 i 48 sati. U Ekos Pekarnici posebno se ponose tradicijom ručne izrade, a sve namirnice su isključivo hrvatskog podrijetla i to od domaćih dobavljača visoke kvalitete, a podržavaju i održiv uzgoj, stoga koriste isključivo UTZ certificirani kakao i jaja iz podnoga uzgoja.

SPAR Hrvatska od samog početka poslovanja podržava male, srednje i velike hrvatske dobavljače te vjeruje u kvalitetu hrvatskih proizvoda kojih je na policama SPAR i INTERSPAR trgovina svaki dan sve više.

Ustupljene fotografije
 

Kako bi dodatno povećao vidljivost domaćih proizvoda hrvatskih proizvođača na svojim policama, SPAR je pokrenuo veliku kampanju Da, domaće je! koja ih stavlja u prvi plan. Tako trenutno surađuje s čak 400 malih, srednjih i velikih hrvatskih dobavljača, a taj broj se neprestano povećava. Upravo su zbog toga danas SPAR supermarketi i INTERSPAR hipermarketi trgovine s najviše domaćih proizvoda.

Ustupljene fotografije
 

Još jedna lijepa priča koju je SPAR prepoznao je ona obitelji Gorički koja već četiri generacije, ručno pravi prave, domaće zagorske mlince, od samo četiri sastojka: brašna, vode, malo soli i puno ljubavi. Mlinci obitelji Gorički nemaju aditiva, a prave se ručno, i zato je iznimno važan onaj četvrti sastojak. Potrebna je prava vještina za razvući tijesto na ogromne, tanke plahte koje se zatim režu na manje komade i suše na posebnim pećima. Mlinci se zatim peku točno određeno vrijeme kako bi bili savršeno hrskavi, a kad se ohlade, brzo se pakiraju i voze u SPAR gdje vas čekaju svježi i spremni za obiteljski ručak.

Zasigurno ste na policama imali prilike uočiti jaja brenda Luneta, ali mali broj kupaca zna priču koja se krije iza ove farme za proizvodnju jaja. Naime, Dražen i Ivana Čurila, brat i sestra iz Ludbrega, 2012. godine, malo po završetku školovanja, pokrenuli su farmu za proizvodnju jaja Luneta. Prvi novac povukli su iz fondova Europske unije, dio dobili na kredit te 2012. godine sagradili farmu izvan sela Sveti Đurđ u blizini Ludbrega. “U to vrijeme u Europskoj Uniji prelazilo se s proizvodnje u kavezu na alternativne metode uzgoja i mi smo tu vidjeli svoju šansu. Krenuli smo s dva objekta i 48 tisuća nesilica u podnom uzgoju”, rekao je Dražen.

Njihova farma danas zapošljava 20 ljudi i u ukupno u šest peradarnika drži 144 tisuće nesilica, a na godišnjoj razini proizvede oko 42 milijuna jaja. “To je 120 tisuća jaja svakoga dana, i vikendom i praznikom”, kaže ponosni Dražen.

S ciljem još veće prepoznatljivosti domaćih proizvoda, SPAR Hrvatska uveo je i robnu marku Vrtovi Hrvatske pod kojom se također mogu pronaći proizvodi više od 40 malih domaćih proizvođača i OPG-ova. Svi proizvodi pod tom robnom markom 100% su domaće proizvodnje i na SPAR-ovim policama dostupni su tijekom cijele godine ovisno o sezoni. Voće i povrće tako dolazi iz okolice Virovitice, Vinkovaca, Bjelovara, Čazme, Varaždina, okolice Zagreba, okolice Zadra, doline Neretve i Vrgorca. Njihov broj kontinuirano raste čime SPAR dodatno potvrđuje svoju posvećenost hrvatskoj kvaliteti te daje velik doprinos domaćem gospodarstvu.

Ustupljene fotografije
 

Kako bi dodatno pomogao malim domaćim poljoprivrednim proizvođačima koji trenutno zbog izvanredne situacije svoje proizvode više ne mogu prodavati na tržnicama, SPAR osigurava plasman njihovih proizvoda u SPAR i INTERSPAR trgovine. Do sada je ostvario suradnju s novih 60 domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova pa se tako na policama SPARA, između ostalog, mogu naći mladi luk od OPG-a Mrašić Ivana, OPG-a Špiranec Mladen, OPG-a Rasinec Ana, OPG-a Vedriš Ivica i OPG-a Veličan Damir, grah od OPG-a Balog, jabuke OPG-a Vesna Bašić, češnjak OPG-a Raos-Vrgorac te cvjetača i brokula tvrtke Tlzit.

SPAR i dalje poziva sve male proizvođače da se jave kako bi osigurali plasman svojih proizvoda na police SPAR i INTERSPAR trgovina, i to direktno na broj SPAR centrale 01 2410 900. Oni koji nemaju mogućnost samostalnog pakiranja i isporuke proizvoda mogu kontaktirati distributere Marinadu, Fragarija i Osatinu koji će taj posao odraditi za njih te time ubrzati cijeli proces plasmana proizvoda na police. Dakle, ako imate proizvod u koji vjerujete, proizveden je od lokalnih namirnica ili sirovina, pružite mu šansu da bude vidljiv i dostupan i tako razveseli mnoge obitelji svojom kvalitetom i okusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:06