Dok popularnost dimljenog mesa i spore pripreme na roštilju nezaustavljivo raste, Hrvatska se ozbiljno pozicionira na europskoj BBQ karti. I to zahvaljujući entuzijazmu i stručnosti ljudi poput dr. sc. Davora Šuškovića, prvog certificiranog hrvatskog BBQ suca s prestižnim CBJ, CTC i JCUP certifikatima.
U razgovoru s dr. Šuškovićem otkrili smo kako se Hrvatska priprema za svoje prvo službeno KCBS BBQ natjecanje, koje će se održati u srpnju 2025. u Zagrebu, ali i kako svi zaljubljenici u BBQ mogu postati suci na tim natjecanjima i time doslovno "okusiti" najbolje što svjetski BBQ ima za ponuditi.
Što je KCBS i zašto je važno?
Kansas City Barbeque Society (KCBS) najveća je BBQ organizacija na svijetu, poznata po promociji američkog stila pripreme hrane na roštilju i organizaciji više od 450 natjecanja godišnje diljem svijeta. Uz rigorozna pravila i standarde suđenja, KCBS je postao zlatni standard za profesionalne BBQ timove, ali i za suce koji ocjenjuju njihova jela.
Hrvatsku zasad predstavlja ekipa BBQ Hot Yard, jedina natjecateljska ekipa iz naše zemlje, koja u posljednje dvije godine bilježi zavidne uspjehe, uključujući prvo mjesto za piletinu u Italiji i prvo mjesto za svinjska rebarca u Austriji, te trenutačno drže četvrto mjesto u Europi za rebarca i poziciju među 8 najboljih u svim kategorijama uoči 2025. godine.
Veliki plan: KCBS natjecanje u Zagrebu 2025.
Kako bi Hrvatska dodatno ojačala svoju poziciju u svijetu BBQ-a, BBQ Hot Yard pokrenuo je inicijativu za organizaciju prvog službenog KCBS natjecanja u Zagrebu, u srpnju 2025. Već sada imaju usmene potvrde dolaska najboljih europskih BBQ ekipa, a plan uključuje i logistiku, hranu, ali i suce.
„Za jedno ozbiljno KCBS natjecanje potreban je značajan broj certificiranih sudaca, a kako nas u Hrvatskoj zasad praktički nema, organiziramo KCBS Certified BBQ Judge Class, koji će se održati 12. srpnja 2025. u Zagrebu“, najavio je dr. Šušković.
Tko vodi edukaciju i što se tamo uči?
Radi se o jedinstvenoj edukaciji koju će voditi Maria i Wayne Lohman (SAD), Angela i Mark Fishlock (Engleska) te Eva i Andreas Schnoll (Austrija) - priznati KCBS suci s dugogodišnjim iskustvom.
"Polaznici će imati priliku kušati i ocjenjivati jela jednog od najboljih BBQ majstora na svijetu - Sterlinga Smitha, vlasnika Loot N’ Booty BBQ-a, svjetskog prvaka iz 2022. i člana BBQ kuće slavnih. Bit će to prilika učiti od najboljih i kušati ono najbolje što BBQ može ponuditi", kaže Šušković.
Sterling Smith u Zagrebu će boraviti nekoliko dana, a uz CBJ klasu, održat će i niz BBQ masterclassova:
9. 7. 2025.: Tacos and Burgers masterclass (Zagreb)
10. 7. 2025.: The Best BBQ in the World (Velika Gorica)
11. 7. 2025.: The Best Lamb in the World (Zagreb)
13. 7. 2025.: Become a Champion - natjecateljski stil (Zagreb)
15. 7. 2025.: Brisket and Ribs masterclass (Zagreb)
Kako je izgledao put do certifikata?
"Sredinom prošle godine nismo postizali značajnije rezultate na natjecanjima. Shvatio sam da ne razumijem dovoljno kako suci razmišljaju i odlučio sam položiti CBJ tečaj", otkriva Šušković. "U studenom sam otputovao u Oklahoma City i postao prvi i zasad jedini Hrvat s KCBS certifikatom."
Sam tečaj sastoji se od teorijskog dijela i praktičnog dijela gdje se ocjenjuju piletina, rebarca, lopatica i brisket - tzv. "master kategorije". "Najveća vrijednost je u diskusiji - tu se najviše nauči", dodaje.
Rezultati nisu izostali, uslijedila su dva prva mjesta, desetci top 5 i top 10 plasmana, ali i primjena znanja na svakodnevnim jelima koje pripremaju za evente i publiku.
Tko sve može postati BBQ sudac?
"CBJ nije tečaj samo za profesionalce. Većina certificiranih sudaca uopće se ne natječe, već samo dolaze na natjecanja i ocjenjuju hranu. Ako volite jesti dobar BBQ - ovo je za vas", naglašava Šušković.
Nema završnog ispita, a tijekom procesa uči se sve: od prepoznavanja stupnja pečenja, do balansa okusa. „U suštini – jedete hranu koju pripremaju najbolji europski i svjetski pitmasteri. Nećete to probati ni u jednom restoranu“, kaže nam Šušković.
BBQ scena u Europi i budućnost u Hrvatskoj
U radijusu od 500 kilometara oko Zagreba održava se više od desetak KCBS natjecanja godišnje, u Italiji, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Nizozemskoj... Sudjelovanje kao sudac otvara vrata u živopisnu BBQ zajednicu u kojoj vlada iznimna kolegijalnost i strast prema hrani.
"Pozivam sve - amatere, gurmane, kuhare i znatiželjnike da postanu dio ove priče. Prijavite se za CBJ klasu u srpnju, upoznajte KCBS obitelj i uživajte u najboljem BBQ-u na svijetu", poručio je Davor Šušković.
Za više informacija i prijave za CBJ klasu, pratite stranice BBQ Hot Yard i KCBS Europe. Ako ste ikada pomislili da bi roštiljanje moglo biti više od hobija, sad je pravo vrijeme da zakoračite u svijet ozbiljnog BBQ-a.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....