ŽIVOTNA AVANTURA

Dali su joj još 6 tjedana života, a ona je rasprodala sve i odlučila upoznati najbolje chefove

Naslovna fotografija
 The Local Tongue
Jessica Rigg 32-godišnja je Australka koja je jedva poznavala svog liječnika, a u jednom trenu se sve promijenilo

Jessica Rigg 32-godišnja je Australka koja je radila dva posla i jedva je poznavala svojeg liječnika opće medicine. No, sve se to rasplinulo kao mjehurić od sapunice nakon što joj je dijagnosticiran rak. Rasprodala je sve što je do tada stekla, počela je putovati i intervjuirati najbolje svjetske chefove, a razgovore s njima objavljuje na svojoj stranici The Local Tongue.

Moj život prije dijagnosticirane bolesti vrtio se više-manje oko moje marketinške profesije. Radila sam u prosjeku 80 sati tjedno i trudila se zaraditi što više kako bih mogla proputovati svijet i živjeti.

image
Jessica s Garimom Arorom
The Local Tongue

Kad vam liječnici daju još šest tjedana, prioriteti vam se naglo promijene. Suočena s okrutnom stvarnošću da možda živim svoje posljednje dane, odlučila sam ih doslovno proživjeti. Iskoristiti svaki dan. Znam da zvuči kao klišej, ali doista je tako. Rasprodala sam sve i napustila Australiju, prvo mi je odredište bila jugoistočna Azija. Željela sam upoznati svijet, kulturu, ljude, hranu. I ostaviti trag iza sebe tako da ljudi, kad posjete neku zemlju, znaju gdje jedu lokalci i predstaviti im kulinarske genijalce.

Putovati sam možda i nije najbolje na svijetu, ali svakako ima svojih prednosti. Tako privučete pozornost osoblja restorana i lokala i ti vam se ljudi često pridruže i podijele s vama nevjerojatne priče koje inače vjerojatno ne biste čuli.

image
Chalee Kader i Jessica Rigg
The Local Tongue

Uvijek sam imala tremu prije intervjua s velikim chefovima, ali sada napredujem. Bilo mi je užasno preslušavati svoje snimke i čuti svoj nervozni drhtavi glas koji pokušava razgovarati sa chefovima. Moj prvi intervju odradila sam s Julienom Royerom, chefom Odettea, koji je među najboljim restoranima Azije prema izboru The World’s 50 Best.

Dosad sam proputovala većinu država Jugoistočne Azije i Europe. Još nisam posjetila Ameriku, što mi je, naravno, velika želja.

image
Deepanker Khosla i Jessica Rig
The Local Tongue

Ne mogu izdvojiti chefa koji me najviše impresionirao. Kao što i sami znate, svatko od njih nosi neku svoju priču koju vrijedi ispričati i čuti, a intervjuirala sam ih više od stotinu. Jako mi je pomoglo što su doista svi odreda bili susretljivi i rado me uvodili u svoj svijet. Razgovarala sam, primjerice, sa sjajnim Grantom Achatzom, Albertom Adriom, Andoniom Luisom Adurizom te mnogim drugim chefovima.

Želim posjetiti Hrvatsku! Proputovala sam Sloveniju i intervjuirala Anu Roš, a o vašoj sam zemlji čula sjajne stvari i svakako mi je na popisu zemalja koje želim upoznati. Osim chefova i eksperata, moj blog The Local Tongue želi približiti i lokalnu gastronomiju. Osobno obožavam uličnu hranu i lokalna me gastronomija jako zanima. Mislim da se tako najbolje iskusi kultura nekog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:09