DOBRA PREPORUKA

Danas nakon posla svratite u Vintesu,gostuje vinarija koju hvale vinske legende i vina nisu skupa

 Marijan Mocivnik/
Teško da ćete danas pronaći atraktivnije događanje od gostovanja slovenskog Verusa u zagrebačkoj vinoteci Vintesa

"Njihova vina imaju izuzetnu čistoću, svježinu i živost. Sva pokazuju ljepotu u raznim sortama, ali ja najviše volim furmint. On se toliko čini uzemljenim i radosnim!" tako je Steven Spurrier opisao vina slovenske vinarije Verus. Steven Spurrier je prava legenda vinskog svijeta, ujedno i kritičar uglednog magazina Decanter čija se mjesečna kolumna s nestrpljenjem iščekivala.

image
Verus ustupljena fotografija


Danas, 24. lipnja u 18 sati, u zagrebačkoj vinoteci Vintesa gostuje slovenski Verus gdje ćete po akcijskim cijenama moći nadopuniti svoje kućne vinske zalihe. Cijena ulaznice je 80 kuna i omogućuje vam da kušate šest njihovih vina i to: Sauvignon 2020, Sivi Pinot 2020, Renski Rizling 2020, Šipon 2020, Chardonnay 2020 i Pinot Noir 2015. Iako biste možda pomislili da ćete za kupovinu ovih vina morati posegnuti u novčanu zalihu za crne dane, to ovog puta neće biti potrebno. Verusova vina imaju jako dobru vrijednost za novac pa u redovnoj Vintesinoj ponudi možete nabaviti Chardonnay ili Sivi pinot po cijeni od 79 kuna. Zanimljivo je da se Jancis Robinson, ugledna vinska kritičarka zaljubila u njihov Sivi pinot koji je preporučila u Financial Timesu.

image
Verus Ustupljena Fotografija/


No, vratimo se još kratko na njihov furmint koji je obožavao Spurrier. Kad bi se samo jedna vinska sorta morala izdvojiti kao najvažnija sorta Austro-Ugarske Monarhije, to bi zasigurno bio furmint, kako ga u originalu zovu Mađari, ili moslavac i pušipel, kako ga zovu Hrvati, ili šipon - kako ga zovu Slovenci, ili mosler - Austrijanci, ili zapfner, kako ga zovu Nijemci. Daleko najveća količina nasada furminta nalazi se u mađarskoj vinskoj regiji Tokaj, nekih 4000 hektara, zatim se značajan broj od nekih 700 hektara nalazi u Sloveniji, a potom slijede Slovačka, Austrija, Hrvatska, sada ruski Krim, Rumunjska, Njemačka i ostali kako u svom tekstu piše Saša Špiranec. Ali od sorte iz koje su mahom proizlazila masovna, jeftina vina nižih alkohola i visokih kiselina, narodski zvani kiseliši danas se ipak prikazuje u drugom, mnogo elegantnijem svjetlu.

Uz njihov Šipon moći ćete kušati i Verusov Sauvignon. Prilikom našeg prvog posjeta Hiši Franko, nakon odrađenog intervjua s cheficom Anom Roš, odlučili smo nastaviti razgovor u nešto neformalnijem tonu. Izbor smo naravno prepustili Ani Roš koja je naručila dvije čaše Verusovog Sauvignona. Ako vam je u ovim trenucima, Hiša Franko nedostižna, dobra alternativa za sunčani četvrtak bit će ispijanje Sauvignona koji se služi i ondje uz napomenu da će se u Vintesi služiti vina iz berbe 2020, osim Pinot Noira koji je iz 2015. godine.

Zbog epidemioloških uvjeta, najavite svoj dolazak porukom putem društvenih mreža, mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. na 091 566 1843.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:43