Danas ručamo tikvice!

Fresh zucchini platter at a hotel buffet
Donosimo tri recepta za ljubitelje tikvica (i one koji će to tek postati nakon što probaju ova jela)
Donosimo tri recepta za ljubitelje tikvica (i one koji će to tek postati nakon što probaju ova jela)

Grilane tikvice s rajčicama i kukuruzom

• 2 tikvice

• 150 g cherry rajčica (žutih i crvenih)

• 2 klipa kukuruza šećerca

• sol, papar

• 3 žlice maslinova ulja

• 1 žlica sjeckanog peršina

Klipove kukuruza stavite kuhati. Tikvice operite pa uzdužno prerežite na tanke kriške. Malo ih prepržite na gril tavi. Rajčice operite i prepolovite. Ako su velike, izrežite ih na četvrtine. S kuhanih klipova kukuruza oštrim nožem odrežite bobice. Ne morate ih odvajati – bit će neobičnije da ostanu u komadu, povezane. Na pladanj poslažite tikvice, rajčice, kukuruz. Pokapajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i posipajte sjeckanim listićima peršina.

Savjet: ako želite, prije posluživanja na tikvice naribajte sir grana padano, ili prstima natrgajte komadiće feta sira. Feta sir je slan, pa oprezno s dosoljavanjem.

/ Getty Images/iStockphoto
Colorful Summer Salad with Corn Tomatoes Zucchini Parsley Herbs

Punjene tikvice s mesom i rižom

• 4 tikvice

• 250 g mljevenog mesa

• 1 manja glavica luka

• 1 češanj češnjaka

• 1 manja konzerva pelata rajčica

• 1 šalica riže

• 150 g nekog topivog sira

• sol, papar

• biljno ulje

Luk očistite i sitno nasjeckajte. Dinstajte ga na ulju. Kad počne dobivati boju, dodajte sjeckani češnjak. Kad zamiriši, dodajte meso i dinstajte ga dok ne poprimi sivu boju. Morate ga stalno miješati da ne bi ostale veće grudice. U meso dodajte rajčicu, pa dalje dinstajte dok tekućina ne ispari. Skuhajte rižu u slanoj vodi, ocijedite je i isperite hladnom vodom. Rižu umiješajte u smjesu s mesom. Tikvice operite i uzdužno prepolovite. Žličicom izdubite unutrašnjost. Kad se meso i riža malo ohlade, dodajte ribanog sira, začinite solju i paprom, pa dobivenom smjesom napunite tikvice. Zagrijte pećnicu na 200°C. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, pa poslažite polovice tikvica. Zapecite ih u pećnici otprilike 15 minuta.

/ Getty Images/iStockphoto
stuffed zucchini with rice and minced meat filling

Špageti s kozicama i tikvicama

  • 2 manje tikvice
  • 1 manja glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 300 g špageta

Kozice očistite. Očišćene i oprane tikvice tanko narežite. Od glava i ljuski, ako želite, možete skuhati temeljac koji će vam dobro doći u ovom jelu, ili ga možete zamrznuti pa upotrijebiti kada se odlučite kuhati primjerice rižoto. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Kratko ga prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte tikvice, pojačajte vatru i nekoliko minuta pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju. U drugoj tavi, na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani češnjak, dodajte repove kozica i par minuta pržite dok tekućina ne ishlapi. Posolite, popaprite pa smjesu s kozicama dodajte tikvicama. U dosta slane vode skuhajte špagete. Ocijedite ih. Pripremljeni nadjev pomiješajte s tjesteninom.

Savjet: prije posluživanja jelo možete posipati sjeckanim listićima svježeg bosiljka, a prema želji i svježe ribanim parmezanom.

/ Getty Images/iStockphoto
spaghetti with shrimp and zucchinis
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 17:32