UOČI BLAGDANA

Danas se obilježava dan čišćenja hladnjaka: Očistite i vi svoj, a od ostataka hrane napravite jedan od naša četiri prijedloga

Povijest obilježavanja ovog dana seže u 1999. godinu, kad je tvrtka Whirlpool Home Appliances osnovala Nacionalni dan čišćenja hladnjaka

Nacionalni dan čišćenja hladnjaka obilježava se 15. studenog, a potiče nas da se pripremimo za nadolazeće blagdane. U SAD-u je to prvenstveno Dan zahvalnosti, a potom i Božić.

Ako očekujete goste za blagdane i pripremate obrok i kolače za više ljudi, svakako će vam trebati mjesta u hladnjaku za namirnice, a kasnije i za sve ostatke hrane.

image
Olga Ps/Getty Images

Čišćenje hladnjaka se često zanemaruje zbog užurbanog načina života: stariju hranu guramo na stražnje dijelove polica, dok novu stavljamo naprijed. Često pritom zaboravimo i što sve imamo u hladnjaku pa se hrana zna i pokvariti prije nego što ju iskoristimo.

Zbog toga je upravo i započelo obilježavanje Nacionalnog dana čišćenja hladnjaka.

Ladice za meso i povrće najprljavija su mjesta u našim kuhinjama, pa su zbog toga i najveći rizik od nekih bolesti, podaci su Međunarodne zaklade za sanitaciju (NSF).

Povijest obilježavanja ovog dana seže u 1999. godinu, kad je tvrtka Whirlpool Home Appliances osnovala Nacionalni dan čišćenja hladnjaka kako bi potaknula ljude da očiste svoje hladnjake prije nadolazećih blagdana. U to vrijeme je tvrtka imala čak i besplatnu telefonsku liniju na koju su ljudi mogli nazvati kako bi dobili savjete o čišćenju.

Nekoliko savjeta o tome kako najbolje očistiti hladnjak možete pročitati ovdje, a u nastavku vam donosimo nekoliko dobrih reepata u kojima možete potrošiti ostatke iz hladnjaka: šunku, sir, jaja, vrhnje, mlijeko, maslac, ali i gotovo bilo koje povrće ili meso/ribu ili pak začinsko bilje.

Quiche sa sirom, rajčicama i bosiljkom

Trebat će vam:

1 pakiranje prhkog tijesta

3 jaja

200 ml vrhnja za kuhanje

150 g sira (gauda, mozzarella ili cheddar)

200 g cherry rajčica

1 šaka svježeg bosiljka

sol i papar prema ukusu

1 žličica maslinova ulja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pitu, pa izbockajte vilicom. U zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje, ribani sir, sol i papar. Cherry rajčice prerežite na pola, a bosiljak nasjeckajte. Ulijte smjesu u kalup, rasporedite rajčice i bosiljak na vrh. Pecite 35 minuta dok quiche ne postane zlatno-smeđi. Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

image

Quiche sa sirom, rajčicama i bosiljkom

Liudmila Chernetska/getty Images/

Lažni 20-minutni quiche

Trebat će vam:

1 tortilja

1 šaka blitve

2 šampinjona

1 manji poriluk

1 komadić slanine (može i kobasica, a može i bez mesa)

1 režanj češnjaka

3 žlice grčkog jogurta

2 jaja

topivi sir po želji (može sitno ribani, u listićima, kako vam je praktičnije)

malo suhog timijana

malo svježeg peršina

sol i papar

maslinovo ulje

Priprema:

Na tavi na malo maslinova ulja najprije pirjajte poriluk, a kada poprimi boju, dodajte sitno sjeckanu slaninu, protisnuti češnjak i kratko pirjajte. Ubacite nasjeckane gljive, a kada sve poprimi boju, i blitvu koju ste oprali i nasjeckali na veće komade. Pirjajte minutu, maknite s vatre. Tortilju premažite maslinovim uljem i stavite u posudu friteze na vrući zrak ili običnu manju posudu za pečenje. Pobrinite se da je tortilja dovoljno velika ili posuda dovoljno mala da krajevi tortilje oblože dio stranica posude, da dobijete efekt prhkog tijesta u kalupu. U posudi pomiješajte grčki jogurt, jaja, sol, papar i dodajte malo sitno ribanog sira, ako ga koristite. Umiješajte lagano ohlađeno povrće i sve zajedno prebacite na tortilju. Posipajte s još sira i pecite na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, dok se smjesa u tortilji ne stisne. Ako vam tortilja sa strane prebrzo poprimi boju, slobodno pitu prekrijte folijom i nastavite peći. Kada je gotovo, poprskajte s malo maslinova ulja i svježim sitno sjeckanim peršinom i poslužite toplo. Najbolje uz sezonsku salatu.

image

Lažni 20-minutni quiche

Lidija Lončarić/

Slana pita od lisnatog tijesta

Trebat će vam:

1 pakiranje lisnatog tijesta

150 g šunke (na kockice)

1 tikvica

3 jaja

100 g naribanog sira (gauda ili cheddar)

sol i papar po ukusu

Priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u kalup za pečenje. Tikvicu narežite na tanke kolute. U zdjeli izmiješajte jaja, vrhnje, sol i papar, dodajte šunku i sir. Smjesu prelijte po tijestu i rasporedite tikvice po vrhu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.

image

Slana pita od lisnatog tijesta

Lilechka75/getty Images/istockphoto/

Quiche s brokulom

Trebat će vam:

Za tijesto

200 g glatkog brašna

100 g maslaca

prstohvat soli

1 jaje

2-3 žlice hladne vode

Za nadjev:

300 g brokule

150 g pancete

3 jaja

200 ml slatkog vrhnja

100 ml mlijeka

100 g naribanog sira po izboru

1 češanj češnjaka

sol i svježe mljeveni papar

prstohvat muškatnog oraščića

maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno, maslac i prstohvat soli, trljajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i 2-3 žlice hladne vode, brzo zamijesite tijesto, oblikujte u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Blanširajte brokulu 2-3 minute, ocijedite. U tavi pržite pancetu dok ne postane hrskava, dodajte češnjak i pržite još minutu.

Razvaljajte tijesto, stavite u kalup, izbodite vilicom i pecite na 180 °C 10-15 minuta s papirom i "utegom", pa još 5 minuta bez. Na tijesto stavite brokulu, pancetu i prelijte smjesom od jaja, vrhnja, mlijeka i sira. Pecite 25-30 minuta na 180 °C.

image

Quiche s brokulom

Minadezhda/getty Images/istockphoto/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:06