Nacionalni dan čišćenja hladnjaka obilježava se 15. studenog, a potiče nas da se pripremimo za nadolazeće blagdane. U SAD-u je to prvenstveno Dan zahvalnosti, a potom i Božić.
Ako očekujete goste za blagdane i pripremate obrok i kolače za više ljudi, svakako će vam trebati mjesta u hladnjaku za namirnice, a kasnije i za sve ostatke hrane.
Čišćenje hladnjaka se često zanemaruje zbog užurbanog načina života: stariju hranu guramo na stražnje dijelove polica, dok novu stavljamo naprijed. Često pritom zaboravimo i što sve imamo u hladnjaku pa se hrana zna i pokvariti prije nego što ju iskoristimo.
Zbog toga je upravo i započelo obilježavanje Nacionalnog dana čišćenja hladnjaka.
Ladice za meso i povrće najprljavija su mjesta u našim kuhinjama, pa su zbog toga i najveći rizik od nekih bolesti, podaci su Međunarodne zaklade za sanitaciju (NSF).
Povijest obilježavanja ovog dana seže u 1999. godinu, kad je tvrtka Whirlpool Home Appliances osnovala Nacionalni dan čišćenja hladnjaka kako bi potaknula ljude da očiste svoje hladnjake prije nadolazećih blagdana. U to vrijeme je tvrtka imala čak i besplatnu telefonsku liniju na koju su ljudi mogli nazvati kako bi dobili savjete o čišćenju.
Nekoliko savjeta o tome kako najbolje očistiti hladnjak možete pročitati ovdje, a u nastavku vam donosimo nekoliko dobrih reepata u kojima možete potrošiti ostatke iz hladnjaka: šunku, sir, jaja, vrhnje, mlijeko, maslac, ali i gotovo bilo koje povrće ili meso/ribu ili pak začinsko bilje.
Quiche sa sirom, rajčicama i bosiljkom
Trebat će vam:
1 pakiranje prhkog tijesta
3 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
150 g sira (gauda, mozzarella ili cheddar)
200 g cherry rajčica
1 šaka svježeg bosiljka
sol i papar prema ukusu
1 žličica maslinova ulja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pitu, pa izbockajte vilicom. U zdjeli pomiješajte jaja, vrhnje, ribani sir, sol i papar. Cherry rajčice prerežite na pola, a bosiljak nasjeckajte. Ulijte smjesu u kalup, rasporedite rajčice i bosiljak na vrh. Pecite 35 minuta dok quiche ne postane zlatno-smeđi. Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Lažni 20-minutni quiche
Trebat će vam:
1 tortilja
1 šaka blitve
2 šampinjona
1 manji poriluk
1 komadić slanine (može i kobasica, a može i bez mesa)
1 režanj češnjaka
3 žlice grčkog jogurta
2 jaja
topivi sir po želji (može sitno ribani, u listićima, kako vam je praktičnije)
malo suhog timijana
malo svježeg peršina
sol i papar
maslinovo ulje
Priprema:
Na tavi na malo maslinova ulja najprije pirjajte poriluk, a kada poprimi boju, dodajte sitno sjeckanu slaninu, protisnuti češnjak i kratko pirjajte. Ubacite nasjeckane gljive, a kada sve poprimi boju, i blitvu koju ste oprali i nasjeckali na veće komade. Pirjajte minutu, maknite s vatre. Tortilju premažite maslinovim uljem i stavite u posudu friteze na vrući zrak ili običnu manju posudu za pečenje. Pobrinite se da je tortilja dovoljno velika ili posuda dovoljno mala da krajevi tortilje oblože dio stranica posude, da dobijete efekt prhkog tijesta u kalupu. U posudi pomiješajte grčki jogurt, jaja, sol, papar i dodajte malo sitno ribanog sira, ako ga koristite. Umiješajte lagano ohlađeno povrće i sve zajedno prebacite na tortilju. Posipajte s još sira i pecite na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, dok se smjesa u tortilji ne stisne. Ako vam tortilja sa strane prebrzo poprimi boju, slobodno pitu prekrijte folijom i nastavite peći. Kada je gotovo, poprskajte s malo maslinova ulja i svježim sitno sjeckanim peršinom i poslužite toplo. Najbolje uz sezonsku salatu.
Slana pita od lisnatog tijesta
Trebat će vam:
1 pakiranje lisnatog tijesta
150 g šunke (na kockice)
1 tikvica
3 jaja
100 g naribanog sira (gauda ili cheddar)
sol i papar po ukusu
Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u kalup za pečenje. Tikvicu narežite na tanke kolute. U zdjeli izmiješajte jaja, vrhnje, sol i papar, dodajte šunku i sir. Smjesu prelijte po tijestu i rasporedite tikvice po vrhu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.
Quiche s brokulom
Trebat će vam:
Za tijesto
200 g glatkog brašna
100 g maslaca
prstohvat soli
1 jaje
2-3 žlice hladne vode
Za nadjev:
300 g brokule
150 g pancete
3 jaja
200 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
100 g naribanog sira po izboru
1 češanj češnjaka
sol i svježe mljeveni papar
prstohvat muškatnog oraščića
maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brašno, maslac i prstohvat soli, trljajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i 2-3 žlice hladne vode, brzo zamijesite tijesto, oblikujte u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Blanširajte brokulu 2-3 minute, ocijedite. U tavi pržite pancetu dok ne postane hrskava, dodajte češnjak i pržite još minutu.
Razvaljajte tijesto, stavite u kalup, izbodite vilicom i pecite na 180 °C 10-15 minuta s papirom i "utegom", pa još 5 minuta bez. Na tijesto stavite brokulu, pancetu i prelijte smjesom od jaja, vrhnja, mlijeka i sira. Pecite 25-30 minuta na 180 °C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....