NAJBOLJI NA SVIJETU

Danski Geranium više ne služi meso u restoranu, kažu da je to bio jedini logičan korak

 Claes Bech-poulsen/
Rasmus Kofoed bio je vegetarijanac godinama pa ova odluka i nije toliko iznenađujuća

Tim restorana Geranium prošle je godine komunicirao da će nakon 11 godina poslovanja promijeniti jelovnik i da ubuduće neće nuditi meso i mesne prerađevine već se fokusirati isključivo na biljnu i morsku kuhinju.

Rasmus Kofoed, chef restorana koji je trenutno drugi najbolji na svijetu po izboru The World´s 50 Best Restaurants jasno je dao do znanja da ga je pandemija natjerala da ponovno preispita trenutnu situaciju i donese nove odluke kako bi ostao relevantan na tržištu, ali i prema sebi. Zato je odlučio - više neće služiti meso u Geraniumu.

image
Claes Bech-poulsen/
image
Claes Bech-poulsen/

Kofoedova filozofija oduvijek je naginjala ka potpunom posvećivanju moru i bilju pa odluka da Geranium više neće služiti mesna jela i nije toliko iznenađujuća.

Geranium je i nakon ove odluke zadržao svoj prepoznatljivi moderan stil i eleganciju te originalnost u pristupu. Rasmus je za talijanski magazin Tuorlo.it izjavio kako već dugo želi raditi samo s povrćem što proizlazi i iz osobnog svjetonazora. Naime, Rasmus je godinama bio vegetarijanac, a godinu dana živio je isključivo na biljnoj prehrani. Ipak, Geranium neće biti tako isključiv te će i dalje posluživati jela s namirnicama iz mora koje smatra važnim dijelom terroira.

image
Claes Bech-poulsen/
image
Claes Bech-poulsen/
image
Claes Bech-poulsen/

Ono što im je predstavljalo problem je to da više ne kuhaju pileći temeljac na koji su navikli već su se orijentirali na infuzije povrća, korištenje dashija, redukcije sokova od gljiva i slično. Umjesto parmezana sad ribaju slanutak s kvascem koji okusom i izgledom neodoljivo podsjeća na poznati sir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:38