David Skoko na Kinookusu

Ovogodišnji Kinookus Film Festival uistinu je bio prepun događanja i čini se da i publika to sve više prepoznaje.

U Stonu je bilo živo, održavale su se radionice, gledali filmovi, jelo se i pilo, a i David Skoko, chef iz nagrađivane Bateline pokazao je kako njegova obitelj vidi održivi razvoj Jadrana.

Publika je njegov cooking show opisala kao gastronomski užitak za sva osjetila.

– Tako pripremiti ribu koja se smatra škartom, sirove triljice ravno iz mora samo uz listić motara, lolipop od šaruna, cipoli sa sezamom, te zalogaj o kojem bruji cijeli Ston – paštetu od jetre morske mačke na preprženoj smokvi. Samo je Ivo Kara-Pešić uspio pojesti dva zalogaja. Prava bomba imuniteta i okusa, kao da si imao esenciju mora u ustima, tako iskonski okus nisam nikada kušala. Bili smo stvarno oduševljeni, prepuna publika je nagradila svaki slijed ovacijama. A kuhanje i kušanje bilo je popraćeno video radom sestre Skoko koji prikazuje ideju koja vodi njenog oca i brata – kruženje iz mora na pjat, s pjata na more. Jer o našem izboru ribe ovisi bio-raznolikost Jadrana, a sve što ulovimo vrijedno je našeg pjata. Uz hranu, film i priču Davida Skoke, sva su nam osjetila bila zaokupljena, kaže nam Romana s Mljeta, jedna od posjetiteljica Kinookusa.

Napomenimo još da je ceremonijom zatvaranja u Stonu završen 4. Kinookus Food Film Festival. Po izboru publike Veliku kamenicu osvojio je danski dokumentarac “Po mjeri čovjeka” (The Human Scale) redatelja Andreasa MolDalsgaarda, dok je Malu kamenicu za najbolji kratkometražni film osvojio animirani film irske produkcije “Naučiti ribati” (Learning to Fish), finskog redatelja Teemua Auersaloa. Publika je uz čašicu vrhunskih vina iz Ponikava pogledala pobjedničke filmove, a zatim uživala uz glasovni i instrumentalni virtuozitet Maje Grgić i Igora Vlahušića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:55