DRAGA DI LOVRANA

DENI SRDOČ: ''Ovaj smo meni počeli raditi tri tjedna prije osvajanja Michelinove zvjezdice, tako da je ona bila završni začin!''

 Robert Pichler
Zvjezdani meni nadahnut okusima iz djetinjstva
Zvjezdani meni nadahnut okusima iz djetinjstva

Legenda kaže da se u Dafne, jednu od najljepših nimfi, zaljubio bog Apolon. Kad je bježala od upornog udvarača, na ovom se mjestu pretvorila u lovor, pa otuda ime Lovran, odnosno Lovranska Draga. Baš na tom je mjestu Diomed izgradio hram, svetište boga Apolona, a danas podno proplanaka Učke, kao da lebdi iznad mora, hrabro stoji Hotel Draga di Lovrana. Sjaj zvjezdanog neba opet se vratio na ovo mjesto.

Robert Pichler

No, sada u zvjezdice nisu upleteni bogovi već chef restorana Draga di Lovrana, Deni Srdoč i njegova ekipa. Naime, osim što je prvi iz Kvarnera koji je dobio Michelinovu zvjezdicu, Deni Srdoč je i najmlađi među pet hrvatskih chefova koji su osvojili ovo prestižno priznanje, a sa svojih dvadesetisedam godina - najstariji je u restoranu! Restoran Hotela Draga di Lovrana posjetili smo jer je najmlađa hrvatska ekipa na čelu s chefom Denijem Srdočem koja je osvojila Michelina odlučila predstaviti svoj prvi “zvjezdani” meni.

Robert Pichler

- Svi smo vjerovali da ćemo dobiti zvjezdicu. Cijelu smo godinu kuhali na visokom nivou i pazili do najsitnijeg detalja - odgovorio je Deni kojeg smo uhvatili, naravno, tek nakon večere. - Život ide dalje i meni se osobno nije bitno promijenio, osim što me sada ljudi prepoznaju na ulici i čestitaju mi - dodao je sa smiješkom chef Srdoč i priznao da je sada prilično skuliran s obzirom na to kako je bilo prvih dana nakon objave dobitnika Michelina.

- Mamu sam nazvao nakon što sam ja doznao i pitao je zna li što se dogodilo. Naravno da nije znala, a kad sam joj rekao, krenule su suze sreće. Svi su bili oduševljeni, slali poruke, zvali. Bio je to vrlo emotivan dan - ispričao nam je mladi chef.

Robert Pichler

KAD SE ZNA ŠTO SE ŽELI

Uspjeh restorana Hotela Draga di Lovrana Deni Srdoč nesebično dijeli sa svojom ekipom. Čak i kad ga se zamoli za portret, ne želi se fotografirati bez svoje desne i lijeve ruke, Maria Štokića i Roberta Boštjančića, a tijekom večeri svako jelo je predstavio drugi član ekipe. Uzbuđeno, jednostavnim riječima ispunjenima strasti i želje da predoče ono što su htjeli reći svojim jelima.

Robert Pichler

- Ovaj smo meni počeli raditi tri tjedna prije osvajanja Michelinove zvjezdice, tako da je ona poslužila samo kao završni začin. Već smo znali što želimo i što ćemo poslužiti na svojim tanjurima - objasnio nam je chef Srdoč i nastavio: - Naši tanjuri poštuju izvornu namirnicu, a kreirali smo jela koja nas sve podsjećaju na našu mladost, na okuse koji naviru kad gledamo fotke dok smo bili mali, dok se prisjećamo nonića i nona, dok koračamo ulicama svojih mjesta gdje smo odrastali, dok se vraćamo kućama a u nosu i ustima se bude oni poznati mirisi i okusi naše, domaće kuhinje - dodao je chef koji je rođen i odrastao na otoku u gradu Krku.

Robert Pichler

Degustacijski slijed koji nam je ponuđen u restoranu započeo je naravno kvarnerskim škampom, crudo, kako su ga nazvali, odnosno sirovim jer tako se najbolje uživa u njegovu okusu. Slijedilo je iznenađenje, jer su chef Srdoč i ekipa odlučili malo eksperimentirati: uz ovo jelo natočeno nam je Houblon blond ale pivo. Pomalo zatečeni, tražili smo objašnjenje.

Robert Pichler

- Naravno, uz sva se jela mogu naručiti vina iz naše vinoteke, ali ovog smo puta htjeli pokazati da ne treba robovati navikama - objasnio je chef Srdoč, a mi smo bolje pročitali meni: uz jela su se nudila vina istarske motovunske obiteljske vinarije Fakin, ali i pivo Houblon iz craft pivovare, te Hug&Punch hrvatska craft kava koju potpisuje centar za edukaciju i certificiranje barista u zaleđu Matulja.

Robert Pichler

Moramo priznati da nam je upravo ta kava (koju su točili u čaše za bijelo vino) uz sljedeći slijed nazivom Junetina, odnosno roast beef i tartar, hren, badem, parmezan, jabuka i vlasac, bila najveće iznenađenje i izazov da stvarno razbijemo predrasude. I, uz odlično izbalansirano jelo, izbalansirala se gutljaj po gutljaj kava, da bi se na kraju zaključilo kako je uparivanje bilo odlično.

Robert Pichler

- Uživam u kuhinji i obožavam pripremati sva jela. Ova su nova, tako da je sada još sve zanimljivo, ali ako baš moram birati koje mi je najzabavnije, onda je to upravo ovaj tartar - odao nam je Deni Srdoč.

Sljedeća je bila raža u savršeno hrskavoj tempuri s netom skuhanom blitvom, krumpirom, češnjakom i beurre blanc umakom. Domaći okusi s malim odmakom, što je i red kada se jede u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, što potvrđuje i sljedeće jelo Kopun, odnosno tjestenina nadjevena kopunom s rajčicom, mrkvom, mažuranom i jusom (uz ovo jelo pila se, a što drugo nego kava). Hrabro, ali potpuno neobično, no u životu treba sve probati, tako kažu.

Robert Pichler

Robert Pichler

EKSPLOZIJA OKUSA

Teško je riječima opisati jelo, ali ovim su chef Srdoč i njegov tim dokazali da stvarno znaju kuhati. Toliko majstorski izbalansiranih okusa na jednom tanjuru (jer naziv ne otkriva sve), dokaz je da je zvjezdica došla u prave ruke. Slijedila su sporo pečena teleća rebra s batatom, prokulicama, pistachijem, radičem i jusom, te file crne slavonske svinje s a čime drugim nego divljim šparogama, pireom od pastrnjaka, korabicom, pancetom i jusom. Nakon večere poslužen je Hug&Punch espreso, koji je ekipa uz majstorske intervencije pretvorila u Belo kafe i baškot, jer none su to uvijek radile, a nema slađeg kad se baškot namoči u kavu i malčice posrče. Za kraj večeri posluženo je jelo Marun, odnosno ušećereni marun s 32% dulcey čokoladom, narančom i bretonom.

Robert Pichler

- Prošle jeseni, kad su rodili, gulili smo ih danima i spremali kao zimnicu. Bili smo i pomalo ljuti koliko je to trajalo, ali isplatilo se - komentirao chef Srdoč.

Robert Pichler

U kuhinju se svatko mogao izdaleka naviriti - poslagani tanjuri na koje su se slagale komponente odlazili su pred goste ne samo u rukama konobara - nosili su ih i sami kuhari, te i chef Srdoč koji je s posebnim zadovoljstvom i ponosom nudio jela i svojoj djevojci, Ani. U Draga di Lovrana vlada spontana atmosfera, toliko puna dobrih emocija, ljubavi i prirodnog ponašanja, a upravo je to preduvjet za dobra jela i uživanje u njima.

Robert Pichler

Robert Pichler

Osjećate li se sada kao zvijezda? - Ne, ostao sam onaj isti dečko, prijatelj, kolega i chef - kaže Deni Srdoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 00:50