OTVARA SE TORIKAYA

Do sada nigdje u Hrvatskoj niste mogli pojesti čak pet vrsta ramena, od utorka ćete to moći

 Vid Nikolić/
U prostoru bivše Mundoake otvara se ramen bar Torikaya, zajednički projekt Vida Nikolića i Davora Bienenfelda

Početkom sljedećeg tjedna, točnije u utorak 17. svibnja otvara se prvi bar posvećen ramenu. Zvat će se Torikaya i zajednički je projekt chefa Vida Nikolića i ugostitelja Davora Bienenfelda. Nalazit će se na adresi Petrinjska 2 u prostoru nekadašnjeg restorana Mundoaka. Torikaya se temelji na streetfood konceptu koji će nuditi čak pet vrsta ramena, dva jela s rezancima i nekoliko predjela, a cijene će se kretati od 60 do 110 kuna.

image
Vid Nikolić/

Analizirajući meni koji smo dobili i s obzirom na renome chefa Vida Nikolića koji stoji iza niza uspješnih projekata ovog tipa Torikaya će zasigurno biti vrlo zanimljivo mjesto. Trenutno, baš nigdje u Hrvatskoj ne možete kušati pet različitih vrsta ramena, od klasičnog tantanmena sa svinjskim temeljcem, preko varijante s piletinom i miso pastom, zatim dashijem i tepurom od jastoga do vegetarijanskog ramena koji se pravi od temeljca od bundeve, pečene mrkve i kokosovog mlijeka, pšeničnih rezanaca, rižinih kolačića, pak choia, gorgonzoli u panko mrvicama i prženim tofuom.

image
Vid Nikolić/
image
Vid Nikolić/
image
Vid Nikolić/

Iako je danas simbol japanske gastronomije, ramen je jelo komplicirane povijesti te svoje korijene zapravo vuče iz Kine odakle potječe kultura izrade rezanaca zvanih soba. Svoje širenje ramen duguje industrijalizaciji i urbanizaciji Japana početkom 20. stoljeća jer je riječ o juhi koja je bila brzo gotova, budući da se radi od prethodno pripremljenih sastojaka koje je bilo potrebno samo složiti u hranjivi i brzi obrok, idealan za sve veći broj radnika, od kojih su mnogi bili imigranti iz Kine, Tajvana i Koreje. Kao izvozno jelo, instant-ramen je 70-ih i 80-ih postao nezaobilazni dio prehrane američkih studenata, a upravo je tako mnogima izvan SAD-a postao i prepoznatljiv jer ga je ostatak svijeta prvotno upoznao u njegovu instant-obliku, preko američkih filmova i serija, pripremljen u mikrovalnoj pećnici i s okusom koji dolazi iz vrećice. Tek je 1980-ih ramen polako postao cijenjeni specijalitet, sa specijaliziranim restoranima ispred kojih su se stvarali redovi obožavatelja ramena koji strpljivo čekaju na svoju zdjelu punu umamija.

image
Vid Nikolićvid Nikolić/
image
Vid Nikolić/
image
Vid Nikolić/

Osim toga, nudit će dva jela s rezancima. Beef undon što je kombinacija pšeničnih rezanaca, mariniranog bifteka, zelenih mahuna i ostalih raznih čuda te tofu dan dan što su raženi rezanci u spicy tahini umaku s prženim tofuom. Za deserte će biti zadužen Robert Hromalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:29