SAMO TRI SASTOJKA

U Zagrebu je još uvijek teško pronaći stvarno dobar kesten pire, napravite ga sami, evo recepta

 Orijent
Kilogram kestena na tržnici se kreće od 12 kuna na više, a popularni desert jednostavno možete pripremiti sami

U Zagrebu je već godinama teško pronaći baš dobar kesten pire. Iako se dolaskom jeseni desetljećima odlazilo u kultni Vincek, neke druge adrese postale su bolja opcija, kao Orijent ili Cukeraj. Svojevremeno je i slastičarnica Amelie nudila dosta dobar kesten pire, no budući da je ipak početak sezone kremastog klasika kesten pirea treba i pričekati da ga slastičari uvedu u ponudu. Zagrebačka slastičarnica Meet Mia nije imala izvornu varijantu kesten pirea ali još pamtimo njihovu dobru tortu od kestena i kruške.

Cijena kestena na tržnici može se pronaći za 12 kuna kilogram (najniža cijena na koju smo naišli na Trešnjevačkom placu) iako je taj doista sitan, ali može poslužiti za kuhanje i baš pripremu kesten pirea.

Recept za ovaj popularni desert ustupili su nam svojevremeno iz slastičarnice Orijent koji imaju tradiciju dugu gotovo 85 godina.

image
Orijent

KAKO KUPOVATI I KAKO SKUHATI KESTENE?

Prije nego se uputite na tržnicu po vrećicu kestena i bacite na posao, svakako imajte na umu nekoliko stvari:

1. Kad kupujete kestene važno je da su plodovi što sjajniji i da im je površina glatka, jer su u suprotnom kesteni stari, a najbolji su oni tamnije (smeđe) boje, što znači da su bili više na suncu i da su slađi. Birajte veće, mesnatije primjerke jer ćete imati manje posla, lakše se čiste. Prije pečenja potrebno ih je zarezati da ne bi došlo do "eksplozije" i da bi se kasnije lakše ogulili.

image

kesteni dolac tržnica

Damjan Tadic/cropix

2. S druge strane, kestene koje ćete kuhati nije potrebno zarezivati kako ne bi popili previše vode. Također, zarezivanje vam neće pomoći niti pri samom čišćenju već je kuhane kestene najbolje guliti nožem. Dovoljan je samo jedan, plitak rez (nemojte zarezivati plod), a to je najbolje napraviti vrhom skalpela ili oštrog nožića.

3. Na kraju, dobro je dodati i kako pečeni kesteni sadrže više vitamina, a kuhani već količinu mineralnih sastojaka. Općenito se od svojih ostalih rođaka iz skupine orašastih plodova razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Obiluju kalcijem, kalijem, sadrže podosta vitamina B, te fosfor i željezo.

Za pripremu kesten pirea trebat će vam:

1 kg kestena
50 g šećera
Rum ili Amaretto po želji

Voda za kuhanje

Priprema:

Kestene zarezati i staviti na lim na dno pećnice. Peći 20-tak minuta na 250 stupnjeva. Vruće kestene oguliti i pomoću krpe istrljati kožicu s kestena pa staviti u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene. Kestene je zatim potrebno kuhati, a kada su gotovi, nakon otprilike 15 minuta, potrebno ih je protisnuti ili izblendati s malo ruma, Amaretta ili Kahlua.

MALO DRUGAČIJI KESTEN PIRE

Želite isprobati nešto malo drugačije, jedan od naših favorita svakako je i kesten pire s marelicama i čilijem, a dobra ideja, kada napravite kesten pire, bit će i dodati ga slasticama kao što je jesenska torta s beze korama.

KESTEN PIRE S MARELICAMA I ČILIJEM

TORTA S BEZE KORAMA I KESTENIMA

image

Kesten pire

Mario Kučera

image

Zagreb, 271017.
Slatka jela od kestena napravila je Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek/CROPIX

Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:30