PRAVI COMFORT FOOD

Dobar topli sendvič je hrskav izvana i ima dovoljno sira, a evo zašto ga nikad ne radim u tosteru

 Lidija Lončarić
Za dobar grilled cheese sendvič trebaju vam kruh, maslac i sir, a za dobar jesenski grilled cheese još i pečena buča!

Kada bih morala odabrati omiljeno jelo i ultimativni comfort food za hladne dane, to bi svakako bio grilled cheese sendvič. Dvije tanke kriške dobrog sourdough kruha, poštena količina sira koji se sve više rasteže svakim novim zalogajem, a onda i doza maslaca za hrskavu koricu i dodatnu slast – meni dosta za 15 minuta apsolutne sreće. Ako ste ikada gledali film "Chef" vjerojatno znate o čemu govorim. Scena u kojoj Jon Favreau priprema grilled cheese jedina je iz cijelog filma koju sam zapravo zapamtila (a film sam pogledala barem pet puta). Ako pak nikada niste pripremali ili probali grilled cheese sendvič, žao mi je što to moram reći, ali zbilja ne znate koliko dobar zapravo život može biti. Zaboravite toster, preklopni mini roštilj ili što god da ste do sada koristili za pripremu toplih sendviča, pripremite tavu i, bez imalo pretjerivanja i namjere da ovo zvuči kao tv prodaja, prepustite se slasti koju sa sobom donosi stvarno dobar grilled cheese.

image
Lidija Lončarić


S obzirom na to da smo već debelo zašli u jesen i buče se mogu kupiti na svakom koraku, ovaj, najslasniji sendvič u svemiru ovog sam puta odlučila napraviti još malo uzbudljivijim. Dodala sam mu tako, osim obaveznog sira, pire od buče te pirjani luk i papriku, a zatim, inspirirana američkim klasikom koji spaja juhu od rajčice i upravo ovaj sendvič, poslužila uz klasičnu krem juhu od buče. Iako se čini kao previše posla, priprema je zapravo prilično jednostavna i praktična. Buču je, naime, dovoljno tek ispeći, zatim veći dio dobivenog pirea u blenderu pretvoriti u juhu, a drugi dio ubaciti u ovaj genijalan sendvič. Samo, upamtite, grilled cheese sendvič mora biti neuredan, slastan, mastan i ništa manje od toga, a ako ulazite u skupinu ljudi kojima tanjur juhe od buče definitivno nije dovoljno zasitan obrok, vjerujem kako će ova kombinacija vrlo brzo postati vaš novi omiljeni jesenski ručak. I večera. I sve ono između.

Jesenski topli sendvič

2 kriške sourdough, mliječnog ili nekog drugog kruha
70 g sira (birajte lako topljive sireve poput cheddara i gaude)
50 g maslaca
1 manji luk
1 manja zelena paprika
2 žlice pečene buče

Priprema:

Luk nasjeckajte na ploške, a papriku na komadiće. Na maslinovom ulju najprije pirjajte luk, pustite da se zažuti, a zatim dodajte papriku i pirjajte još 3-4 minute, dok se ne opusti. Kriške kruha premažite maslacem. Na jednu krišku zatim dodajte pire od pečene buče koji ste prethodno začinili po želji. Na pire dodajte tanko rezani sir. Ne štedite sa sirom, neka sendvič bude bogat. Na sir dodajte luk i papriku, po želji pospite s još malo sira (može i neki aromatičniji, ali dovoljno topljiv, primjerice parmezan) i preklopite drugom šnitom kruha tako da maslac kojim ste je premazali bude s unutrašnje strane. Kockicu maslaca otopite na toploj tavi. Na maslac dodajte sendvič i smanjite vatru, neka bude mala do srednja. Špatulom povremeno pritisnite sendvič, a kada poprimi zlatnu boju i hrskavu koricu, dodajte malo maslaca na gornju stranu sendviča i preokrenite ga. Pecite dok ne dobije koricu i s druge strane i poslužite uz juhu od buče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:13