Dobra knjiga za sve vinoljupce!

Knjiga koja daje osnove vinogradarstva i enologije te savjete kako degustirati i prepoznati vina

Piše: Saša Špiranec

Hrvatski sommelier klub izdao je važan priručnik težak 260 stranica esencijalnog znanja o vinu i vinskim regijama, ali i drugim pićima poput destilata, piva, kave i čaja. Radi se o knjizi koja daje osnove vinogradarstva i enologije, zatim upućuje kako degustirati i prepoznati bitne karakteristike vina i drugih pića, kako uskladiti hranu i vino, kako pravilno čuvati, servirati i posluživati vino te uvid u zakonodavstvo i službene podjele vina.

Znanje je to koje svakom budućem sommelieru ili sommelierki omogućuje suveren i informiran nastup u njihovu radnu okruženju, najčešće restoranu. Međutim, iako je knjiga kao takva prije svega namijenjena ugostiteljskoj struci, bit će podjednako korisna i široj publici, željnoj dodatnog znanja o vinu i svijetu vina, jer obiluje korisnim informacijama o karakteristikama pojedinih sorti i nudi pregled svih važnih svjetskih vinskih regija.

Knjiga je originalno izdana u Italiji pod nazivom “Il manuale del sommelier” i potpisuje je pet talijanskih autora, ali hrvatsko izdanje nije samo puki prijevod jer je dopunjeno s dva nova poglavlja u svrhu boljeg upoznavanja s domaćim sortama i vinskim regijama, a i sadržaj koji se u originalu odnosio na talijanska vina bitno je izmijenjen i stavljen u kontekst europskog.

Hrvatski korisnici knjige tako prvi put imaju jedan sveobuhvatni izvor sommelierskog znanja u potpunosti prilagođen domaćem tržištu i njihovim potrebama. Cijena ovog vrijednog priručnika iznosi 290,00 kuna i može se kupiti na web stranicama sommelier.hr, a članovi Hrvatskog sommelierskog kluba mogu ostvariti i dodatni popust od 25%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 07:27