TOTALNO OTKRIĆE

Dobra preporuka! U malom, nepretencioznom zagrebačkom lokalu nude se povoljni i jako dobri gableci

Zdravica je skriveni biser i mjesto gdje smo pojeli neka od najboljih jela koja se trenutačno nude u gradu

U Zagrebu je malo potpuno nepretencioznih lokala koji nude dobru hranu. Mjesta bez pompe, filtera i odrađene komunikacijske strategije, gdje je fokus isključivo na onome što je na tanjuru. Jedan od takvih, gotovo tajnih primjera već godinu i pol jest Zdravica. O tom smo lokalu često slušali, hvatali preporuke u prolazu i pratili glasine o najboljim tacosima u gradu. Konačno smo ga i posjetili, zavirivši u svijet njegova vlasnika, pokretača i jedinog radnika, Antonija Jambrečića.

image
/Privatna Arhiva

Zdravica je, za početak, mjesto za koje vam treba malo sreće. Skrivena u zavoju nadomak Trga Franje Tuđmana, ova minijaturna zalogajnica funkcionira po principu koji bi uglavnom svaki poduzetnički savjetnik proglasio suludim. Radno vrijeme je do 16 sati, no taj je podatak tek puka formalnost. Stvarni fajrunt događa se kad nestane hrane, a to je često nešto ranije. Dok smo jeli, u lokal je ušlo nekoliko ljudi, očito stalnih gostiju, s istom ritualnom rečenicom: “Jel ostalo još?” Potvrdivši našu sumnju da ni stalni gosti nisu sigurno čeka li ih omiljeni gablec pred zatvaranje lokala.

image
/Privatna Arhiva

Dnevna ponuda Zdravice je jednostavna; varivo i tacosi. Tog dana na meniju je bila caponata, jelo koje je zvučalo prilično primamljivo na tmuran zagrebački dan. Bogata, gusta, s poštenim komadima povrća koji nisu izgubili svoj karakter, naprotiv, hrskavim pinjolima, velikim maslinama i, kao potpis, hrskavim komadićima parmezana koji su dodavali krasnu teksturu.

image
Privatna Arhiva/

No, dok je varivo utješno i majstorski izvedeno, pravi razlog našeg oduševljenja su tacosi. Meso, sočna i sporo kuhana svinjetina, raspada se na dodir, a rubovi su joj taman hrskavi, kako tradicija i nalaže. Posluženi su u mekim kukuruznim tortiljama koje Antonio svako jutro mijesi svježe. Nadjev je kombinacija koja spaja autentični meksički stil sa sitnim preinakama: sitno sjeckani luk i svježi korijander daju oštrinu i aromu, dok kockice rajčice unose sočnu svježinu. Brutalno jednostavno, a doista dobro. Uz impresivnu kolekciju meksičkih ljutih umaka sa strane, koji su nužni kako bi jelo bilo potpuno, četiri tacosa za 10 eura čine se kao trenutačno vrlo dobra gastronomska investicija u gradu.

image
Privatna Arhiva/

A priča o čovjeku iza ove kulinarske gerile jednako je slojevita kao i okusi na njegovim tanjurima. Antonio Jambrečić je strojar po struci. Tjedan dijeli između dva jasno odvojena svijeta. Tri dana posvećen je Zdravici, gdje s tihom upornošću radi odličnu hranu. Preostala dva radna dana vraća se svom prvom zanatu, popravljanju cijevi i drugim poslovima koji nemaju veze s gastronomijom. Ljubav prema kuhanju, posebno prema tacosima, rodila se tijekom nekoliko dužih boravaka u Meksiku. Tamo je prihvatio njihovu nepretencioznost, ideju da nešto krajnje jednostavno može biti savršeno. Zato u Zdravici nudi samo jednu vrstu tacosa, ali radi ih doista dobro.

image
Privatna Arhiva/

Dok je još radio u struci, vratio se u svoj stari kvart i ugledao natpis o državnom natječaju za najam prostora. Prijavio se, prošao proceduru i preuzeo ključeve. Prvotna ideja nije bila zalogajnica, no zbog raznih kretnji u susjedstvu i promatranja ritma kvarta, na kraju se odlučio za koncept koji je Zdravica danas. Iako u projekt nije ušao sam, na pola puta je ostao bez partnera. Umjesto da digne ruke, Antonio je zasukao rukave još jače. Sam je obnovio lokal, sačuvavši duh starog prostora, nekadašnje zalogajnice koje se sjećaju stariji susjedi, i udahnuo mu novi, hibridni identitet na pola puta između jugoslavenskog bifea i meksičkog taco jointa.

I upravo zbog svega toga Zdravica je vrijedna posjeta. Lokal je spomenik upornosti, posveta jednostavnosti i tihi manifest protiv pretencioznosti. Ovo je mjesto koje morate uloviti, doslovno i figurativno, jer njegova čar leži upravo u toj prolaznosti i nesigurnosti. Zato idite u Zdravicu, ali idite rano. I ako ne nađete ništa za jesti, ne brinite. Jer, samo ste svjedočili uspjehu. Nazdravite tome. Dođite drugi dan, ili mu pošaljite na Instagramu poruku da vam sačuva koju porciju, kao što smo mi učinili. I ponesite gotovinu, jer ne prima kartice. U duhu lokala.

U Zdravici se povremeno održavaju i tematska druženja, uz dobru hranu i, primjerice, koktele, poput onog kada su upravo tamo gostovali Tihomir Krklec Afrika i Dino Zukić-Jaković, o čemu smo pisali, pa je najbolje zapratiti ih na društvenim mrežama kako biste uvijek bili dobro informirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 02:24