MESOLJUPCI U TRANSU

Dobre vijesti: mesnica u kojoj postoji lista čekanja uvela dostavu po cijeloj Hrvatskoj

 Marko Miščević/Cropix
Sada doslovno možete zapaliti roštilj, uzeti telefon u ruke i naručiti omiljeni komad mesa da vam dođe spreman za žar

Kada je prije nešto više od dvije godine u ponudu svoje mesnice uveo dio goveđeg mesa koji obožavaju Brazilci, njezin vlasnik Petar Berislav Bašljan vjerojatno nije ni slutio koliko će hit postati u gradu, i to usprkos pandemiji covida. I danas, potražnja za mesom iz mesnice Bašljan, koja se nalazi u zagrebačkoj Dubravi, nije ništa manja. Baš naprotiv, tolika je da se vlasnik ponovno odlučio na pomalo riskantan potez.

image

Petar Berislav Bašljan

Marko Miščević/Cropix

Naime, kako je obavijestio svoje vjerne kupce putem njihova službena profila na društvenim mrežama, njihovo se meso od sada može naručiti iz bilo kojeg dijela Hrvatske, jer su uveli dostavu.

Bilo da želite Ribeye, New York strip, T-bone, Cowboy ili Tomahawk steak, sve ih imaju! A tu je i "cut" koji ih je proslavio - poznat kao picanha.

O čemu je riječ?

Picanhu obožavaju Brazilci. To je, u Južnoj Americi uvriježen, a vrlo rijedak u Europi rez govedine s vrha buta.

"Zapravo, on je poput prekrivača stražnjice, kapa. Trokutastog je oblika s debelim slojem masti na vrhu, a kako je riječ o mišiću kojeg životinja puno ne upotrebljava, meso je nježno i sočno, posebnog okusa - dakako ako ga majstorski pripremite, onako kako treba", objasnio je za Dobru hranu vlasnik kada smo ga posjetili.

Međuti, pichanhe nema uvijek u prodaji, pa za nju postoji lista čekanja. Tada nam je, također, objasnio i kako se priprema.

image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix

Sirova picanha reže se na debljinu na koju se režu steakovi. Komade se malo posoli i začini paprom pa ih se natakne na metalne šipke za pečenje i stavi peči na roštilj.

Meso se zapeče sa svih strana, a potom ga se omota u aluminijsku foliju i premjestio na dio rešetke ispod koje nije puno žara. Kad temperatura dosegne nešto malo više od 51°C, folija se skida, a meso se preseli na dio rešetke s više žara i još malo zapeče, do 54°C.

image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix

Poslužite uz brazilski chimichurri umak koji se radi od sitno sjeckanog svježeg peršina, češnjaka, maslinova ulja, origana, balzamičnog octa i crvenog vina.

Cijelu priču o ovoj mesnici, njezinu vlasniku i picanhi, pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:04