Kreću recenzije!

Dobro došli u novu sezonu izbora Dobri restorani, najstarijeg i najutjecajnijeg domaćeg natjecanja

Najdugovječniji i najutjecajniji hrvatski gastronomski izbor već 13. godinu zaredom predstavlja najbolje od domaće restoranske scene. Recenzije pratite od ponedjeljka, 13. svibnja, na portalu dobrahrana.hr

Tjedan pred nama - već u ponedjeljak, 13. svibnja, na portalu dobrahrana.hr i službeno počinje objavljivanje recenzija restorana u sklopu izbora Dobri restorani 2024. Ovaj izbor, nastao pod okriljem Dobre hrane, najstarije je domaće natjecanje, koje praktički prati uzlet hrvatske gastronomske scene od njezinog uozbiljenja, pojave različitih svjetonazora i nove generacije chefova, među kojima neki i danas visoko kotiraju, još više podižući ljestvicu, dok su neki odradili svoje, odigravši više ili manje važne uloge na sceni da bi se potom, iz raznih razloga, povukli s nje ili jednostavno rade u sjeni. Dobri restorani tako su živi svjedok gastronomske revolucije koja je od početka prošlog desetljeća značajno, tektonski izmijenila krajolik domaće restoranske scene. I ne samo to: Dobri restorani izravno su i sudjelovali u tom procesu, često ukazujući na neke važne pojave i ljude, doslovce izvlačeći neke od njih na svjetlo dana, pridajući im medijsku pažnju u vrijeme dok su društvene mreže, taj često varljivi lubrikant promotivnih aktivnosti, još bile u povojima. Naš recenzentski tim, dakle, već je nekoliko tjedana na terenu gdje obilazi restorane različitih tematika i orijentacija i pokušava ih, zahvaljujući bogatom iskustvu, ocijeniti što objektivnije.

image

Prošlogodišnji pobjednici izbora Dobri restorani

Marko Todorov/Cropix

I opet ćemo, kao i posljednjih nekoliko godina, ocijeniti restorane u četiri osnovne kategorije i dodijeliti nagrade najboljima kao i utješne nagrade onima koji su bili u najužoj konkurenciji te su osvojili drugo, odnosno treće mjesto. Te su kategorije: Restoran visoke kuhinje, Tradicionalni restoran, Hotelski restoran visoke kategorije i Restoran kreativne urbane kuhinje. Naravno, nemoguće je posjetiti baš sve restorane koji trenutno posluju u našoj zemlji, ali nastojimo ocijeniti sve one, u svim hrvatskim regijama, koji na bilo koji način definiraju gastronomsku scenu, neovisno o kategoriji kojoj pripadaju. Tako ćemo zasigurno posjetiti sve restorane koji invencijom, kreativnošću, stilom, uslugom, servisom, ambijentom i bogatom vinskom listom spadaju u rubriku Restorani visoke kuhinje, ali ćemo isto tako uvrstiti i ocijeniti (već jesmo!) cjenovno mnogo pristupačniji lokal u Vinkovcima gdje mladi ljudi, novi u tom poslu, poslužuju jednostavniju hranu, ako procijenimo da su njihovi tanjuri odraz njihova truda i kreacije, vrijedni pažnje.

image

Nagradu za restoran kreativne urbane kuhinje osvojila je konoba Zijavica, Stivena i Tee Vunić

Marko Todorov/Cropix

Potonji će tako ući u kategoriju Restoran kreativne urbane kuhinje, koju smo dodali prije pet godina i opet je imamo potrebu pojasniti jer pokriva šire područje. U nju, naime, ulaze i etnički i fusion restorani, bistroi, pizzerije više kategorije, takerije i burgeraji, ali i restorani čije se kuhinje najboljom domaćom tradicionalnom namirnicom bave na način koji je moderniji, poput, primjerice Konobe Zijavica iz Mošćeničke Drage. Oni su za to najbolji primjer: još prije dvije godine bili su finalisti u kategoriji Tradicionalni restorani, da bi se lani, unatoč Konobi u imenu, definitivno svrstali u kategoriju Kreativne urbane kuhinje i u njoj pobijedili. To ne znači da je lanjski pobjednik u kategoriji Tradicionalni restoran manje moderan ili da ne nudi uzbudljive inačice hrvatske tradicije, nego je u nju samo čvršće ukorijenjen.

image

Za chefa godine proglašen je Bernard Korak

Marko Todorov/Cropix

Uz ove četiri restoranske kategorije, dodijelit ćemo i atraktivnu nagradu Chef godine, koja je uvijek dosad privukla velik interes i snažno odjeknula, ponajviše unutar same struke.

Nadalje, proglasit ćemo Vinsku kartu godine, a naš specijalni tim voli istaknuti kako glavni kriterij da neki restoran dobije tu nagradu nije obavezno onaj koji ima najbogatiji ili najskuplji podrum, nego to može biti i restoran s originalnom vizijom u sastavljanju svoje vinske karte.

image

Nagradu "Andrej Barbieri" osvojio je mladi chef Grgo Bačelić

Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Sedma nagrada, koja nam je posebno draga i važna, nosi ime našega velikog, neprežaljenog chefa Andreja Barbierija, koji je nesebično prenosio znanje mladima. Nagradu "Andrej Barbieri" osvojit će najbolji mladi chef u usponu, a anonimno ga bira, s anketne liste predloženih kandidata, tim naših najeminentnijih chefova.

Prošle godine nakon duljeg smo vremena svečanu dodjelu nagrada izbora Dobri restorani, kao i party, preselili iz zagrebačkog Hotela Esplanade u dinamičniji prostor Petog Kupea. Lani se ondje ozbiljno i strastveno navijalo, a i ovog ćemo rujna, kako stvari stoje, ondje slaviti Dobre restorane. Vidimo se, već tradicionalno, u ponedjeljak, ovaj put 30. rujna.

image

Svečana dodjela nagrada Dobri restorani 2023. održana je u Petom kupeu

Marko Todorov/Cropix

Pogledajte kako nam je bilo na 12. dodjeli nagrada Dobri restorani!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 19:06