DOBRI RESTORANI 2023.

Dodijeljene su nagrade najboljima na sceni! Chef godine je Bernard Korak, a prvonagrađeni su i ManO2, Zijavica, Tač i Alfred Keller

Okupljeni u zagrebačkom Petom Kupeu večeras su prisustvovali dodjeli nagrada najboljima na domaćoj restoranskoj sceni

Nakon što su recenzenti Dobre hrane mjesecima obilazili cijelu zemlju, ovog ponedjeljka, 2. listopada, u dvorani zagrebačkog Petog Kupea, najboljim chefovima i restoranima dodijeljene su nagrade Dobri restorani. Ovo je već 12. godina najvažnijeg gastronomskog izbora u zemlji, a održava se u organizaciji Jutarnjeg lista i publikacije Dobra hrana, pod pokroviteljstvom glavnog partnera Hrvatske turističke zajednice.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO S DODJELE I IZJAVE DOBITNIKA

image
Marko Todorov/Cropix

Baš kao i prethodnih godina, dodjela nagrada kruna je višemjesečnog recenziranja i zaključenje sezone izbora koji ističe i promovira najbolje od hrvatske restoranske scene. Cilj izbora je istaknuti one izvrsne i dosljedne u kvaliteti, ukazati na one koji svojim radom i trudom doprinose razvoju i samu scenu dižu na razinu više, one koje imaju potencijala za nešto više, ali i skrivene bisere na koje mnogi često neopravdano ne obraćaju dovoljno pažnje.

image
Marko Todorov/Cropix

Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u četiri kategorije - tradicionalni restoran, restoran kreativne urbane kuhinje, restoran visoke kuhinje i hotelski restoran visoke kategorije. Osim toga, dodijeljene su i nagrade za chefa godine, nagrada "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa u usponu te priznanje "Vinska karta godine".

Važno je spomenuti i kako je svaki restoran koji smo posjetili ocijenjen prema četiri kriterija - kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i vrijednosti za novac, a konačnu odluku o najboljima, nakon dugotrajne i žustre rasprave, donio je žiri Dobre hrane.

U usku konkurenciju u kategoriji Tradicionalni restoran ušli su Restoran Vinarija Josić u Zmajevcu, Mala hiža u Mačkovcu te zagrebački Tač, a upravo je posljednjem, poznatom obiteljskom restoranu koji vode Vesna i Tihomir Miletić, pripalo prvo mjesto. Tač je smješten u Vrhovcu i, prema riječima žirija, uzoran je izlog svega najboljeg u tradicionalnoj domaćoj kuhinji. Do prvog mjesta doveli su ih neprestana potraga za vrhunskim namirnicama, suradnja s domaćim proizvođačima, uzgajivačima, ribarima te precizna izvedba u kuhinji. Svakako vrijedi istaknuti i odličnu uslugu te zanimljivu ponudu vina.

"Stvarno sam iznenađena nagradom i želim zahvaliti svim našim vjernim gostima i koji 25 godina dolaze u naš Tač. Svaka čast svima koji rade ovaj posao, nitko se danas ne treba osjećati loše ili zapostavljeno. Svi koji rade ovaj posao znaju koliko rada, truda i strpljenja je potrebno da bi gost bio zadovoljan. Zato bravo svima", rekla je Vesna Miletić.

image
Marko Todorov/Cropix

U kategoriji restorana kreativne urbane kuhinje na prva tri mjesta zasjali su Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, zagrebački Sopal te Ignis na Korčuli. Pobjeda je pripala konobi Zijavica, iza koje stoje talentirani Stiven i Tea Vunić. Pa, iako im i imenu stoji konoba, njihova je kuhinja puno više od klasike. Promoviraju okuse mora i tradiciju podižu na sasvim novu razinu, ali na jedan svoj, zaigran, duhovit, originalan i inovativan način.

image
Marko Todorov/Cropix

Kategorija visoke kuhinje žiriju Dobre hrane zadala je najviše muka. U posljednjih nekoliko godina isprofiliralo se toliko sjajnih restorana da je odlučiti se samo za jedan bio zbilja težak zadatak. U oštroj konkurenciji u koju su ušla dva zagrebačka restorana, ManO2 i Nav, te paški Boškinac, pobjedu je odnio ManO2. Nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta u istoj kategoriji i titule chefa godine, Hrvoje Kroflin svoj je tim ove godine odvažnim kuhanjem, moćnim okusima, skladom sa sezonalnošću i neprestanim usavršavanjem, kako tu tehnikama, tako i u prezentaciji, odveo do samog vrha.

image
Marko Todorov/Cropix

U kategoriji hotelskih restorana visoke kategorije u prva tri finalista našli su se Alfred Keller hotela Alhambra u Malom Lošinju, porečki Spinnaker i Zinfandel‘s zagrebačke Esplanade, a titulu najboljeg odnio je Alfred Keller. Nagradu za fantastičan meni, izuzetnu vinsku kartu i besprijekornu uslugu preuzeo je chef Michael Gollenz.

image
Marko Todorov/Cropix

Žiri sastavljen od najboljih hrvatskih chefova, od kojih je većina i prisustvovala dodjeli, odabrao je najboljeg Mladog chefa u usponu kojem je dodijeljena nagrada "Andrej Barbieri", u čast velikog chefa koji nas je prerano napustio. Nakon što je redakcija Dobre hrane zbrojila glasove, najboljim je proglašen Grgo Bačelić, danas chef šibenskog restorana Visiani. Bačelić je inače kuhati počeo još s 15 godina, a ozbiljnije kuharske korake napravio je u šibenskom restoranu Pelegrini uz chefa Rudolfa Štefana. Karijeru je nastavio u superpopularnom Kutu Ivane Bekavac, a danas talentiran, mlad i iznimno skroman Grgo Bačelić zasluženo vodi i svoju kuhinju.

"Kada sam bio pozvan na dodjelu, nisam znao ni zašto baš mene zovu, jako sam iznenađen i želim zahvaliti svima. Velika je čast biti ovdje i nadam se da ću opravdati ovu nagradu. Za mene je ovo jako velika stvar", rekao je Grgo Bačelić.

image
Marko Todorov/Cropix

Jedna od nagrada koju su baš svi u dvorani Petog Kupea nestrpljivo očekivali bila je i ona za chefa godine. Ove godine ta čast zasluženo je pripala Bernardu Koraku. Chef obiteljskog restorana Korak na Plešivici u svojoj se kuhinji oslanja na tradiciju kraja i njegovi tanjuri nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jedan je od onih nepresušnih talenata za koje je odmah jasno da im je samo nebo granica.

image
Marko Todorov/Cropix

Svake godine dodjeljuje se i posebna nagrada restoranu koji posebnu pažnju posvećuje vinskoj listi i odnosu prema vinu. Priznanje Vinska karta godine ovog je puta pripala restoranu Nebu hotela Hilton Costabella. Nagradu je preuzeo sommelier Neba Tomislav Mikinac.

image
Marko Todorov/Cropix

Na kraju, svakako je važno spomenuti i kako sam izbor ne bi bio moguć bez dugogodišnjeg generalnog partnera projekta Dobri restorani Hrvatske turističke zajednice, ali i drugih vjernih partnera, tvrtki Badel 1862, Velpro, Coca Cola HBC Hrvatska i Raise the Bar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:13