Kućna radinost!

DOMAĆA KVASINA: Ništa lakše od izrade kvasine, za to se brine priroda!

Ako ste željni novih okusa salata, aromatizirajte ih začinskim biljkama, češnjakom...
Ako ste željni novih okusa salata, aromatizirajte ih začinskim biljkama, češnjakom...

Snima: Nikolina Vuković Stipanićev/Hanza Media

Napraviti kvasinu u kućnoj radinosti? Jedino što je lakše od toga je ne napraviti kvasinu, odnosno sačuvati vino koje vam je ostalo u otvorenoj boci, nepopijeno, na sobnoj temperaturi. Ako je toplo, dovoljno je nekoliko dana da u njega dospiju gljivice octenog vrenja pa da se vino ukiseli kad gljivice odrade svoje, a da vi od njega dobijete – kvasinu. Ulijte tu svoju prvu, octenu maticu u malo širu staklenku i nadolijevajte vinom kako vam koje dođe pod ruku ili kako vam u boci preostane.

Bijelo ili crno, a može i rose, odnosno opol – sasvim je svejedno. Miješajte ga do mile volje. Bude li više crnog, bit će tamnije, bijelog, svjetlije… Ako imate dvije staklenke, stare demižonke, i dovoljno mjesta u špajzi koja će za ovu prigodu glumiti konobu, možete imati i dvije vrste octa – crni i bijeli posebno. A u gotovi, već napravljeni ocat možete dodavati začinsko bilje po želji pa imati svoj vlastiti aromatizirani ocat, na koji zalijepite etiketu. I zamolite nekog tko ima mota – kao što ga ima moja kći Lora – da vam lijepo napiše što je u kojoj boci.

Naravno, pod uvjetom da još možete čitati bez naočala. Ako ne možete, pouzdajte se u njuh kad otvorite čep. I zalijte svojom vlastitom vinskom kvasinom salatu – u kolovozu i rujnu pomidore i crvenu kapulu, u listopadu i studenome, tijekom čitave zime tvrdu zimsku salatu kristalku pa salatu od ribanog svježeg ili ukiseljenog kupusa varaždinca, ili crvenog “kineza”. I sve to uz miris majčine dušice s ljetnog balkona, origana ubranog u prijateljice na Pelješcu prošlo ljeto, mažurana kojeg sam “čenđao” s prikom – ja njemu “majčinu”, a on meni “majoranu” sa svog balkona. I eto, ako ne možete imati vinoteku, ako je to za odlikaše, možete imati kvasinoteku.

To je za ljubitelje dobre kapljice – I to doslovno – plitkog džepa. Sirotinja u Dalmaciji ionako nije često pila vino, nego vodu i u njoj kućarin – odnosno žličicu – kvasine. Kažu da ništa bolje ne gasi žeđ. I skida temperaturu, kad goriš od vrućice. Smlači se malo kvasine i vode, tek toliko da u njoj “umre led” i da se bolesnika dobro – što bi rekla moja baba – “izmaksira” od glave do pete. A kako napraviti mirisnu kvasinu? Samo nemojte komplicirati pa pitati hoćete li staviti pet ili pedeset grama začinskog bilja. Stavite koliko volite. U pola litre – ili litru, ovisno kakvu bocu imate – peperončino ili dva, tri, može i četiri, pet.

Various spices on wooden background

Počnite s jednim pa ćete dodavati kako vam se – i koliko – svidi. A koliko ih dugo treba držati u kvasini? I to procijenite sami. Netko voli da su mu mirisi u kvasini blagi pa ih drži samo nekoliko dana, ili tjedan. Netko će to rastegnuti na dva ili tri, pa čak i čitav mjesec. Kao što sam ja, recimo, napravio s bosiljkom. Najsigurnije je da svako malo probate pa stanete kad vam se svidi. I izvadite svoj peperončino ili šaku bosiljka iz boce ili staklenke – svakako pazite da je šireg vrha da vam to lakše pođe za rukom.

Ne ostavljajte začine u boci jer će oni i dalje raditi svoje, tj. dodavati okus kvasini. A možda vam se baš to svidi? Treba li uopće napominjati da (pri)pazite da sve što radite bude čisto, s čistim rukama, priborom i opranim i osušenim sastojcima. Igrajte se. I ne bojte se.

Ne radite to za izložbu, nego za sebe i svoju kućnu kvasinoteku. Ako vam ne ispadne kako treba, ne morate to prijateljima ni pokazati. Ali ako ispadne, pohvalite se, kao što sam i ja sam. I pozvao fotoreportere Nikšu i Nikolinu kući da naprave koju fotku, da podijelim svoju kvasinu s vama. Jer, kako reče moj pokojni susjed Arsen – tu je, samo nekoliko ulica dalje, njegova rodna kuća u Ulici Nikole Tesle u Varošu – “sve što valja u životu, kao ljubav, kao sreća, kad je dijeliš s prijateljem, još je veća!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 05:49