JRE-Hrvatska, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, predstavila je novo izdanje projekta CHEFS@SEA - inspirativne međunarodne kulinarske razmjene koja spaja šest hrvatskih JRE chefova sa šest vrhunskih međunarodnih kolega iz udruge JRE. Ovaj projekt, dodaju, nije samo gastronomski projekt, već istinsko slavlje prijateljstva, kreativnosti i otkrivanja duše destinacije kroz lokalne namirnice.
Ovogodišnje izdanje, održano 11. lipnja 2025., odvijalo se duž hrvatske obale i otoka, pružajući gostujućim chefovima priliku da urone u bogatu kulinarsku baštinu - od branja divljeg bilja i škamparenja, do posjeta lokalnim uzgajivačima, siranama, maslinicima i ribarima. U znak uzvrata, svaki gostujući chef održao je masterclass za tim domaćinskog restorana, potičući profesionalni rast i razmjenu znanja na obje strane.
Tako je Matija Bregeš iz restorana Boškinac ugostio Federica Berettu (restoran Feel Como, JRE Italija) na otoku Pagu. Zajedno su istraživali autentičan terroir otoka - od lova na škampe do posjeta proizvođaču češnjaka, mesaru i sirani. Dva chefa, jedno zajedničko nadahnuće: moderna kuhinja s dušom lokalnog.
Na Braču, Ante Udovičić iz restorana Lemongarden surađivao je s Anđelom Risimić (S5 by Angie, JRE Srbija). Njihov dan bio je posvećen bogatoj kulturi maslinovog ulja te branju samoniklog bilja i cvijeća, što je rezultiralo mirisnom i edukativnom masterclass radionicom.
Marko Gajski iz LD restorana ugostio je Pricilliu Lebon (L’Ogustin, JRE Francuska) i poveo je na Eko Škoj farmu, nakon čega su kuhali isključivo s onim što su pronašli u prirodi i iz mora, spajajući tradiciju i vrhunske kulinarske tehnike.
Na sjeveru Jadrana, u Istri, su Teo Fernetich iz San Rocca i Ivan Badurina iz Badija ugostili chefove iz Španjolske - Teresu Gutiérrez (Azafrán) i Juana Carlosa Ferranda (Juan Carlos Ferrando). Njihova istarska avantura uključivala je posjet uzgajalištu kamenica te posjet Karlić tartufima, dok je na otoku Krku, Marin Pleše iz Vile Rova surađivao je s Jeremyjem Vandernootom (Yirmi, JRE Belgija). Zajedno su pripremali jela od svježe ribe, škampi i samoniklog bilja - sve uz zajedničku strast i predanost lokalnoj namirnici.
CHEFS@SEA 2025 je oda učenju, suradnji i pričama koje se rađaju uz more, kroz kuhanje bez unaprijed pripremljenih elemenata, bez prečaca - samo čista kreativnost, u trenutku, nadahnuta hrvatskim krajolikom.
Za JRE-Hrvatska i Hrvatsku turističku zajednicu, ističu, ovaj projekt nadilazi granice gastronomije - to je iskren poziv da doživite Hrvatsku očima (i rukama) onih koji je stvarno poznaju. Jer kada se chefovi susretnu na moru – ne dijele samo recepte, već stvaraju veze koje ostaju...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....