CHEFS@SEA

Domaći chefovi ugostili kolege od Belgije do Italije kako bi im otkrili bogatstvo mediteranske kuhinje s hrvatskim potpisom

Ovaj projekt nadilazi granice gastronomije - to je iskren poziv da doživite Hrvatsku očima (i rukama) onih koji je stvarno poznaju

JRE-Hrvatska, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, predstavila je novo izdanje projekta CHEFS@SEA - inspirativne međunarodne kulinarske razmjene koja spaja šest hrvatskih JRE chefova sa šest vrhunskih međunarodnih kolega iz udruge JRE. Ovaj projekt, dodaju, nije samo gastronomski projekt, već istinsko slavlje prijateljstva, kreativnosti i otkrivanja duše destinacije kroz lokalne namirnice.

image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska

Ovogodišnje izdanje, održano 11. lipnja 2025., odvijalo se duž hrvatske obale i otoka, pružajući gostujućim chefovima priliku da urone u bogatu kulinarsku baštinu - od branja divljeg bilja i škamparenja, do posjeta lokalnim uzgajivačima, siranama, maslinicima i ribarima. U znak uzvrata, svaki gostujući chef održao je masterclass za tim domaćinskog restorana, potičući profesionalni rast i razmjenu znanja na obje strane.

image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska

Tako je Matija Bregeš iz restorana Boškinac ugostio Federica Berettu (restoran Feel Como, JRE Italija) na otoku Pagu. Zajedno su istraživali autentičan terroir otoka - od lova na škampe do posjeta proizvođaču češnjaka, mesaru i sirani. Dva chefa, jedno zajedničko nadahnuće: moderna kuhinja s dušom lokalnog.

image
JRE Hrvatska

Na Braču, Ante Udovičić iz restorana Lemongarden surađivao je s Anđelom Risimić (S5 by Angie, JRE Srbija). Njihov dan bio je posvećen bogatoj kulturi maslinovog ulja te branju samoniklog bilja i cvijeća, što je rezultiralo mirisnom i edukativnom masterclass radionicom.

image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska

Marko Gajski iz LD restorana ugostio je Pricilliu Lebon (L’Ogustin, JRE Francuska) i poveo je na Eko Škoj farmu, nakon čega su kuhali isključivo s onim što su pronašli u prirodi i iz mora, spajajući tradiciju i vrhunske kulinarske tehnike.

image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska

Na sjeveru Jadrana, u Istri, su Teo Fernetich iz San Rocca i Ivan Badurina iz Badija ugostili chefove iz Španjolske - Teresu Gutiérrez (Azafrán) i Juana Carlosa Ferranda (Juan Carlos Ferrando). Njihova istarska avantura uključivala je posjet uzgajalištu kamenica te posjet Karlić tartufima, dok je na otoku Krku, Marin Pleše iz Vile Rova surađivao je s Jeremyjem Vandernootom (Yirmi, JRE Belgija). Zajedno su pripremali jela od svježe ribe, škampi i samoniklog bilja - sve uz zajedničku strast i predanost lokalnoj namirnici.

image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska
image
JRE Hrvatska

CHEFS@SEA 2025 je oda učenju, suradnji i pričama koje se rađaju uz more, kroz kuhanje bez unaprijed pripremljenih elemenata, bez prečaca - samo čista kreativnost, u trenutku, nadahnuta hrvatskim krajolikom.

Za JRE-Hrvatska i Hrvatsku turističku zajednicu, ističu, ovaj projekt nadilazi granice gastronomije - to je iskren poziv da doživite Hrvatsku očima (i rukama) onih koji je stvarno poznaju. Jer kada se chefovi susretnu na moru – ne dijele samo recepte, već stvaraju veze koje ostaju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 19:48