URADI SAM

DOMAĆI JOGURT I KISELO MLIJEKO: S lakoćom ih možete pripremiti, samo vam treba nepasterizirano mlijeko domaćih krava!

 Getty Images/iStockphoto
Bazu za ukusan i zdrav mliječni obrok možete s lakoćom pripremiti u vlastitoj kuhinji, samo vam treba punomasno, nepasterizirano sirovo mlijeko domaćih krava

Postoje teorije da se od svakog mlijeka s lakoćom može napraviti kiselo mlijeko ili jogurt. U teoriji može, no jedino istinski dobro mlijeko za ta dva napitka je ono domaće, koje je punomasno, nepasterizirano, žućkaste boje, neprozirno, ugodnog mirisa te blagog i slatkastog okusa.

Zagreb, 080819.
Testiranje mlijeka iz mlijekomata. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

KISELO MLIJEKO

Takvo se mlijeko može konzumirati i sirovo, pod uvjetom da potječe od zdravih životinja. Ako živite na selu lakše vam je doći to takvog mlijeka. U gradovima poput Zagreba, uglavnom na tržnicama, postoje mljekomati na kojima je dostupno mlijeko domaćih proizvođača. Kada se takvo sirovo mlijeko ostavi na sobnoj temperaturi, ono se ukiseli i dobije se fino ukusno kiselo mlijeko, što je prirodan rezultat fermentacije - bakterije mliječne kiseline pretvaraju mliječni šećer u mliječnu kiselinu.

Zagreb, 080819.
Testiranje mlijeka iz mlijekomata. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Poželjno je mlijeko staviti u glinenu posudu u obliku vrča kako su to radile naše bake, no ako je nemate, stavite ga u staklenu posudu. Kiselo mlijeko je osvježavajući napitak koji se kombinira s mnogim jelima, a najčešće s tijestima. Lako je probavljivo, bogato proteinima, zovu ga još i prirodnim antibiotikom jer jača imunitet i odstranjuje toksine iz tijela. Priprema domaćeg jogurta u vlastitoj kuhinji jednostavan je proces.

Zagreb, 080819.
Testiranje mlijeka iz mlijekomata. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Za njegovu pripremu možete kao starter koristiti kiselo mlijeko ili otprije pripremljen domaći jogurt, a treba vam još i svježe mlijeko. Ono na što još morate jako pripaziti jest temperatura - svi sastojci obavezno moraju biti sobne temperature.

DOMAĆI JOGURT

Kupljeno svježe domaće mlijeko neprokuhano ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata. Ono će se ukiseliti, što će vam poslužiti za daljnju pripremu jogurta. Sljedeći korak je da novo svježe mlijeko prokuhate i ostavite da se ohladi. U ohlađeno mlijeko od oko litre stavite dvije velike žlice kiselog mlijeka koje ste pripremili dan prije. Dobro izmiješajte, najbolje drvenom kuhačom. Kako biste odmah napravili količinu koja vam je potrebna za jedan obrok, pripremljeni sadržaj izlijte u manje staklene čaše ili teglice. Poklopite posude čistom krpom te ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata.

Healthy breakfast variety. Yogurt with fruit and seeds. Man with breakfast
Getty Images/iStockphoto

Prilikom punjenja ne nalijevajte do vrha, ostavite si prostora za dodatak žitarica, suhog voća, domaćeg džema ili keksa jer jogurt predstavlja savršen međuobrok. Jednu čašicu jogurta sačuvajte za sljedeći put - njegova je uloga da bude starter za idući put. Postoje i druge varijante, a to je da u svježe prokuhano mlijeko dodate žlicu limunova soka ili octa, a dobit ćete isti rezultat. Način pripreme prilagodite svojim uvjetima, bitno je da dobijete ukusan i zdrav mliječni obrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:49