KAKAV HIT!

Domaći sladoledi genijalnih okusa zbog kojih ćete poželjeti potegnuti do Slavonskog Broda

 Blacksheep Cinema
Food blogerica Tamara Sudić odnedavno od malina, kozjeg sira, meda, cikle i đumbira radi osvježavajuće deserte

Nedavno su nas usred skrolanja po Instagramu u trenutku zaustavile prekrasne slike domaćih sladoleda Tamare Sudić, food blogerice koja stoji iza brenda foodONA. Tamara svoj brend razvija iz Starog Topolja u Brodsko-posavskoj županiji već godinama, a sladoledi koje priprema izgledaju kao da su sišli sa stranica svjetskih gastro časopisa.

image
Blacksheep Cinema

Osim što izgledaju prekrasno, Tamara se trudi u njima koristiti što više domaćih namirnica, od kojih su mnoge s njenog imanja. Tako u sladoledu koristi jaja svojih kokoši, domaće maline iz svog vrta i organski bagremov med. Usto koristi kozje mlijeko i domaće mlijeko koje nabavlja u mjestašcu Selna. Domišljate kombinacije okusa uključuju sladoled od cikle i đumbira, zatim spoj marelice i meda, ili pak popularne čokolade i kikiriki maslaca, a tu su i klasici kao što su pistacija, tamna čokolada ili malaga s natopljenim grožđicama. Med voli kombinirati i s limunima, a malinu s kozjim sirom.

image
Blacksheep Cinema
image
Blacksheep Cinema

- Nadahnuće za okuse pronalazim najprije u vlastitoj sebičnosti - vragolasto se nasmijala i dodala: - Krećem od okusa koje osobno volim i čini mi se da će tu biti mnogo eksperimentiranja jer to je nešto u čemu posebno uživam. Druga i jako bitna stavka je mjesto u kojem živim. Dovoljno je otići u šetnju iz koje se uvijek vraćam punih košara voća koje kuham ili pečem i ukomponiram u sladoled. Trenutno je sezona divljih kupina i sanjam o tom sladoledu. Nekad samo treba krenuti i inspiracija dolazi sama od sebe, teško mi je to objasniti - ispričala nam je Tamara.

image
Blacksheep Cinema

Među okusima tako se našla i malaga, koja će mnoge vratiti u djetinjstvo: - Mene malaga također na to podsjeća iako mi u djetinjstvu nije bilo jasno zašto netko voli taj sladoled, haha. Ali moja mama ga obožava i zapravo je rađen upravo za nju i rođendan koji je nedavno proslavila. Smiješno je i da mi malaga uopće nije uspjela u toj priči. Krema mi je jednostavno pala nakon hlađenja, postojali su neki koraci koje sam mogla, a nisam napravila i ostala je takva kakva je. Nitko se nije bunio, ali ne odustajem tako lako i uskoro ide opet u izradu. Stracciatella je prvi sladoled kojeg sam pokušala napraviti i završio je isto kao i malaga. Pojeo se jer su svi ti neuspjesi jestivi, ali znam kakav sladoled želim i idem prema tome - odlučna je.

image
Blacksheep Cinema
image
Blacksheep Cinema

Za sam početak avanture i projekta “Sladoled” trebale su se kroz vrijeme poklopiti neke situacije, a svemu je kumovala Tamarina velika želja za KitchenAid samostojećim mikserom. Velika zaljubljenica u estetiku i sanjar po prirodi, Tamara je, zahvaljujući užoj i široj obitelji, u pravom trenutku dobila aparat koji je priželjkivala, a zatim i zdjelu za izradu sladoleda koja joj je omogućila da se pozabavi i tom ledenom slasticom: - Hrana mi mora biti vizualno privlačna koliko i ukusna za jesti, a to je mamino nasljedstvo. Isto vrijedi i za kuhinjske uređaje. Nakon dugog i strpljivog čekanja (za neke stvari imam neopisivo mnogo strpljenja jer ne pristajem na kompromise) za rođendan sam dobila KitchenAid samostojeći mikser, a potom i zdjelu. Imam te neke snove koji se jednostavno poslože kada bude vrijeme za njih. A većinom su u to uključeni i drugi ljudi. Bez njih, pitanje je bi li projekta “Sladoled” uopće bilo, a projekt “Tjestenina” još čeka svoje svjetlo kamera. Zato veliko hvala svima - poručila je Tamara.

image
Blacksheep Cinema
image
Blacksheep Cinema

Pozitivne reakcije na društvenim mrežama na prekrasne fotografije Tamarinih sladoleda koje snima njena prijateljica Iva Šipoš iz studija Blacksheep Cinema nisu izostale, a ubrzo su uslijedile i jako pozitivne reakcije kupaca i degustatora: - Apsolutno nisam išla u smjeru prodaje iako već iz iskustva znam da će barem jedna osoba biti zainteresirana za kupnju nečega što objavim. Jednostavno je već godinama tako jer sladoled nije jedina hrana koju pravim. No, u principu me najviše iznenadila potražnja za domaćim sladoledom. Izrada sladoleda nije komplicirana, ali zahtijeva vrijeme i rekla bih, malo ljubavi. A mišljenja sam da je domaći sladoled svakako ukusniji od kupovnog. Postoji puno ljudi koji kao i ja vole kuhati, a ako imaju aparat za sladoled možda ih inspiriram da krenu u izradu - objašnjava nam Tamara i dodaje da nema puno savjeta, ali ima nekoliko preferencija:

image
Blacksheep Cinema

- Od prošle godine imamo svoj domaći med i baš on me najviše inspirira pa je bagrem jedan od sastojaka sladoleda. Pokušala sam napraviti sladoled s nekoliko proizvoda vrhnja za šlag i moje nepce priznaje samo Lidlov Pilos pa se držim njega.

U nadi da je u planu proširenje broja okusa i radijusa dostave, pitali smo je što je sljedeće, no Tamara je odmah (virtualno) odmahnula rukom: - Život me naučio da planiram što manje i idem korak po korak. Nikad se ne zna što život smjera i volim funkcionirati po osjećaju. Ako me vuče naprijed idem, ako ne, puštam da prođe.

image
Blacksheep Cinema

Što se samog sladoleda tiče, Tamara trenutno uživa u procesu proizvodnje, no sumnja da će joj to biti jedini proizvod na kojem će raditi jer to nije u skladu s njenim karakterom. U svakom slučaju, na žalost svih željnih ukusnog sladoleda, ne planira kupiti hladnjaču kako bi mogla naokolo dostavljati sladoled, ali iz njene male gastro radione sigurno će izaći još koji ukusni zalogaj. Za sada ih dostavlja na potezu između Topolja i Slavonskog Broda, a sve informacije potražite na njenom Facebook, odnosno Instagram profilu.

Za sada ih dostavlja na potezu između Topolja i Slavonskog Broda, a sve informacije potražite na njenom Facebook, odnosno Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 18:47