Korak po korak!

Donosimo bakin recept za bučnicu s domaćim korama!

Ema je pripremila bučnicu sa svojom bakom! Sad ste vi na redu za isprobavanje recepta.

Ema, inače autorica bloga Hrana i veselje pripremila je bučnicu. Naravno , ne bilo kakvu već s pravim domaćim vučenim tijestom, bučom i svježim domaćim sirom. Ema je uspjela “uloviti” svaki trenutak tradicionalne pripreme pa ako se poželite okušati u razvlačenju tijesta ovo bi mogao biti dobar recept za početak.

Evo što će vam trebati:

500 g glatkog brašna + oko 100 g za posipanje
dobar prstohvat soli
1 jaje
mlaka voda
ulje

Za nadjev:

500 g buče + jušna žlica soli
300 g svježeg sira (probajte nabaviti domaći)
1 jaje
žličica šećera
soli po potrebi

Priprema:

Buču prepolovite, izdubite, očistite od koštica, razrežite i zatim tako dobivene, manje komade ogulite. Buču naribajte te naribanu buču posolite i prebacite u tkaninu da bi ste je lakše ocijedili od viška tekućine.

Brašno, sol i jaje povežete s malo mlake vode, koju nastavljete polagano dodavati mijeseći tijesto. Dodajete vodu sve dok vam tijesto ne postane kompaktno (cca 3-4dcl). Ako vam ispadne prevlažno posipajte ga malo brašnom i ponovno umijesite. Mijesite ga dlanovima sve dok ne postane glatko, a moći ćete čuti i pucketanje balončića zaostalog zraka. Tijesto je gotovo kad se prestane ljepiti za dlanove. Vratite ga u posudu, nauljite površinu da se ne stvori korica dok se odmara i ostavite ga sa strane, na toplome oko pola sata.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Ocijeđenu buču pomiješajte sa sirom, jajetom i šećerom te dodajte soli ako nije dovoljno slano. Pripazite, već ste prije posolili buče kako bi se lakše ocijedile.

Raširite/produžite stol ako je moguće i pokrijte ga starim stoljnjakom. Stolnjak posipajte lagano, ravnomjerno brašnom i razvaljajte tijesto maksimalno koliko možete. Tijesto valjajte u obliku pravokutnika, tako da prati oblik stola. Kad ste razvaljali tijesto do blizine rubova, razgibajte prstiće jer nastupa najzeznutiji dio. Razvlačenje. Tijesto razvlačite od sredine prema sebi, odnosno ruba stola puštajući ga da vam lagano klizi preko prstiju i jagodica. Nakon što ga pustite ono će se malo povući, zato ćete nekoliko puta morati okružiti oko stola da biste ga razvukli kako treba.

Zatim u rub ravnomjerno razmažite nadjev. Preklopite rubovima. Zarolajte bučnicu do sredine stola.

Lim nauljite prije no što stavite bučnicu na njega, a umjesto ulja možete koristiti i mast. Za finu gornju hrskavu koricu bučnicu prelijte vrhnjem i dodajte još prstohvat soli.

Peče se oko pola sata na 200 stupnjeva Celzijevih s tim da pred kraj pojačajte na 230 stupnjeva dok bučnica ne dobije lijepu zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:19