BAKINI KLASICI

Donosimo recept za najbolje knedle sa šljivama, zaboravite na miksanje i birajte stariji krumpir

 Marko Miščević/
Napokon ste spremni uhvatiti se u koštac s pripremom knedli? Donosimo trikove kako izraditi okruglice punjene slasnim nadjevima

Na spomen knedli, mnogima su prva misao one sa šljivama, što i ne čudi jer je to i dalje najčešće punjenje u našim kuhinjama. Kod pripreme okruglica od krumpirova tijesta obratite pozornost na vrstu krumpira - kupite onaj brašnasti i birajte krumpir koji je stariji. Prepoznat ćete ga po hrapavoj kori, za razliku od mladog krumpira, koji ima vrlo glatku koru. Onaj malo stariji ima više škroba i manji udio vode, što je poželjno kod pripreme knedli.

S obzirom na to da trebate fino, mekano i rahlo tijesto, krumpir kuhajte u ljusci jer ćete tako izbjeći višak vode u krumpiru. Kad je skuhan, ocijedite ga i pustite desetak minuta da se ohladi pa ga ogulite. Obavezno ga protisnite kroz pasirku - zaboravite miksanje jer će vam smjesa, budete li je miksali, biti gumasta. Protisnutom krumpiru dodajte oštro brašno, prstohvat soli i jedno ili dva razmućena jajeta, ovisno o količini krumpira. Za kremastije tijesto dodajte jednu žlicu svinjske masti ili kockicu maslaca sobne temperature, što je trik koji su prakticirale naše bake.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Lagano miješajte tijesto prstima dok smjesa ne postane glatka. Izbjegavajte dugo i nepotrebno miješanje jer će tijesto u konačnici biti sve tvrđe i žilavije. Ne pretjerujte s brašnom, koristite ga samo toliko da povežete sastojke jer je krumpir u glavnoj ulozi. Na pobrašnjenoj podlozi smjesu oblikujte u valjak debljine četiri centimetra pa nožem podijelite na jednake dijelove. Svaki komad tijesta prstima oblikujte u krug ili pak valjkom razvaljajte tijesto na dva centimetra debljine te kalupom za krafne ili čašom oblikujte krugove u koje ćete kasnije stavljati nadjev.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Za punjenje knedli koristite svježe sezonsko voće ili ono zamrznuto, komadiće čokolade, domaći pekmez, smrvljene kekse ili kreme čvršće teksture. Bitno je samo da ne pretjerujete s nadjevom! Kod krema i namaza dovoljna je jedna žličica, a ako su u pitanju šljive, knedle punite s jednom manjom ili pola veće, odnosno polovicom marelice. Sitnije voće kao što su jagode, maline, borovnice ili ribizl dozirajte čajnom žlicom, a ako je voće kiselo poput ribiza, slobodno stavite i jednu žlicu šećera.

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Nadjev stavite u sredinu i polako, u smjeru kazaljke na satu, tijestom prekrivajte nadjev i formirajte kuglu. Lagano među dlanovima poravnajte da bude što pravilnija i da nema otvora kroz koji bi nadjev prilikom kuhanja mogao curiti. Ponavljate postupak dok ne potrošite sve tijesto. U međuvremenu zakuhajte vodu u većoj posudi. U uzavrelu vodu stavljate jednu po jednu knedlu i pustite da zakuhaju. Kada se počnu dizati na vrh, kuhajte još maksimalno osam do deset minuta. Dok se knedle kuhaju, u većoj tavi rastopite maslac te dodajte krušne mrvice.

image
Biljana Blivajs/Cropix/
image
Biljana Blivajs/Cropix/

Lagano ih popržite, zatim dodajte vanilin šećer i cimet po želji. Kuhane knedle stavite u tavu te ih pažljivo promiješajte kako bi se po njima rasporedile mrvice. Knedle su specijalitet koji možete servirati kao samostalan obrok ili kao slatkiš poslije mesnog menija.

Trebat će vam:

500 g skuhanog krumpira
200 g oštrog brašna
50 g maslaca za tijesto
1 jaje
sol
šljive, marelice ili drugo voće
krušne mrvice
šećer
5 g maslaca za krušne mrvice

image
Marko Miščević/

Priprema:

Krumpir skuhamo u kori, ogulimo i propasiramo. Dodamo 0,05 kg maslaca. Kad se malo ohladi, dodamo brašno i jaje, malo soli i zamijesimo tijesto. Tijesto je dosta mekano pa ga ne valjam već napravim jednake kuglice tijesta (0,08 kg svaka) koje zatim u ruci raširim, umetnem šljivu i oblikujem okruglicu, “knedlu”. Knedle kuham u slanoj kipućoj vodi cca 15 minuta. U tavi rastopimo maslac i dodam krušne mrvice, po želji se može dodati i šećer. Kuhane knedle uvaljati u krušne mrvice prije posluživanja.

Napomena: Dok se knedle kuhaju, otopite 150 g maslaca u većoj tavi te prvo dodajte 100 grama krušnih mrvica. Nakon krušnih mrvica dodajte 50 g šećera. Nakon šećera ubacite jednu čajnu žličicu cimeta te sve popržite. Kuhane knedle dodajte u tavu te prevrtite da ih prekrije umak i kratko zapecite dvije do tri minute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:36