ŠTO KUHATI?

Donosimo tri recepta iz restorana s bajkovitom terasom u Zagrebu koje pripremite za Noć vještica

Zagreb, 121020.
Restoran Tene Majetic Eateria u Kornanskoj 2.
 Marko Miscevic/Cropix
Restoran smješten je na krovu zgrade s koje puca jedinstven pogled na grad ustupio nam je recepte koje jednostavno možete pripremiti

Novi zagrebački restoran Eateria iz Koranske 2 predstavio je meni od tri slijeda koji jednostavno možete pripremiti i u vlastitom domu. Buča je omiljeni jesenski plod koji se izrezbaren koristi kao ukras ali je i iznimno raznovrstan u kulinarstvu te se može koristiti za različita jela. Eateria predlaže upravo juhu od vještičje buče u koju su utopljene Frankensteinove oči.

Prepoznatljive bundeve s izrezbarenim licima nazivaju se jack-o-lantern, a iza sebe imaju zanimljivu i dugu povijest. Prema irskom folkloru, Jack je bio lukavi kovač koji je prevario vraga te ga je ovaj nakon smrti osudio da luta tamom držeći ugljen u rukama. Mudri Jack je stavio ugljen u izdubljenu repu i time si osvijetlio put. Irci su, kako bi otjerali Jacka i druge zle duhove, u vrijeme Halloweena rezbarili lica na repe i stavljali u njih svijeće, a tako je nastao jack-o-lantern odnosno Jackova lanterna. Tradiciju su nastavili i irski doseljenici u Americi, gdje su se susreli s bundevom i otkrili da su puno pogodnije za rezbarenje, započevši tako omiljenu američku tradiciju.

Danas se bundeve uzgajaju, jedu i rezbare diljem svijeta. Kod nas poznata još i kao buča, bundeva je bogat izvor vitamina A koji jačaju imunitet, čuvaju vid i zdravlje očiju, a dobra je i za zdravlje srca i kože. Bundeva je bogata antioksidansima koji umanjuju rizik od raka i kroničnih bolesti, a zbog niske kaloričnosti može ju se jesti bez grižnje savjesti.

Za glavni jelo predlažu Bloody New York steak koji uz pomoć cikle zaista daje zastrašujući izgled, no ovo će jelo zadovoljiti i najiskusnija nepca. Za maštoviti desert predlažu Vještičju zemlju natopljenu čokoladom. Ovo će nam na kraju obroka dati snage za ludu noć u kojoj je sve dopušteno.

UTOPLJENE FRANKENSTEINOVE OČI U VJEŠTIČINOJ BUČI (4 osobe)

1 kg neočišćene bundeve
200 g luka
100 g celera
nekoliko kapi bučinog ulja
nekoliko sjemenki bundeve
50 g maslaca
200 ml vrhnja za kuhanje
1 jušna žlica meda ili agavinog sirupa
začini (sol, papar, kurkuma)
povrtni temeljac
1 čajna žlica naribanog đumbira
100 g baby mozzarele

image

Arhiva Restorana Eateria

Bundevu narežite na četvrtine i izvadite koštice. Pecite ju na 180°C 30 min. Na maslacu prepržite luk, dodati pečenu, oguljenu bundevu, dolijte povrtni temeljac ili vodu (dovoljno da prekrije budnevu). Kada zavrije dodajte začine: ribani đumbir, bučino ulje, vrhnje za kuhanje i med. Kuhajte pola sata te nakon toga štapnim mikserom smiksajte do željene teksture (po želji dodati vode ako juha postane pregusta). Prije posluživanja u tanjur ubaciti kuglice mozzarelle koje mogu glumiti "oči".

BLOODY NEW YORK STEAK (ZA 4 OSOBE)

1 kg rump steak-a
800 g cikle
sjemenke komorača
maslinovo ulje

Za marinadu rump steaka:

50 ml rižinog octa
50 ml soja sosa
30 g senfa
suncokretovo ulje
krupna sol
šareni papar
sjemenke korijandra

image

Arhiva Restorana Eateria

Rump steak narežite i stavite u marinadu dva dana. Svježu ciklu narežite na četvrtine, položite na papir za pečenje, prelijte maslinovim uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 20 minuta. Meso izvadite iz marinade te ga ispecite na prethodno zagrijanoj tavi 3 minute sa svake strane kako biste dobili srednje pečen steak, a 6 minuta po strani za jače pečen steak. Rump steak i ciklu prije posluživanja preliti sokom od cikle kako bi Vaš obrok izgledao što "mračnije".

VJEŠTIČJA ZEMLJA JE PUSTILA ČOKOLADU

180 g čokolade za kuhanje
2 jaja
200 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca
50 g oštrog brašna
100 g šećera
20 g kakaa
10 kom gumenih crva

image

Arhiva Restorana Eateria

Od maslaca, brašna, kakaa i pola šećera napravite tijesto. Izmrvite ga te izmrvljenog pecite na 180°C 10 min. Čokoladu otopite na pari sa žumanjcima i šećerom, ostavite da se ohladi i dodajte snijeg bjelanjaka i tučeno vrhnje. Gotov mousse ostavite četiri sata u frižideru te poslužiti s "vještičjim dodacima" (u ovom slučaju gumenim bombonima).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:36