ZABORAVITE KLASIKU

Dosadili su mu špageti pa je osmislio novi oblik tjestenine koji je instantno postao pravi hit

 @sfoglini Instagram
Upoznajte čovjeka kojem su dosadili klasični oblici tjestenine pa je izmislio novi

Špageti ga ne oduševljavaju jer se nakon nekoliko zalogaja gubi uzbuđenje koje volimo osjetiti kada u hrani zbilja uživamo, dok su okrugli oblici tjestenine loš odabir za zadržavanje umaka, objasnio je Dan Pashman u jednom od nebrojeno mnogo intervjua koje je dao nakon što je gastronomskoj sceni predstavio svoj novi oblik tjestenine. U tu se avanturu upustio još prije tri godine kako bi stvorio oblik koji će svakim novim zalogajem biti još zanimljiviji, zadržavati umak na najbolji mogući način i za kojim ćemo baš uvijek posezati prvo dok stojimo ispred polica u trgovinama.

No, put do savršenog oblika tjestenine nikako nije bio lagan. Naime, ovaj je podcaster tri godine istraživao i testirao najrazličitije oblike kako bi došao do krajnjeg rezultata – cascatella, tjestenine koja je ime dobila po talijanskoj riječi za vodopad. Cascatelle ćete najlakše prepoznati po kraćoj, ali ipak duljoj od uobičajenih formi koja dopušta da tjesteninu vilicom zabodete na više mjesta bez da s nje sklizne kao što je to slučaj kod drugih oblika tjestenine, a zatim su tu i nabori sa svake strane koji su zaslužni za posebnu teksturu te utori s unutrašnje strane koji su stvoreni za zadržavanje savršene količine umaka.

"Ako me pitate jesu li me više puta budim održala vlastita djeca ili oblik tjestenine, jako teško bi mogao dati pravi odgovor", rekao je Pashman nakon što je javnosti predstavio novi oblik tjestenine.

Zanimljivo je da je cijeli proces od tri godine dokumentirao, a njegove snimke možete pronaći na Sporkfulu, podcast stranici koju je Dan Pashman pokrenuo još 2010. godine. Tjesteninu proizvodi u suradnji s američkom tvornicom tjestenine Sfoglini, a naručiti se može putem Sporkfula po cijeni od 17.99 dolara (oko 115 kuna), no dobro je napomenuti, poštarina za Hrvatsku koštat će vas više od 100 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:09