Gdje na izlet

Doživite branje soli u najstarijoj aktivnoj solani na svijetu!

Zaputite li se na jug zemlje početkom rujna, svakako posjetite ove znamenitosti i uživajte u gastronomskim događanjima

Nađete li se na samom jugu zemlje, nemojte propustiti priliku da posjetite Ston i njegovu okolicu.
Prolazite li tim krajem, bila bi prava šteta da ne posjetite jednu od najstarijih, ali i najočuvanijih solana u Europi, a koja je ujedno i najstarija aktivna solana na svijetu. Naime, Solana Ston potječe još iz rimskog doba, dva tisućljeća prije Krista.

image
Tz Općina Ston

Kako navode na službenoj stranici solane, Ston je uz Dubrovnik bio gospodarski i strateški najvažnije mjesto Dubrovačke Republike i drugi grad u Europi rađen planski, a nastao je upravo zbog soli koja je donosila trećinu prihoda Dubrovačkoj Republici. Čak su radi zaštite solila sagrađene i nadaleko poznate Stonske zidine, koje danas privlače mnoštvo turista!
U samoj solani je 58 bazena koji su podijeljeni u pet skupina jer cijeli proces obiranja soli treba proći pet faza i traje jedan do dva mjeseca, ovisno o vremenu. Kristalizacijskih je bazena devet te su dobili imena po svecima (Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao), osim jednog koji ima natpis Mundo (svijet). Iz tih devet kristalizacijskih bazena godišnje se obere oko 500 tona soli!
image
Tz Općina Ston

Na stranici solane Ston također ističu da ona svojim današnjim oblikom, koji datira iz doba Dubrovačke republike, i svojim uređenjem odlično predstavlja složenu proizvodnju soli iz srednjeg vijeka, te je stoga prvorazredni spomenik kulture. Način proizvodnje nije se mijenjao sva ova stoljeća te u takvim, ekološkim zdravim uvjetima garantira održanje odlične kakvoće soli.
image
Tz Općina Ston

Ovo povijesno mjesto središte je i Festivala soli, koji se održava na čitavom poluotoku od 30. kolovoza do 15. rujna. Tijekom festivala odvijaju se razna gastronomska događanja, kao i sajam tradicijskih proizvoda, glazbene večeri, koncerti, predstave, radionice za djecu, likovna kolonija… Posjetitelji Stona imaju mogućnost sudjelovanja i u vađenju soli. Ulaz na sva događanja je besplatan, a iskustvo će vam svakako obogatiti godišnji odmor ili pak učiniti vikend zanimljivijim. Raspored događanja po danima možete potražiti na službenim stranicama Festivala soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:00