POVRATAK Ikone

Draga di Lovrana ima dobar koncept, ali komunikacija s gostima nije takva

Terasa draga
 Privatna Arhiva
Draga di Lovrana ima adute zbog kojih ćete se ovdje htjeti vratiti, ali ipak moraju poraditi na jednom segmentu

Kad je Zdravko Tomšić prije nešto više od deset godina preuzeo vođenje kuhinje restorana u hotelu Draga di Lovrana, ubrzo je stvorio jedan od najdojmljivijih mjesta na Kvarneru. Zatim je prije otprilike četiri godine glavnu riječ u kuhinji preuzeo Zdravkov talentirani učenik Deni Srdoč, danas chef restorana Nebo, za vrijeme kojeg je Draga di Lovrana dobila Michelinovu zvjezdicu. U posljednjoj fazi Draga di Lovrana se tražila u jasnijem smjeru i konceptu što je pomalo prorijedio goste. Ipak, ponovnim angažiranjem kulinarske institucije Zdravka Tomšića, Draga se odlučuje objelodaniti koncept koji nudi i približiti gostima ideju ovog mjesta. Ideja je u konačnici vrlo jednostavna, na doista impresivnoj lokaciji s koje vam puca pogled na cijeli kvarnerski zaljev uživati u dobrom restoranskom iskustvu sa željom što skorijeg povratka. Upravo tu želju za vraćanjem u restoran nije jednostavno ostvariti jer se treba poklopiti nekoliko segmenata koji restoransko iskustvo čine ugodnim.

Mislimo kako danas Draga di Lovrana ima svoje adute zbog kojih će se gosti vratiti. Prvi je svakako ambijent.U ovom dijelu zemlje teško ćete moći pronaći objekt koji po tome može parirati. Nakon što se krenete uspinjati zavojitom cestom prema Lovranskoj Dragi i izgubite nadu da ćete pronaći restoran, ostanite pozitivni, pojačajte glazbu u autu i ubrzo će se pred vama ukazati zdanje smješteno na samom rubu litice iznad koje je samo nebo, a podno vas Kvarner na dlanu. Zanimljiva je i povijesna priča ovog mjesta. Zgrada hotela datira s početka 20 st. gdje se okupljala krema austrougarskog društva među kojima i car Franjo Josip. Dvadesetak godina kasnije, priča se kako je vlasnik zapalio kuću da bi dobio novac od osiguranja. Novije doba veže se uz obitelj Nikolac koji su preuredili nekad sablasnu kuću na osami u prelijepo zdanje.

No, vratimo se restoranu i što ondje možete očekivati. Probali smo nekoliko jela i možemo reći kako je drugi adut precizno i vrlo izbalansirano kuhanje Zdravka Tomšića i njegovog tima. Jelo koje će vas lako nagovoriti da se vratite ovdje je marinirani kvarnerski škamp na učkarskoj skuti s malo mente i koricom citrusa. Istovremeno kremasto, nježno, ali ne i dosadno. Kombinacija kvarnerskog škampa i skute jedno je od Tomšićevih najprepoznatljivijih jela koje smo prvi put kušali prije gotovo 20 godina kad je radio u kastavskom restoranu Kukuriku, ali ova verzija je najbolja do sada. U tome su ga mnogi kopirali ali poveznica spajanja nježnog sira mliječnog okusa i slatkastog škampa ostao Tomišićeva ikona zbog koje bi se stalno vraćali ondje.

image
Skuta, skamp
Privatna Arhiva

Služe dobar kruh, a favorit nam je domaća focaccia s pirovim brašnom. Od ostalih jela izdavaja se ceviche s kozicom i triljom koji se u pojavljuju s emulzijom naranče, uljem od kopra i povrća. Kružno postavljene zalogaje trilje i kozica zabavno jesti zbog kontrasta u teksturama, a lakoćom i svježinom nameće se kao savršeno ljetno jelo.

image
Ceviche draga
Privatna Arhiva

Za goste koji nisu odveć od eksperimentiranja, vole moćne, konkretne okuse ne bi trebali propustiti domaću paštu s raguom od boškarina razigranu s kockicama kruške, hollandaise umakom i crumbleom od lješnjaka.

image
Domaća pašta i boškarin
Privatna Arhiva

Za desert smo isprobali „Jagodu“ gdje je suprotstavljeno nekoliko tekstura od pjenastih biskvita do podatne namelake što je vrsta lagane kreme na bazi vrhnja i čokolade.

image
Jagoda draga
Privatna Arhiva

Treći adut je Marko Škarica kao maître d'hôtel pa ako ne poznajte vinsku scenu, ovdje ste u sigurnim rukama. Što se tiče cijena, Draga di Lovrana nije bezobrazno skupa. Degustacijski meni od pet sljedova s desertom iznosi 590 kuna, dok se cijene ostalih jela kreću između 130 i 170 kuna.

Bilo bi korisno kad bi novi meni postavili na društvene mreže ili službenu stranicu kako bi gosti imali uvid u ono što Draga di Lovrana nudi. Također, na službenim stranicama se još uvijek navodi Deni Srdoč kao novi chef restorana što je pogrešno i pomalo degradirajuće za novi tim koji dobro radi. Šira javnost nema uvid u osvježenja što je prava šteta i iz tog razloga je komunikacija s gostom površna. Osim toga, ostaje percepcija kako se ovdje može naručiti samo degustacijski meni što je također pogrešno jer se može naručiti i a la carte. Trebali bi ipak poraditi na vidljivosti i istaknuti nova jela zbog kojih ćete se željeti vratiti u Dragu di Lovranu.

Hrana: 9/10
Ambijent: 10/10
Servis: 8/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:34