KUHAJ BOLJE

DRESING, TAJNA SVAKE DOBRE SALATE: Ne pretjerujte s količinama, pametno izbalansirajte okuse i jest ćete najbolje salate u životu!

 Davor Žunić / EPH
Sigurno ste se ne jedanput, nego bezbroj puta ulovili da ste napravili finu, osvježavajuću sezonsku salatu, slasno pečenje, ribu ili pak najobičniji, ali svima omiljeni prženi krumpir, pa shvatili da ipak nešto fali da vaš obrok bude baš savršen. A to što nedostaje je ukusni domaći dresing.

Idealan dresing, odnosno umak ili preljev za salate, povrće, meso ili ribu najčešće se priprema od kombinacije ulja, octa, senfa, majoneze, jogurta i svježih ili suhih začina. Dok ulje za dresing najvjerojatnije birate po vlastitom guštu, bitno je sjetiti se da nije baza svakog preljeva suncokretovo ili maslinovo ulje. Povrće i ribu oplemenit će bučino ulje, ali i orahovo, laneno, sezamovo ili pak konopljino ulje. Jedino na što morate paziti kod korištenja ovih intenzivnijih ulja jest doziranje. Ne pretjerujte s količinom jer bi ulje moglo dominirati nad okusom samog jela.

Rijeka, 220615.
Ljetne salate.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / EPH

SVE JE U SASTOJCIMA

Kad je riječ o octu, izbor koji nam je dostupan je zaista impozantan. Jabučni, rižin, vinski, balzamični ocat samo su neke od varijanti, a pogotovo su cijenjeni oni s dodatnim voćnim i orašastim aromama. Ništa manje nadahnjujuć nije ni izbor senfa. Od onog svima znanog baznog estragon senfa, pa do senfa s dodatkom kurkume, meda, čilija, blage ili ljute varijante s raznim voćem, a postoji čak i senf s aromom dima, pa ih isprobavajte kako biste mogli odabrati novog favorita. Ako koristite majonezu, poželjno ju je odabrati u light varijanti. Jogurt je također česti sastojak brzih umaka, a pritom koristite grčki tip jogurta ili onaj tekući koji će doprinijeti boljoj kremoznosti umaka.

Namirnica koja će obogatiti okus vašeg dresinga za salatu su svakako i citrusi. Korica ili sok limuna ili limete dat će potrebnu notu svježine umaku. Ako dodajete limun, smanjite količinu octa da kiselost ne bude prvo što osjetite kod kušanja. Med, koja kap javorovog ili sirupa agave dobri su saveznici u postizanju blage slatkoće koja će definitivno malo smanjiti kiselost, ako ste slučajno pretjerali s octom. Isto tako, prstohvat smeđeg šećera ublažit će kiselost kada ga umiješate u umak. Kada je svježe začinsko bilje u pitanju, tu stvarno nema nikakvih ograničenja. Ako imate svoj kućni vrt, za što vam ne treba puno prostora, iskoristite ga za igru s okusima. Koji listić bosiljka, vlasca, peršina, kadulje, timijana, ali i korijandera podići će vaš umak na višu razinu.

Rijeka, 220615.
Ljetne salate.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / EPH

Poželjno je začinsko bilje prvo sitno nasjeckati pa dodati ulju da pusti svoju aromu. Ako koristite češnjak u pripremi dresinga, svakako ga usitnite malenom prešom da bude poput pirea, jer nije baš zahvalno ako naiđete na veći komad, s obzirom na njegovu aromatičnost i jačinu. Ista stvar vrijedi ako dodajete čili papričicu ili đumbir, potrudite ih se pošteno usitniti.

PROVJERENO DOBRI UMACI

Klasika koju svi poznajemo je jednostavni francuski preljev vinaigrette koji se sastoji od ulja, octa i soli. Najčešće se radi tako da se svi sastojci stave u bocu za miješanje začina, sadržaj boce se dobro izmućka i prelije preko salate. Mnogima je omiljeni dresing za salatu umak na bazi senfa i meda. U posudu s poklopcem ili zdjelicu dodajte senf, med, sok limuna, ulje te sol i papar i dobro protresite ili izmiješajte pjenjačom. Ako ga ne planirate odmah koristiti, stavite ga u hladnjak, a prije uporabe ponovno dobro promiješajte.

Rijeka, 220615.
Ljetne salate.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / EPH

Lagan, a ipak obogaćen začinima je i preljev od jogurta koji se fino sljubljuje, osim sa svim vrstama salata, i s pečenim povrćem, ali i s mesom s grila. Kako biste ga pripremili, u posudu stavite jogurt, ulje, koju kap limunova soka, češnjak koji ste usitnili u preši za češnjak, malo soli i svježe sjeckanog vlasca ili kopra. Sve dobro izmiješajte i umak je gotov za par minuta. Popularna varijanta je umak azijskog štiha. U posudu stavite maslinovo i sezamovo ulje, rižin ocat, usitnjeni češnjak, soja sos, med i malo naribanog đumbira.

Dobro sve sjedinite i začinite salatu ili rižine rezance, a može vam poslužiti i kao izvrsna marinada za meso, ribu ili tofu. Salate na bazi tjestenine osobito vole umake. Kako biste pripremili aromatični umak koji će mnoge oduševiti potrebni su vam maslinovo ulje, vinski ocat, usitnjeni češnjak, svježi usitnjeni vlasac ili origano, malo naribanog parmezana, malo maka (maksimalno jedna žlica), dimljena paprika u prahu, sol i papar po želji. Sastojke dobro izmiješajte i ostavite oko pola sata da malo odstoje i da se prožmu pa iskoristite kao preljev za svoju salatu.

Zagreb, 100718.
Ljetna lagana jela pripremile su Vana Babic i Anita Saric. Jela su lagana ljetna salata s mladim krumpirom, tjestenina s pestom, batat s cvarcima, slana palacinka, panirana piletina u svjezem preljevu i deserts vocem.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Krumpir salatu, osim standardnim začinima, možete upotpuniti spojem majoneze, senfa i balzamičnog octa s orašastim notama, dok svoje sendviče možete nadograditi mješavinom majoneze, grčkog jogurta i usitnjenih kiselih krastavaca ili pak majoneze, kečapa i malo senfa. Kombinacija je bezbroj pa eksperimentirajte kako biste stvorili svoju savršenu formulu, no pritom nemojte zaboraviti da preljev ili umak glavnu namirnicu ne smije potisnuti u drugi plan, nego je dodatno istaknuti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:54