TEKUĆE ZLATO

Držite se ovih uputa i konačno napravite savršen karamel, za intenzivniji okus dodajte malo soli

 Thecrimsonmonkey
Pratite jednostavne upute i karamel pripremljen na ovaj način baš uvijek će ispasti kako treba

Iako se priprema od tek jednog ili dva sastojka i na prvu se može učiniti više nego jednostavnom, kod pripreme domaćeg karamela valja pripaziti na nekoliko osjetljivih koraka. Prije svega, dobro je spomenuti kako postoje dvije vrste karamela, onaj koji se priprema s vodom i onaj za koji vam je potreban samo šećer. Nazivaju ih još i mokri i suhi karamel. Kod obje varijante važno je neprestano promatrati proces pripreme i posebnu pažnju usmjeriti na boju i miris. Naravno, uvijek možete koristiti i kuhinjski termometar, no jednom kada naučite raspoznati kako točno karamel treba izgledati, svaka iduća priprema bit će sve jednostavnija.

image
Pinkybird

Dobro je znati i kako je važno koristiti što višu posudu upravo zbog činjenice da karamel u bilo kojem trenutku može lagano prsnuti, a s obzirom na visoku temperaturu, nikako nije preporučljivo dirati ga rukama.

Karamel je gotov kada poprimi zlatno crvenu boju i kada zamiriši. Završni trenuci izuzetno su bitni upravo zato što su potrebne tek dvije sekunde na vatri i karamel može pregorjeti.

image
Thecrimsonmonkey

Kako pripremiti karamel

U dublju posudu s debljim dnom stavite šećer i pustite da se otopi. Najprije će se otopiti na rubovima posude, a kada se počne topiti i na ostatku površine, promiješajte ga laganim pokretima posude. Ovakav karamel dopušteno je miješati i špatulom pa tako, kada se veći dio šećera otopio, možete ga lagano promiješati kako na dijelovima ne bi zagorio.

U jednom ćete trenutku primijetiti grudice šećera i karamela, no ne brinite, držite ga na laganoj vatri kako bi se otopio do kraja. Kada poprimi zlatno crvenu boju i zamiriše, maknite ga s vatre. Dobro je znati kako se karamel i dalje, čak i kada ga maknete s vatre, nastavlja kuhati osim ako u njega ne dodajete maslac ili slatko vrhnje ili pak zdjelu ne uronite u ledenu vodu. U slučaju da karamel ostavljate takav kakav je, pripazite na njega još koji trenutak nakon što ste ga skinuli s vatre.

image
Grandriver

Ovakav karamel možete koristiti kao preljev za različite slastice, možete ga koristiti za pripremu flana ili, uz dodatak slatkog vrhnja i maslaca napraviti gusti preljev, pa čak i kremu za slastice. Ne zaboravite dodati i prstohvat ili dva soli kako bi okusi bili još intenzivniji i zanimljiviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:15