Nemojte ih zaobići!

Dubrovački restorani u kojima se zaista dobro jede!

 Getty Images
Ako vas ovog ljeta put nanese u jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj, ali i u svijetu, nemojte zaobići neke od ovih restorana. U njima se zaista dobro jede! Dokaz tome je i njihovo uvrštavanje među najbolje restorane u Dalmaciji prema izboru Dobrih restorana.

Pantarul

Bit je ovog restorana da se svi osjećaju dobrodošlo i da svako nepce nađe nešto za sebe. Brzi zalogaj uz vino na čaše ili večera u više sljedova, u kuhinji chefa Jadrana Tutavca sigurno će se naći prava kombinacija. Jelovnik je u Pantarulu usklađen s ritmom godišnjih doba, a sve se priprema od namirnica koje dobavljaju od OPG-ova iz okolice Dubrovnika, najviše iz Župe dubrovačke i Konavala. Svježa riba stiže s lokalnih koča, a meso je visoke kvalitete i provjerenog podrijetla. Tjestenina i kruh su domaći, a vinska karta s hrvatskim vinima kreativna.

Nautika

Restoran je smješten na lokaciji nekadašnje Pomorske škole. Ovaj restoran objedinjuje bogatu dubrovačku tradiciju, kvalitetu i kreativnost mediteranske kuhinje. U gotovo dva desetljeća postojanja nanizao je impresivnu listu poznatih iz svjetske politike i showbusinessa. Zanimljivo je spomenuti da restoran godišnje potroši oko tri tone jastoga ulovljenih u vodama oko otoka Visa, a svakako vrijedi kušati i vrlo atraktivno pripremljenu ribu u krupnoj stonskoj soli.

Proto

Izvor fotografije: Proto Facebook Page

Tradicija ribljih specijaliteta pripremljenih na dubrovački ribarski način nastavljena je u restoranu Proto. Smješten u srcu dubrovačke povijesne jezgre, samo nekoliko koraka od Straduna u najprostranijoj ulici stare gradske jezgre – Širokoj – restoran Proto ponudit će vam najbolje iz mora uz bogat izbor domaćih vina. Za riblje specijalitete u restoranu Proto zadužen je šef kuhinje, koji će vam svakako preporučiti da kušate poznatu dubrovačku slasticu: tortu od skorupa spravljanu po staroj recepturi. U Protu se može jesti na ljetnoj terasi, na šarmantnim stolovima uz Široku ulicu te u ugodno uređenom zatvorenom prostoru.

Porat Bar & Grill

Izvor fotografije: Chefs Talk Facebook page

Od 1920. godine Porat je poznat kao mjesto okupljanja prijatelja i kolega koji su znali uživati u dobroj hrani i piću. U Poratu cijene to nasljeđe i transformirali su Porat tako da su svi dobrodošli tijekom dana i večeri uživati u sezonskim dalmatinskim i međunarodnim proizvodima koji će zadržati nasljeđe ove povijesne lokacije.

Sesame

Izvor fotografije: Sesame Facebook page

Svako jutro se ide na tržnicu te se biraju domaće i svježe namirnice za restoran. Za svoj jelovnik Marina i Miško, vlasnici restorana, kažu da je jedinstven spoj lokalne i mediteranske kuhinje s utjecajem francuske gastronomije, koristeći suvremene kulinarske metode. To nimalo ne čudi budući da je Marina obrazovana u čuvenoj pariškoj kulinarskoj školi Le Cordon Bleu. Za ručak nude laganije namirnice – piletinu, sarmice od ribe, polpete od liganja ili janjetine. Jela za večeru su složenija – divlji brancin, ravioli od divljeg češnjaka i rikote s janjećom juhom, sporo pečena janjetina, a uz ove delicije od slastica nude i sorbete od divljeg šumskog voća.

Orsan

Izvor fotografije: Orsan.com

Želite te se odmaknuti od gradske vreve, i tražite restoran gdje ćete se opustiti? Kao stvoren za vas je restoran Orsan, oaza mira i dobrog raspoloženja gdje ćete uživati u domaćoj hrani i dobroj kapljici. Restoran je smješten u Lapadu, uz samo more, s prekrasnim pogledom na brodice i jahte, u ugodnoj hladovini borova. Na meniju ćete pronaći hladna i topla predjela, tjesteninu, oboritu ribu, rakove, školjke i jela od mesa s roštilja.

Kopun

Kopun je stara dubrovačka riječ za uškopljenog pijetla koji se uzgaja i uhranjuje samo zbog mesa. U Kopunu se ponose time što pokušavaju vratiti starohrvatske recepte u kuhinju. Ponose se i bogatom poviješću grada, različitim kulturama, a to im je vidljivo i na jelovniku. Na njemu uistinu možete pronaći pijetla pripremljenog na stari način. Također, možete pronaći i tradicionalni brodet sa palentom, goveđi odreska sa tartufima i škampima, piletinu u bijelom vinu i medu te Jakobove kapice punjene kremom od tartufa.

Restaurant 360º

S terase restorana koji se nalazi povrh dubrovačkih zidina se pruža prekrasan pogled na dubrovačku povijesnu luku. Nakon što je kuhinju preuzeo kuhar Marijo Curić, 360 je skočio s osmog na treće mjesto najboljih restorana Dalmacije. Moglo bi se reći da se ovdje radi o modernoj mediteranskoj kuhinji s pomakom. Ova moderna filozofija kuhanja u maštovitim kulinarskim kreacijama sljubljuje sastojke karakteristične za tradicionalnu mediteransku kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 14:57