FAVORITI

Dva lokala, jedan zagrebački trg i 10-ak koraka: sendviče s pohanom piletinom ovdje nemojte propustiti

Iako su ovi sendviči daleko od klasika na kojem smo odrastali, u pitanju su zbilja slasni, sočni sendviči kojima se s vremena na vrijeme vrijedi počastiti

Sendvič s pohancem jelo je uz koje smo odrastali, koje smo nosili na izlete i s kojim smo iz mamine ili bakine kuhinje izlijetali u dvorište, nestrpljivi da nastavimo igru s prijateljima. Pa iako nas klasika, pohanac između dvije kriške bijelog kruha s malo salate ili krastavaca i, po želji, majonezom ili kečapom, vraća u neke bezbrižnije dane, danas smo oko sličnih kombinacija uglavnom nešto izbirljiviji.

Sendviče s pohancem ne jedemo tako često, još ih rjeđe pripremamo kod kuće, ali kada se ipak odlučimo počastiti, očekujemo da su stvarno dobri. U potrazi za dobrim sendvičem s prženom piletinom spremni smo potegnuti i na drugi kraj grada, ali na našu sreću, u posljednje vrijeme to zbilja nije potrebno. Naime, dva odlična primjerka pronašli smo u lokalima koji su samo 10-ak koraka udaljeni jedan od drugog i nalaze se na samom Trgu bana Josipa Jelačića.

image
Unsplash/

Iako su u pitanju primjerci koji su daleko od klasike na kojoj smo odrastali, u zagrebačkom restoranima KAI steet food i SOL tapas na hrvatski pojeli smo, dakle, zbilja dobre sendviče s prženom piletinom.

Ekipa iz KAI-a radi najbolji pileći sando, japansku varijantu sendviča koji se radi od odrezaka, najčešće svinjskog kotleta ili pilećih prsa, paniranih u hrskavim panko mrvicama i stavlja između dvije kriške mliječnog japanskog kruha shokupan. Uobičajeni dodaci su kewpie majoneza te salata od kupusa.

U KAI-u rade chicken sando sa sočnim mariniranim pilećim prsima u panko mrvicama, dodaju bogati katsu umak, azijsku coleslaw salatu, dimljeni sir, prženi luk, sve zajedno pakiraju u tostirani mliječni kruh te dodatno začine umacima i začinima. Već na prvi pogled jasno vam je da ovdje ne štede na sastojcima, a na prvi zalogaj da su svi okusi zbilja bogati i moćni. Svoj sendvič poslužuju s vrlo dobrim prženim batatom. Osim u varijanti s piletinom, nude i katsu u vege varijanti s tofuom u tempuri. Porcije su više nego zasitne, a cijena pilećeg sendviča je 12 eura, dok će vas vege varijanta koštati 11 eura.

image
Privatna Arhiva/

Na samo minutu hoda od KAI-a, u SOL tapas na hrvatski Mate Jankovića, rade pak zagrebačku inačicu katsu sendviča. Upravo su je tako i nazvali, a u pitanju je zagrebački odrezak punjen sirom i šunkom pa upakiran između dvije kriške hrskavo tostiranog kruha. Začinjen je tartar umakom s poštenom količinom češnjaka, dok limun, koji se također lijepo osjeti u ovom jelu, daje dobru dozu svježine. Osim što je ukusan, ovaj sendvič serviran je tako da, sastojcima unatoč, izgleda zbilja elegantno pa nećete pogriješiti čak niti ako ga naručite na, primjerice, prvom spoju i s osobom s druge strane stola porciju od dva komada podijelite na pola. Zagrebački katsu sando također će vas koštati 12 eura.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:18