Vratite ili bacite

Dva smoothieja iz dva trgovačka lanca nisu za konzumaciju, provjerite jesu li u vašem hladnjaku

Ilustracija

 Victoria Popova/Getty Images
Oba proizvoda dolaze od istog dobavljača, a u njima je zabilježen povećan sadržaj mikotoksina patulina

Nakon što je u četvrtak državni inspektorat s tržišta povukao Solevita smoothie sorte šipak-acai zbog povećanog sadržaja mikotoksina patulina, u petak stiže nova obavijest o povlačenju sličnog proizvoda iz istog razloga, ali i iz drugog trgovačkog lanca.

Naime, kako je izvijestila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, za konzumaciju uz Solevita smoothie od 250 mililitara, s oznakama EAN 4304493262737 te datumima upotrebe do 12. i 13. ožujka 2024., koji je u maloprodaji u Lidlu, ne treba konzumirati niti Smoothie energy mix, također od 250 ml, s rokom upotrebe do 12. ožujka 2024., koji je u prodaji u Konzumu.

Zanimljivo je dodati da je u oba proizvoda zabilježen povećan sadržaj mikotoksina - patulina, što znači da se proizvodi povlače zbog moguće kontaminacije plijesni te da stižu od istog dobavljača, tvrtke Molkerei Gropper GmbH & Co., Bissingen, Njemačka.

“Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EU) 2023/915 od 25. travnja 2023. o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani i o stavljanju izvan snage Uredba (EZ) br. 1881/2006, te pripadajućim izmjenama i dopunama”, stoji u oba priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu o povlačenju spomenutih proizvoda.

Iz trgovačkih lanaca su pozvali kupce da ne konzumiraju ove proizvode, već da ih vrate u prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:40