ZVJEZDANI MENI

Dvije kuharice Marilyn Monroe uskoro na aukciji, očekivana cijena je gotovo pola milijuna kuna

 The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia/
Vjeruje se kako je Marilyn Monroe voljela kuhati, a između listova kuharica nalaze se i rukom ispisani recepti

Ovih je dana objavljeno kako aukcijska kuća Siegel Auction Galleries 22. lipnja u ponudu stavlja dvije kuharice Marilyn Monroe. Riječ je o naslovima "The New Fanny Farmer Boston Cooking-School Cook Book" i "The New Joy of Cooking" Irme Bombauer i Marion Bombauer Becker, prva je izdana 1951., a druga 1953. godine.

Osim što ih je posjedovala, kako kažu iz Siegela, Marilyn je po receptima iz kuharica često i kuhala, a dokaz tome su i brojne mrlje vidljive na stranicama. Među zbirkama recepata nalaze se i rukom ispisani recepti za francuske klasike kao što je beef bourguignon, listići s popisima za trgovinu na kojima se nalaze namirnice poput rajčice, mlijeka i kave te unaprijed pripremljeni jelovnici. Kako pišu svjetski mediji, upravo ti jelovnici otkrivaju prehrambene navike velike zvijezde.

Tako je poznato da je Marilyn Monroe za doručak najčešće uživala u soku od naranče, suhim šljivama i toploj zdjelici pahuljica, a ponekad i šalici mlijeka ili kakaa te dvije kriške kruha s maslacem. Ručak zvijezde uključivao je kuhano jaje, krumpir, špagete s rajčicom ili maslacem ili noodlese s kruhom ili tostom te kompot ili žele, a za večeru pak je najčešće birala junetinu, svinjetinu, janjetinu, pileća jetrica ili ribu. Na kraju, ono što je fanove najviše iznenadilo, u 23 sata popila bi liker od jaja.

John Zuckerman iz Siegel Auction Galleries za The Times je rekao kako vjeruje da je Marilyn Monroe, s obzirom na slavu, bilo izrazito teško izaći na večeru te kako samim time ispisane kuharice i jelovnici nisu toliko neuobičajeni.

"Iako u to vrijeme nije bilo toliko paparaza, neprestano su je slijedili, a nije bilo niti servisa za dostavu hrane", komentirao je i dodao kako je očekivana cijena po kojoj bi se kuharice mogle prodati nešto viša od 450 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:38