Ekolica: ručno izrađene košarice na kotačima

Dizajnerica Veronika Gamulin i obrtnik Zvonko Pošpaić zajedno su u projektu Ekolica

Već sam neko vrijeme razmišljala o šibi kao materijalu. Recimo, onako kako kuhar doživljava i promatra namirnicu prije spremanja jela. Tako se nekako razvijala i Ekolica, imala sam šibu u vidu, šestinsku košaru kao podlogu, a skuhali smo na kraju kolica za plac i slobodno vrijeme – priča povjesničarka umjetnosti i dizajnerica Veronika Gamulin o nastanku Ekolice, ručno rađenih kolica za plac, stvorenih u suradnji s obrtnikom Zvonkom Pošpaićem. Njih dvoje su se prepoznali baš na Dolcu, a on je bio jedan od rijetkih koji je pristao sudjelovati na natječaju za razvoj tradicijskih proizvoda u novom ruhu.

Varaždinske šibe

Ekolica je ručni proizvod izrađen od drvenih šiba iz okolice Varaždina. Rade se u dva osnovna modela, a izgled ovisi o obradi šibe, koje mogu biti neobrađene, guljene ili izbijeljene, i boji gume na kotačima. Možete birati kakav izgled želite, a cijena ovisi o parametrima koje odaberete i kreće se od 350 do 500 kuna.

– Još uvijek nisam sigurna kome je Ekolica namijenjena. Ali to vidim kao prednost. Potrebno je otvoriti neke nove prostore i vidike. Šiba kao materijal danas je pospremljena u nekakvu melankoličnu ladicu i ljudi je uzimaju u obzir onda kada im treba metla ili da slože košaru s poklonima. Pa kao muhe bez glave hodaju po gradu, ispada da je jednostavnije naručiti nešto preko eBaya nego kupiti na Dolcu – kaže Veronika.

Radionica pletenja

Pristup prodaje na webu bit će nešto drugačiji. Neće samo prodavati, ideja je da putuju po seoskim gospodarstvima i priredbama, predstavljaju njihovu kuhinju i dobru hranu. A na proljeće je u planu i radionica pletenja u Zagrebu.

Veronika je trenutačno na Hvaru i sretna je jer joj svježe ribice nešto češće uskaču u tanjur, skuplja biljke i plodove te se veseli početku sezone šparoga. I planira budućnost Ekolica.

– Za sada imamo dovoljno ruku u odnosu na potražnju, priznajem da jedva čekam da to postane problem. U prosjeku je potrebno oko tri tjedna od narudžbe do predaje proizvoda. Držimo se prodaje preko weba, jer ne želimo da cijena raste. Bilo bi idealno kada bi se našao kakav eko dućan ili trgovina začinima, gdje bi kupci mogli opipati Ekolice i onda naručiti – pojašnjava.

Već od travnja sudjelovat će u projektu “Kumice s Dolca”, gdje će se košarice na kotačima moći vidjeti i provozati. Veronika poziva sve koji imaju bilo kakve ideje i sugestije da joj se jave na Facebook stranicu Ekolica ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

– Poruka ovog projekta je da je vaše vrijeme samo vaše. Imate apsolutno pravo na njega, kao i svako pravo da ga oblikujete kako želite, s kime želite i gdje god želite – zaključuje Veronika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:26