LIČKO ČUDO

Ekološko meso goveda s pašnjaka Krbavskog polja u koje je uloženo preko 25 milijuna kuna

Da se može i drugačije uspjela je nakon dugih 14 godina pokazati tvrtka Natura Beef

Iako u Hrvatskoj desetljećima brojne tvrtke i OPG-ovi dobivaju izdašne državne potpore za održavanje pašnjaka i uzgoj stoke na državnim površinama o mesu koje se tamo proizvodi gotovo da se ne zna ništa. Nažalost, najčešće je ovaj oblik stočarstva spominjan u crnim kronikama vezan uz malverzacije sa poticajima ili česte zavrzlame i izmjene propisa zbog prigovora lokalnog stanovništva koje ne može doći do pašnjaka zbog privilegiranih fiktivnih tvrtki i pojedinaca kojima je glavni cilj upravo ubiranje poticaja.

Da se može i drugačije uspjela je nakon dugih 14 godina pokazati tvrtka Natura Beef, čiji je vlasnik poduzetnik Mladen Kušeković nakon puno truda, ulaganja i stručnog usavršavanja uspio ostvariti svoj san o ekološkom uzgoju stoke u Lici. U Udbini, na Krbavskom polju, izgradio je modernu farmu sa 580 goveda svih kategorija - od rasplodnih grla, teladi, i junadi za tov na oko 1.100 hektara zemljišta (od čega oko 800 ha odnosi na pašnjake, 150 ha na oranice te oko 150 ha livada za stočnu hranu).

Cijeli posao radi devetoro stalno zaposlenih, ali ono što razlikuje ovu farmu od drugih Hrvatskoj je da jedini imaju zaokružen cijeli ciklus od uzgoja i tova u Udbini, klaonice u Gospiću do maloprodaje ekološkog mesa u mesnici u Zagrebu, na tržnici na Kvatriću.

Planove o proširenju proizvodnje i otvaranju novih maloprodajnih mjesta Kušeković nam je predočio za posjete farmi u Udbini i u ubilasku pašnjaka na kojima je 2013. ušao u ekološki uzgoj i proizvodnju.

- Krenuli smo davne 2008. godine s nešto vlastitog kapitala i prvim kreditom banke u iznosu od ukupno oko 2 milijuna kuna. Tijekom svih ovih godina uloženo je ukupno dodatnih oko 25 milijuna kuna u objekte, opremu, rasplodna grla, strojeve i poljoprivrednu mehanizaciju pa sve do uređenja prostora za prodaju i distribuciju mesa. U ovaj posao ušao sam motiviran željom za dokazivanjem, da se kod nas može proizvesti visokokvalitetan proizvod te da se od toga može pristojno živjeti, priča nam Kušeković u otvorenim štalama s higijenskim uvjetima držanja stoke kakve smo viđali samo u inozemstvu.

image
Marko Miščević/

Od oko 580 goveda svih kategorija 70 posto stada odnosi se na francusku mesnu pasminu Aubrac, oko 10 posto pasmine je Blonde d´Aquitaine, a ostalo su miješane. Zašto?, pitamo ga.

-Pasmina Aubrac odabrana je iz razloga što se uzgaja u Francuskoj već duže od 100 godina i daje najbolje moguće rezultate na područjima s brojnim prirodnim ograničenjima, kakva su upravo na području na kojem se nalazi naša farma. Po svim parametrima jako dobra pasmina, meso je vrhunske kvalitete, kaže Kušeković.

Kada je u pitanju proizvodnja prema ekološkim standardima, Kušeković ističe kako "ne ostvaruju značajnije benefite kroz povećanu cijenu mesa, ali ostaje onaj dio zadovoljstva koji se ne mjeri novcem, a to je činjenica da proizvodimo zdravu hranu za naše kupce"

image
Marko Miščević/

Poticaji koje Natura Beef dobiva za ekološku proizvodnju su bili presudni da su mogli investirati ogromna sredstva u uzgoj i proizvodnju, a sva sredstva koja primaju po toj osnovi ulažu u nove investicije i daljnji razvoj.

Kušeković godinama na stručnim sastancima upozorava na probleme, ali i brojne prednosti i pesperkive razvoja stočarstva za spas ruralnih područja.

-Da bi proizveli dovoljne količine hrane za našu proizvodnju, nedostaje nam još oko 150-200 ha oraničnih površina tako da jedan dio hrane kupujemo od drugih proizvođača, a cijene žitarica su iz dana u dan sve veće. Na području Krbavskog polja i Like ima još slobodnog zemljišta koje se ne obrađuje, a veliki je problem što su ogromne površine zemljišta na području dane u zakup brojnim OPG-ovima koji na njima ne obavljaju te niti ne planiraju obavljati bilo koju vrstu poljoprivredne proizvodnje, već im površine služe isključivo za ostvarivanje prava na isplatu poticaja. Nadamo se da će se to promijeniti jer su veliki potencijali za razvoj ovakvog stočarstva i cijele Like, zaključuje.

Protuzakonito brisanje iz Arkoda

Imali smo tragikomičnu epizodu brisanja površina iz Arkoda za državno, a uskoro i privatno zemljište bez pravne osnove, a da bi se sada navrat nanos tražila rješenja i načini kako to isto zemljište vratiti natrag u Arkod sustav. Zbog ograničenog vremena sva takva rješenja su u stvari protuzakonita tako da je nemoguće očekivati da će se netko dalje u lancu pridržavati zakona kada je država koja te iste zakone donosi prva koja ih i krši. Problem šteta od zvijeri i ostalih divljih životinja, prvenstveno divljih svinja je prisutan na dnevnoj bazi. Država ne pomaže niti na koji način. Odštete na razini od 1.500 kuna za tele su uvredljive, a mi na godišnjoj razini izgubimo od 10-15 teladi i samo za manji broj njih uspijemo ostvariti pravo na i ovako sramotno nisku naknadu, kaže Kušeković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:48