PRVI HRVATSKI ZELENI RESTORAN

Energetska obnova Konavoskih dvora je dovršena i restoran je ponovno otvoren!

Konavoski dvori
 Konavoski Dvori

Kulturna baština jedna je od najvažnijih turističkih vrijednosti koja pridonosi zapošljavanju i regionalno održivom razvoju, te oblikovanju regionalnog, nacionalnog, ali i europskog identiteta.

Glavni dio projekta energetske obnove restorana Konavoski dvori dovršen je u planiranom roku 1. srpnja 2020. te je restoran ponovno otvoren za sve posjetitelje. Svojim inovativnim rješenjima restoran jedinstvenog ambijenta i neodoljivih delicija Konavoski dvori time je ojačao gastronomsku ponudu Dubrovnika i Konavala.

image
Konavoski dvori
Konavoski Dvori

Ovaj projekt poseban je po tome što se restoran nalazi na području zaštićenog kulturnog dobra – dio kulturne i prirodne baštine Konavala – ujedno i zaštićenog prirodnog krajobraza. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj je projekta pridonijeti rješavanju problema kao što su loša toplinska zaštita zgrade ugostiteljskog objekta, zastarjela i energetski neučinkovita tehnološka rješenja te nedostatak suvremenih energetski učinkovitih i OIE tehnoloških rješenja koji onemogućavaju restoranu Konavoski dvori stjecanje statusa „eko-zelenog restorana”.

image
Konavoski dvori
Konavoski Dvori

Status „eko-zeleni restoran“ odnosi se na restorane koji se brinu o održivom razvoju i svojim djelovanjem pridonose zaštiti prirode i okoliša. Prvenstveno se to odnosi na korištenje organskih namirnica u pripremi jela, upotrebu obnovljivih izvora energije (sunce, voda, zrak), upotrebu održivih građevnih materijala i ekološke mobilne opreme, učinkovito korištenje vode, smanjenje otpada i onečišćenja te upotrebu ekološki prihvatljivih sredstava. Projekt je obuhvatio potpunu obnovu ovojnice restorana Konavoski dvori, što je uključilo ugradnju toplinske izolacije na svim građevnim dijelovima zgrade. Ugrađeni su solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode i fotonaponska elektrana. Modernizirao se sustav grijanja, hlađenja i ventilacije kroz ugradnju sustava s dvije dizalice topline (zrak - voda). Također, zastarjela i energetski neučinkovita tehnološka rješenja u procesu pripreme, obrade i čuvanja hrane (kuhinja), kao i u sustavu rasvjete zamijenjena su novim, energetski učinkovitijim rješenjima. Uvođenjem sustava daljinskog očitanja potrošnje i proizvodnje energije i sustava kontrolnih mjerila energenata kontrolirat će se postizanje cilja projekta.

image
Konavoski dvori
Konavoski Dvori

Uspješna provedba projekta omogućit će restoranu Konavoski dvori da postane prvi „eko-zeleni restoran“ u Hrvatskoj, što će dodatno povećati svijest gostiju i građana o značaju ovog prostora i ulozi Konavoskih dvora u turističkoj promociji Hrvatske i dubrovačke regije.

image
Konavoski dvori
Konavoski Dvori

U Konavoskim dvorima naglašavaju da se okusi ne rađaju, već desetljećima stvaraju. U pripremi najukusnijih specijaliteta iz cijele Hrvatske restoran koristi namirnice iz lokalnih OPG-ova i malih hrvatskih ekoproizvođača.

Ukupna neto vrijednost projekta: 5.202.668,23 kn

Iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova: 3.648.806,87 kn

image
Konavoski dvori
Konavoski Dvori

Potpuni završetak projekta očekuje se ugradnjom kose podizne platforme za osobe slabije pokretljivosti, kao i punionice za električna vozila.

image
Konavoski dvori
Konavoski Dvori

U oblikovanju i realizaciji projekta vodeću ulogu su imali Lea Đurović Ruso (Proto-Arch d.o.o.), Marin Gospić (Protect&Eco d.o.o.), Pavo Đivanović (Zajednica ponuditelja tvrtke Kont d.o.o., Elektro – team d.o.o., Tehnoelektronik d.o.o.), također tvrtke izvođači Prestige Trade d.o.o. i Ellabo-IND d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:19