VELIKI TEST PANETTONEA

Epizoda prva: kušali smo jedan od najpopularnijih talijanskih panettonea, dobar je i jeftiniji od hrvatskih

Sezona je panettonea, a nakon velikog broja upita za preporuku najboljeg, odlučili smo organizirati kušanje i pronaći onaj kojem bismo se i sami rado vratili

S dolaskom prosinca, oni najhrabriji među slastičarima i pekarima već su do laktova uronjeni u zdjele s brašnom, odabrali su najkvalitetnije kandirano voće i nestrpljivo prate svoj lievito madre (prirodni kvasac) kako bi kroz nekoliko dana napokon iz pećnica pažljivo vadili pa preokretali velike, mirisne, slatke kruhove - popularni panettone. Da izrada ovog kruha nije nimalo lagan zadatak nedavno nam je još jednom potvrdio i tehnolog te jedan od vlasnika Dubravice Krunoslav Mikelec, objašnjavajući kako se tijesto za panettone u danima pripreme čak i snima kamerama kako bi sve bilo baš kako treba.

image
Vedran Peteh/Cropix

Za pripremu je, dakle, ponajprije potrebna dobra doza strpljenja, ali i hrabrosti. Ne kaže se uzalud da je panettone Mount Everest u slastičarstvu i da je napraviti stvarno dobar panettone spoj umjetnosti i puno znanja. Znajući sve to, pomislili bi neki, pomalo je nezahvalno upustiti se u testiranje, jer jasno je da iza svakog stoje neprospavane noći i puno izgubljenih živaca, no budući da smo dobili zbilja puno upita koji panettone bismo ove godine preporučili, nije nam preostalo ništa drugo već ih skupiti nekoliko i pronaći upravo onaj jedan koji ćemo i sami rado pokloniti dragim nam prijateljima. Imajući na umu sve napisano, u ovo smo se kušanje upustili s velikom dozom poštovanja i u svakom pronašli dobre, ali i one malo manje dobre karakteristike. Na našem popisu našla su se četiri odabrana talijanska panettonea i dva domaća, a jedan hrvatski, onaj pelješkog brenda Croccantino već smo isprobali nedavno i svoje dojmove zapisali ovdje. Svi kušani primjerci ulaze u kategoriju klasičnog panettonea, odnosno sadrže komadiće kandiranog voća.

image
Vedran Peteh/Cropix

Svaki od panettonea isprobalo je šest amatera, vodeći se jednostavnim kriterijima kao što su omjer voća i tijesta, aromatičnost i tekstura, kao što bismo, primjerice, ovu poslasticu komentirali i za obiteljskim stolom. Testiranje je provedeno na slijepo, što znači da niti jedan od kušača u trenutku kušanja nije znao naziv proizvođača pojedinog panettonea.

Četiri talijanska panettonea koja smo testirali bili su panettone iz Gucci Osterije da Massimo Bottura, panettone Andree Tortore, zatim Fiasconaro panettone te panettone Tre Marie. U pitanju su brendovi za koje smo dobili najviše preporuka te se svrstavaju među najpoznatije, naručili smo ih iz Italije i na našu adresu svi su stigli u roku od dva tjedna. Hrvatski panettone koji smo uvrstili u testiranje bili su oni od ekipe iz Boogie Laba te iz Dubravice. U trenutku kušanja panettone iz Noel Bread&Deli pekarnice nije bio dostupan.

Budući da je panettone kompleksna poslastica, ovog puta testiranje smo odlučili objaviti u nastavcima te svakom od njih pokloniti zasluženu pažnju. Prvi je tako na redu panettone brenda Tre Marie, a dojmove pročitajte u nastavku.

image
Vedran Peteh/Cropix

TRE MARIE PANETTONE

Jedan od najpoznatijih talijanskih brendova slastica, Tre Marie, dolazi iz Milana i, kako smo saznali brzim pretraživanjem interneta, već više od jednog stoljeća stvaraju tradicionalne talijanske poslastice. Prema dostupnim podacima, njihova priča počela je 1150. godine, kada su se vitezovi iz Svete Zemlje vraćali u Milano i tamo osnovali najstariju humanitarnu organizaciju pod nazivom Pekara "Quattro Marie", iz poštovanja prema četiri pobožne žene iz Svete knjige. U "Tre Marie" preimenovali su se kada su lik Djevice Marije odlučili odvojiti od ostalih. Veliku popularnost stekli su 1986. godine, kada su iz pekare postali slastičarnica i otvorili lokal u popularnoj milanskoj Corso Vittorio Emanuele ulici. Danas su jedna od najpopularnijih tamošnjih adresa za ljubitelje slatkog. Osim panettonea, nude tako i različite kekse, pandoro, colombu i druge slastice, a dio njihovog asortimana kod nas se može kupiti na web shopu Nikas.

image
Vedran Peteh/Cropix

KAKAV JE NJIHOV PANETTONE?

Gdje naručiti: online ovdje

Cijena: 26,50 eura za 1500 g

Dojmovi:

Budući da su se u trenutku testiranja na stolu našli kriške svih panettonea koje smo kušali, primijetili smo da ovaj ima najmanje rupice, čak je i pomalo zbijen, da je korica prilično tamna u odnosu na ostale, a samo "tijelo" sadrži dosta grožđica. Izgledao nam je i pomalo suho, ali već na prvi zalogaj zaključili smo kako je zapravo taman dovoljno vlažan, grožđice su jako sočne i u ustima stvaraju pravu malu eksploziju svježine. Također, ovaj panettone nije previše sladak i sadrži dosta kandirane korice naranče koja se lijepo osjeti, mekana je i u ustima stvara ugodno iznenađenje. Korica je bila pomalo suha, ali imala je prilično intenzivan okus, neke je mirisom podsjetila na karamelu. Složili smo se kako bismo ovaj panettone jeli uz šalicu toplog čaja, a oni koji su pojeli komad veći od očekivanog, zaključili su kako im uopće ne sjeda teško.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:35