PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Etikete nagrađivane donjoaustrijske vinarije i kod nas se mogu kupiti po pristupačnim cijenama

 Markswallow
Saša Špiranec donosi priču o uzbudljivim, slojevitim, dubokim vinima iz Schloss Gobelsburga

Svake godine početkom rujna udruženja vodećih austrijskih vinskih regija u blizini Beča organizira kušanje vina sa single vineyard oznakom, klase Erste Lage (germanizirana verzija francuskog Premier Cru). Godišnje kušanje se zove Single Vineyard Summit i njegova svrha je eliti vinskog novinarstva iz cijelog svijeta dati na provjeru kvalitetu posljednjih berbi koje su tek izašle na tržište ili im izlazak predstoji u mjesecima što slijede. Najveća imena austrijskog vinarstva okupljaju se na jednom mjestu s respektabilnim brojem od preko 350 uzoraka koje se kuša tijekom punih šest dana. Brojem uzoraka prednjače vinari iz regije Donja Austrija, a osobito iz podregija Kamptal i Kremstal, a kvalitetom se ponajviše izdvajaju vinari Donje Austrije i Južne Štajerske. Ove se godine, između velike količine izvrsnih, jedna vinarija posebno istaknula. Radi se o vinariji Schloss Gobelsburg iz donjoaustrijske podregije Kamptal.

Baš sva vina Schloss Gobelsburga koja su stavljena pred nas kušače ostavila su snažan dojam i sva su redom osvojila najviše ocjene. Naravno, radi se o vinima s oznakom položaja (single vineyard) i klase Erste Lage, gdje se visoka kvaliteta i očekuje. Međutim, vina su to koja nude puno više od izvrsnosti. To su živa i uzbudljiva vina, slojevita, neoborive kvalitete, s jakim terroirskim pečatom, jasnim i prepoznatljivim sortnim karakteristikama, s nesvakidašnjom dubinom, ustrajnom mineralnošću na retrookusu i potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Prave se od dvije sorte; rajnskog rizlinga (riesling) i veltlinca (grüner veltliner). Schloss Gobelsburg inače uzgaja i druge sorte, ali samo grüner veltliner i riesling u Kamptalu mogu nositi prestižnu Erste Lage ili Grosse Lage oznaku.

Schloss Gobelsburg baš ove godine slavi punih 850 godina postojanja vinarije. Francuski rimokatolički red cistercita je 1074. stigao u Austriju i u blizini Beča počeo graditi samostan i crkvu. Godine 1171. su zasadili prve vinograde na položajima Heiligenstein i Gaisberg, koji su od tada do danas neprekinuti izvor grožđa za ponajbolje etikete vinarije Schloss Gobelsburg. Zbog toga se 1171. smatra prvom godinom u dugoj povijesti vinarije kojom je kroz cijeli taj period upravljalo čak 19 različitih obitelji, da bi 1996. upravljanje, potpisivanjem ugovora s crkvenim redom, preuzela dvadeseta obitelj, Eva i Michael Moosbrugger. Oni su današnji upravitelji posjeda i vlasnici vinarije. S njihovim je dolaskom započeo val investicija u podrume i vinograde i povratak poljuljane stare slave. Michael Moosbrugger pokazao se kao vizionar i iznimno talentiran vinar. Nije trebalo mnogo da se njegov talent prepozna i već ga je 2006. godine austrijski magazin Falstaff proglasio vinarom godine, a potom su uslijedila priznanja iz cijelog svijeta, od američkog magazina Wine & Spirits koji je njihovu vinariju više šuta uvrstio u Top 100 vinarija svijeta, do britanskog IWC-a i njihova izbora World´s Best Vineyards koji ih je uvrstio na visoko 30. mjesto.

Iz naše, hrvatske perspektive, ali vjerujem i svih pasioniranih ljubitelja vina diljem svijeta, najznačajnija odlika vina Schloss Gobelsburga su cijene. Naime, ono što u drugim vinarijama košta značajno više, oni uvijek umjereno naplaćuju. Vina razreda kvalitete 95 – 100 bodova, u kojem se redovno nalaze njihova vina s pozicija Heiligenstein, Gaisberg i Lamm, često koštaju i više stotina eura, ako dolaze iz poznatijih regija svijeta, a od austrijskih susjeda najmanje dvostruko više. Ponajbolja vina vinarije Schloss Gobelsburg rijetko prelaze 30 eura, a etikete koje su dobavljive u Hrvatskoj koštaju od niti desetak do malo preko dvadeset eura.

Schloss Gobelsburg, Grüner veltliner Domaene Gobelsburg 2020

Cijena: 64,90 kn (Vrutak)
Ocjena: 91/100

Briljantno vino pristupačne cijene. Stilski se ovaj veltlinac nalazi u zoni Krauthakerove graševine Mitrovac. Dakle, djeluje nešto zrelije, ali je u ustima još uvijek na elegantnijoj strani. Posjeduje sličnu žutu i zrelu jabuku, kao i note breskve i livadnog cvijeća, naznake dinje, međutim Domaene Gobelsburg ima i vrlo naglašenu mineralnu notu, na nosu kroz miris kremena, a u ustima kroz dugotrajnu hrapavu mineralnost na finišu s tračkom slanosti na retrookusu. Posjeduje umjernih 12.5% volumnog alkohola, a punoće u ustima ne nedostaje. Sjajno vino daleko iznad razreda koštanja i statusa temeljnog vina. Grožđe je za ovo vino ubrano na prestižnim položajima Lamm, Grub i Renner, s loza mlađih od dvadeset godina, koje zbog toga ne mogu biti sastavnica prestižnijih single vineyard vina. Vino je fermentiralo i odležavalo u rostfrajnim tankovima.

image
Gobelsburg, Kamptal Gruner Veltliner 2020
Privatna arhiva

Schloss Gobelsburg, Grüner veltliner Ried Renner 2019

Cijena: 179,90 kn (Vrutak)
Ocjena: 93/100

Položaj Renner se nalazi na donjem djelu padine na kojoj se nalazi i položaj Gaisberg, čuven po rieslingu. Naime, standardni raspored vinograda u Donjoj Austriji je da riesling (rajnski rizling) pokriva više položaje, jer je kasnija sorta i odgovaraju mu siromašnija i mineralnija tla i veće strmine i izloženost suncu, dok je grüner veltliner (veltlinac) u odnosu na riesling raniji i brže nakuplja sladore, pa mu više odgovaraju niže pozicije i bujniji uzgoj. Ovaj veltlinac s položaja Renner je izvrsno vino, izvanserijske kvalitete, s potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Izrazito intenzivnog teka i atraktivnog mirisa na bijeli papar i zrelo žuto voće. U ustima je iznimno mineralno, brideće na usnama i nepcu, s obiljem slasti na finišu i retrookusu. Kiseline su umjerene, vino je krepko, slojevito i dugo. Istinska poslastica. Posjeduje 13,5% volumnog alkohola. Uzgojeno je prapornom tlu s erodiranim stijenama gneissa, mice i amphibolita iz Gaisberg vinograda poviše. Fermentacija i odležavanje u velikim bačvama od lokalnog Manhartsberg hrasta. Wine Enthusiast je ovom vinu dodijelio čak 96/100 bodova.

image
Gobelsburg Ried Renner 2019
Privatna arhiva

Schloss Gobelsburg, Riesling Ried Gaisberg 2018

Cijena: 199,90 kn (Vrutak)
Ocjena: 94/100

Izvanredan rajnski rizling. Nesvakidašnje kvalitete. Iako 2018. nije berba za pamćenje, bolje su i 2017. i 2019., ovaj je vino ipak ispunilo velika očekivanja. Miris je vrlo intenzivan i pokazuje zašto brojni autori svrstavaju tu sortu među aromatične sorte. Obilje ananasa i tropskih nota je popraćeno intenzivnim citrusima i potom cvjetnim notama. U ustima je jednako intenzivno i rizlingovski živo, s dubinom, slasti i mineralnošću na finišu. Velikog potencijala za čuvanje. Od 15 godina od berbe minimalno. Položaj Gaisberg je čuveni povijesni vinogradarski položaj na kojem se vino uzgaja od kada vinarstvo u tom kraju postoji. Izrazito je stjenovit, sastavljen od metamorfnih stijena formiranih usred velike vrućine i pritiska, a Austrijanci ih nazivaju gneiss, mica-schist i amphibolite. Rajnski rizling obožava takvo tlo i tu daje neke od najljepših primjeraka te sorte uopće. Vino je fermentiralo i dozrijevalo u velikim bačvama od 2.500 litara od lokalnog Manhartsberg hrasta. Wine Advocate je ovom vinu dodijelio 94/100 bodova.

image
Gobelsburg Ried Gaisberg 2018
Privatna arhiva

Schloss Gobelsburg, Riesling Tradition 2017

Cijena: 164,90 kn (Vrutak)
Ocjena: 94/100

Prije 200 godina glavni podrumari (današnji enolozi) su imali sasvim drugačiju ideju vina i linija Tradition je posvećena njima i njihovoj višestoljetnoj tradiciji. Uspoređivali su vino s ljudskim bićem i vjerovali da se vino i ljudi jednako razvijaju kroz život, s usponima i padovima i konačnim završetkom u nekoj poznijoj dobi. Jednako kao što i ljudi trebaju disati, smatrali su da i vina imaju istu potrebu, čega je posljedica bila redovno pretakanje vina iz bačve u bačvu kako bi se pospješio novi stupanj razvoja vina. Tada se to nazivalo školovanjem vina (ger: die Schulung), sintagma koju još i danas možemo povremeno susresti u vinskom vokabularu i podrazumijevao je odnos učitelja (glavnog podrumara) i učenika (vino). Zadatak podrumara je vino dovesti u fazu pune razvijenosti i zrelosti u kojoj ono iskazuje svoj puni potencijal. Ta je ideja pomalo u sukobu s današnjom najpopularnijom krilaticom gotovo svakog vinara: ”Vino se rađa u vinogradu, ne u podrumu.”, i uvjerenjem da se najveća vina dobivanju nečinjenjem ničeg u podrumu, ali u Schloss Gobelsburgu su osjetili potrebu posvetiti se toj tradiciji ozbiljnije i iskušati rezultate. Dakle, ovaj je rajnski rizling dobiven prešanjem u klasičnim drvenim prešama na stisak i fermentiran bez kontrole temperature u starim drvenim bačvama od 2.500 litara. Jednako kako se to činilo u doba pradjedova. Poslije fermentacije vino je pretakano svaka 3 do 4 mjeseca, kako bi mu se dopustilo da prodiše s jedne strane, a s druge kako bi ga se odvojilo od taloga. Proces se tako ponavlja pune dvije godine, dok vino ne bude spremno za punjenje u bocu. Grožđe dolazi s istog platoa od gneissa kao i ostali rizlinzi vinarije, što mu daje sklonost mineralnim notama. Međutim, mirisom je vino cijelo na citrusnoj strani, od svježih nota limete do kandirane i karamelizirane kore mandarine i naranče. U ustima su istaknute žive kiseline, stanovita suhoća i krepki, razvijeni, intenzivni i istodobno živi tek. Nesvakidašnje vino za posebne prilike i pasionirane ljubitelje rajnskog rizlinga, dok za one druge, ljubitelje voćnosti i slatkoće ipak nije. Wine Spectator je ovoj berbi dodijelio 94/100 bodova.

image
Gobelsburg Tradition Riesling 2017
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:34