ZA LJUBITELJE AZIJSKE KUHINJE

EVO ŠTO TREBATE ZNATI PRIJE NEGO SE BACITE NA KUHANJE: Sve tajne pripreme woka na jednom mjestu!

Zagreb, 280318. Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Svi prvo pomislimo na brzo kuhanje u woku, a korištenje woka zapravo je samo jedna od tehnika, a prava tajna azijskog kuhanja leži u kombiniranju tehnika - npr. kuhanje, pa potom prženje, pa opet kuhanje.

Zanimljivo je spomenuti kako se riža kod banketa u principu ne služi jer se u Kini smatra da domaćini nisu dovoljno bogati. Obožavaju uz jela piti konjak umjesto vina, a završavaju sve s čajem u kojem se može uživati tijekom cijelog objeda. Deserte uglavnom ne jedu - možda ponekad voće. U Vijetnamu su zbog siromaštva u mnogim su područjima iskorištavali sve pa su tako nastala i jela sa zmijama, kukcima, pa čak i psima. Japanci su posebna priča jer su oni opsesivno zaluđeni tehnikama pripreme i strogo prate tradiciju.

Zagreb, 280318. Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

A sad dvije tri o woku:

Meso dolazi prvo na red

Prvo ispecite meso na malo ulja, zatim dodajte luk i mrkvu i ritmičkim pokretima lagano protresite tavu od sebe za što vam je potrebno između 2 i 3 minute.  Kad je meso gotovo najčešće ga stavimo sa strane kako se ne bi kuhalo u sokovima s ostalim povrćem.

Kod kineske kuhinje sva bi se jela trebala poslužiti odjednom i pazi se da ima vrsta jela koliko je osoba za stolom, potom se poklanja pozornost na raznovrsnost tehnika kuhanja - tako da nisu sva jela pripremljena na isti način, jelo treba odlikovati primarni okus, ali dodatno se mora istaknuti i drugi glavni okus, pa potom različitost boja unutar jela - boja je jako važna.

Masnoća je važna!

U wok se stavlja ne kap ili dvije ulja, nego tri-četiri žlice ulja te se zagrijava dok se wok i ulje ne počnu dimiti - i to ne trenutak ili dva nego nekoliko minuta.

Kineska kuhinja je kao meze, a kada se radi o banketima, služi se između 8 i 12 slijedova od kojih su obavezno četiri juhe.

Ne pretjerujte s količinom

Najbolje bi bilo kako ne bi prepunili tavu i da odjednom pripremite porciju dovoljnu za dvije osobe. Ako stavite više hrana će se zapravo kuhati što ne želite u ovom slučaju.

Kvalitetan wok

Za wok je jako važno da imate kvalitetno posuđe, a u ovom slučaju ne zaboravite dobro zagrijati wok prije pečenja.

Ocijedite noodle

Noodle svakako ocijedite prije kuhanja kako ne bi došlo do kuhanja namirnica zbog viška vode.

Wok u staklenci

Zagreb, 260517.
Slavica Sagolj pripremila je i stilizirala lagana ljetna jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Wok puretina

*Recept iz restorana Takenoko

Zagreb, 240718. Takenoko, Massarykova 22.
Rubrika Kuharov gablec za Dobru hranu.
Na fotografiji: wok puretina.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Wok s kozicama

Zagreb, 270217.
Urednica u Dobroj hrani Mateja Domitrovic napravila je 5 jela; 5 brzih rucaka u radnom tjednu od ponedjeljka do petka. Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Wok sa žutom rižom

Fried rice with beef
Getty Images/iStockphoto

Piletina i celer iz woka

Marko Miščević / Hanza Media

Wok s naanom

Zagreb,261017.
Petrinjska 7.
Hranu za chefove u restoranu Time pripremio je Tomislav Rezo.
Na fotografiji: hrana.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
 

Izdvajamo

Iz drugih medija