SPONZORIRANI SADRŽAJ

FASCINANTNA POVIJEST ZAČINA: Crnim paprom plaćao se bogati miraz, a perzijski kralj otkupio je 395 000 češnjeva češnjaka!

 Getty Images/iStockphoto
Začinima se prvo prikrivao neugodan miris i okus, kasnije je krojio trgovačke puteve i određivao moć, a danas ne možemo zamisliti jelo bez njihove upotrebe!

Prvi zapisi upućuju kako je čovjek još u vrijeme paleolitika (kao lovac i sakupljač) oblagao meso lišćem te tako utvrdio kako kroz određen vremenski period to isto meso poprima okus lišća, te ga je kasnije kombinirao s više vrsta bilja i bobica.

Opće je poznato kako su se začini i začinsko bilje upotrebljavali u medicinske svrhe te kako bi prikrili neugodne mirise i okuse hrane koja predugo stoji. Tijekom vremena začini su postali jedna od glavnih odrednica gastronomskih kultura, a trgovci su spoznali potencijal začina i stvarali brojne trgovačke veze.

Spices for gyros, paprika, oil on an old tin plate horizontal
Getty Images/iStockphoto

Češnjak pomogao u izgradnji egipatske piramide

U drevnom Egiptu su začini bili korišteni kao konzervansi i kao što je prethodno spomenuto u medicinske svrhe. Na brojnim zapisima spominju se korijander, koromač, kim, češnjak i timijan. Zanimljivo je spomenuti kako su češnjak i luk davali robovima koji su gradili Keopsovu piramidu kako bi bili što izdržljiviji.

Fresh and Dried Garlic on Wooden Background
Getty Images

Kina kao kolijevka cimeta

Prema legendi su 2700. godina prije Krista prikupljeni zapisi o drevnoj kineskoj medicini u kojima se spominje začin “kwei” , a najsličniji cimetu. Spominju se dalje i muškatni oraščić te klinčić za koje se vjeruje da su došli do Kine s Molučkih otoka (indonezijska otočna grupa pokraj Nove Gvineje). Zanimljivo je spomenuti kako su kineski glasnici znali držati klinčiće u ustima, kako bi im zadah bio sladak dok bi prenosili vijesti caru. Tijekom 5. stoljeća uzgajali su đumbir u velikim teglama koje su potom uzimali moreplovci na svoja putovanja od Kine do jugoistočne Azije kako bi svoju hranu održali čim duže svježom.

Kraljevski vrtovi začina u Mezopotamiji

Posebno je zanimljivo područje Mezopotamije. Sumeranska literatura spominje brojno mirisno bilje poput timijana, a asirski kralj Asurbanipal opisao je aromatično lišće i uz timijan spomenuo i sezam, kardamom, kurkumu, šafran, mak, češnjak, kim, anis i korijander, Babilon je otišao posebno daleko u kultiviranju začinskog bilja u kraljevskom vrtu pa se ondje moglo naći preko 60 različitih vrsta.

Turmeric powder in a wooden spoon
Getty Images/iStockphoto

Luk, češnjak i vlasac bili su posebno omiljeni začini u Perziji 600 godina prije Krista. Zapisi upućuju kako je tadašnji kralj kupio 395 000 češnjeva češnjaka, a Perzijanci su između ostalog proizvodili i ulja od ruže, ljiljana, korijandera te šafrana.

Indija kao kolijevka crnog papra i kurkume

Na sam spomen Indije, već nam zamirišu stotine začina. Indijci su poznati po stoljetnoj upotrebi začina, a vrlo rano su krenuli koristiti crni papar, cimet, kurkumu i kardamom. U samoj Ayurvedskoj medicine ukorijenjena je upotreba različitog začinskog bilja pa su tako običavali iza obroka umatali klinčić i kardamom u betel (žvakalo koje se dobiva od sjemenki lista biljke Piper Betle L) kako bi smanjili želučanu kiselinu i potaknuli lučenje sline.

Peppercorns of various colors on a wooden spoon and a rustic surface.
Getty Images/iStockphoto

Posebnu važnost u povijesti začina imaju drevni Grci i Rimljani. Sam Hipokrat pisao je o šafranu, timijanu, cimetu i mažuranu te opisao primjenu više od 400 vrsta začinskog bilja u medicinske svrhe od kojih se velik broj koristi i dan danas.

Fresh mint, wooden mortar and pestle on the old table.
Getty Images/iStockphoto

Jeste li znali?

  • Zapisi upućuju kako je prorok Muhamed imao malu trgovinu gdje je prodavao tamjan i različite azijske začine.
  • Malo manje od pola kilograma šafrana moglo se zamijeniti za konja, a ista količina đumbira vrijedila je kao dvije ovce.
  • Papar je često bio korišten kao platežno sredstvo.
  • Istočni Europljani morali su platiti dozvolu za trgovinu u Londonu koju su svojevremeno isplatili u – papru!
  • U mnogim Europskim gradovima bilo je normalno za bogati miraz ustupiti određenu količinu papra!

Više o začinima pronađite na www.zacini-inspiracije.hr!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:50