METRO Junior Top Chef

Filip Viljevac: "Moj plan za budućnost? Vlastiti restoran u kojem ću razvijati slavonsku kuhinju"

Maturant Ugostiteljsko-turističke škole Osijek jedan je od finalista važnog izbora mladih kuharskih nada

Filip Viljevac nije dvojio: još i prije nego što je završio osnovnoškolsko obrazovanje, ovaj, danas 17-godišnji maturant Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, znao je da je njegova budućnost u kuhinji. Već kao dječak uvijek se u obiteljskoj kući u mjestu Viljevo motao majci Danieli oko nogu dok je pripremala ukusne ručkove i večere, tražeći od nje da ga aktivno uključi u pripremu hrane.

"Odmalena sam uz majku pripremao jela, pogotovo nedjeljni ručak, i tako se od malih nogu rodila ljubav prema kuhanju. Po završetku osnovne škole zbog toga nisam uopće dvojio za što se želim školovati i što u životu želim raditi. Kuhanje jednostavno obožavam, to mi je velika strast, u početku mi je naravno bilo hobi, a uskoro će mi postati posao. Imam golemu ljubav prema ovom poslu koja se godinama gradila", ispričao nam je ovaj tinejdžer i dodao da njegova majka nije profesionalna kuharica, "ali je u kuhinji izvrsna i puno toga što je naučio duguje upravo njoj".

image

Filip Viljevac učenik je trećeg razreda Ugostiteljske škole Osijek

Vlado Kos/Cropix

Filip ni danas ne krije uzbuđenje i ponos što je ušao u finale METRO Junior Top Chefa, natjecanja mladih kuharskih nada, učenika srednjih škola, pokrenutog sa željom da budući kuhari dobiju priliku pokazati svoja znanja, upoznati nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu te dodatno razvijati karijeru.

Prilika za mlade

"Ulazak u finale je nevjerojatan osjećaj jer je ovo velika prilika za nas mlade kuhare, maturante, da vidimo gdje smo, u kojem smjeru možemo i trebamo ići", smatra Filip koji je, od 25 odabranih kandidata iz pet srednjih škola u Hrvatskoj, ušao u završnicu u kojoj ih je ostalo petero, što ga čini sretnim i zadovoljnim.

image
Vlado Kos/Cropix

Do sada je u sklopu ovog natjecanja pripremao francuski omlet s bukovačom i slaninom te rižoto s povrćem, šafranom i piletinom, a onda Pačja prsa orange (Canard à l‘orange) s pireom od batata, okruglicama od riže i prepečenom cvjetačom i brokulom na maslacu, što je odlučio ponoviti i za nas kada smo ga posjetili za potrebe ove priče.

"To sam prvi put radio za potrebe ovog natjecanja i bio sam jako zadovoljan kako su ispala pa sam ih odlučio ponoviti", objasnio nam je Filip dok je vještim potezima nožem pripremao pačja prsa da ih stavi u tavu koja se u međuvremenu zagrijavala na štednjaku.

"Ozbiljnija sam jela počeo kuhati u 2. razredu srednje škole na praksi u Hotelu Osijek, kada su nam dali da spravljamo jela à la carte. Do tada sam radio ručkove kod kuće, pri čemu sam najviše volio testirati neke stvari i eksperimentirati u kuhinji, razne steakove, ramsteke, pačja prsa... Ono što je kod nas malo neobičnije, ali obitelj je imala razumijevanja za to", nasmijao se Filip kojemu su majka te otac Željko i stariji brat Bernard velika podrška. Kaže da mu je na praksi u Hotelu Osijeku odlično.

image
Vlado Kos/Cropix

"Kuhari imaju puno razumijevanja za nas učenike, motiviraju nas i potiču da isprobavamo nove tehnike. Mi im pomažemo u brojnim situacijama, pa tako i kada upadnu u gužvu tijekom večere, što je za nas praktikante veliko iskustvo", naglasio je naš mladi sugovornik koji nakon mature planira upisati i završiti četvrtu godinu srednjoškolskog obrazovanja, a onda i studij gastronomije, potom steći radno iskustvo i onda otvoriti svoj restoran.

Budućnost u zavičaju

"Volim naša tradicionalna jela, ali u budućnosti bih to želio kombinirati s modernim tokovima u kuhanju, unositi nove tehnike i elemente, biti inovativan. Volio bih imati i voditi takav restoran ovdje u Slavoniji jer se ne vidim nigdje izvan svoga zavičaja. Mislim da ovdje imamo još puno prostora za razvoj gastronomske scene i ja u budućnosti želim tome dati svoj doprinos ", objasnio je Filip i dodao da je kuharski posao iznimno stresan jer je velika odgovornost, ali on u njemu uživa pa mu je lakše i jednostavnije nositi se sa svim pritiscima koje taj posao nosi. Navodi i da su mu kuharski uzori naš Tom Gretić i Australac Marco Pierre White.

image
Vlado Kos/Cropix

Jako je zadovoljan i razinom obrazovanja koju mu pružaju profesori u školi, a posebno ističe i što mu je, u sklopu ovog natjecanja, škola omogućila dvotjednu edukaciju u talijanskom gradu Brescii, gdje su naučili puno o talijanskoj gastronomiji, ali i imali priliku upoznati se s nekim novim skupocjenim strojevima i kulinarskim tehnikama.

image
Vlado Kos/Cropix

Recept

PAČJA PRSA ORANGE - CANARD A L‘ORANGE

S pireom od batata, okruglicama od riže i prepečenom cvjetačom i brokulom na maslacu

Za pačja prsa:

pačja prsa
narančin sok
maslac
med
sol

Kožu na prsima zarezati i posoliti. Na srednje zagrijanu tavu staviti prsa na stranu kože i peći 3-4 minute (dok koža ne porumeni), okrenuti ih i peći 3-4 minute. Nakon toga staviti ih na pleh, na papir za pečenje, u konvektomat ili u pećnicu na 180 °C na 6 minuta. Na masnoću u tavi uliti sok od naranče i dodati med. Kada se umak reducira tavu maknuti sa štednjaka, dodati maslac i umak promiješati da se sve poveže.

Za pire od batata:

batat
maslac
papar
sol
muškatni oraščić

Oguljeni batat narezati na veće kocke i staviti kuhati u slanu, hladnu vodu. Kada se može probosti vilicom, procijediti ga i staviti u posudu. Dodati začine, maslac i protisnuti ga ("izblendati").

image
Vlado Kos/Cropix

Za okruglice od riže:

riža
luk
slanina
maslac
peršin
sir (tvrdi, ribani)
jaja
brašno
krušne mrvice

Rižu skuhati u slanoj vodi, procijediti i ohladiti. Na maslacu prepržiti sitno nasjeckan luk sa sitno narezanom slaninom. Pomiješati rižu, luk i slaninu, sitno nasjeckan peršin i sir. Sve dobro promiješati i oblikovati okruglice (20-30 grama). Potom ih panirati (brašno, jaja, krušne mrvice) i pržiti u dubokom ulju na visokoj temperaturi.

Za prepečenu cvjetaču i brokulu na maslacu:

cvjetača
brokula
maslac
sol

Cvjetaču i brokulu blanširati u slanoj gotovo kipućoj vodi 3-4 minute pa ih ocijediti i kratko prepeći na maslacu.

image
Metro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:44