KONOBA RANČ MAHA

Fine dining restoran koji ne robuje pretencioznim kremicama, pjenicama i listićima!

Konoba Maha
 Privatna Arhiva

Ranč Maha svojevrsno je seosko domaćinstvo smješteno sedam kilometara od grada Korčule prema Veloj Luci. Iako biste prema klasifikaciji očekivali “seoski ranč”, zapravo dolazite u prelijep vrt okružen maslinama unutar dalmatinskog krša, s decentno postavljenim stolovima, a gastronomska ponuda je na razini finog restorana.

image
Konoba Maha
Privatna Arhiva

Ranč Maha je utemeljen prije 20-ak godina kao obiteljski restoran domaćinstvo Željka Marelića, a prvotna se ponuda temeljila na “klasicima” - dobrim gradelama, specijalitetima ispod peke i domaćim jelima. Ali, kako su godine prolazile, njihova se ponuda dopunjavala i mijenjala, za što su zaslužni sinovi Ivan i Jakša, koji su prvotni ranč transformirali u fine dining restoran koji ne robuje pretencioznim kremicama, listićima i drugim “kerefekama”, nego se zasniva na iskrenim okusima namirnica iz okolice. Primjerice, ako u ponudi dana imaju kamenice, neće ih poslužiti na klasičan način - sirove s par kapi limuna i maslinova ulja - nego će ih prvo kratko podimitii dati i, zadimljeni štih mineralnosti. Vrijeme Covida nije ih slomilo, nego su, dapače, izolaciju iskoristili te zasadili ozbiljan vrt prepun raznog povrća, a nakon ranojutarnjeg bavljenja vrtom, eksperimentirali su u kuhinji, iz čega se rodio ovogodišnji meni, koji možete probati u à la carte izvedbi ili kao degustacijski jelovnik koji umjesto vina mogu pratiti njihovi kokteli, za koje je zaslužan Jakša.

image
Konoba Maha
Privatna Arhiva

Jakša je školovani sommelier i koktel-majstor, a Ivan se brine za roštilj i kuhinju. Obojica su kršni momci i dobro se dopunjavaju, ali ipak su braća, pa Jakša neće Ivanu ostati dužan i rado će s gostima podijeliti činjenicu da ga je brat po tko zna koji put ujutro zeznuo jer “opet je prespa jutros”. “Dogovorimo se u osam da moramo zaliti vrt, dok nije jako sunce, a on se pojavi oko pola deset. Ali, evo, sjednite ovdje.” Ugodno se smjestivši u hlad, dočekao nas je pozdrav iz kuhinje - krekerić od paškog sira s carpacciom od janjetine s domaćom majonezom i maslinovim uljem, aromatiziranim s malo ružmarina, te još topla foccacia. Carpaccio je bio odličan, prepun okusa janjetine i baš dovoljno ljutkast, a pogaču nismo mogli prestati jesti. Potom je stigao soparnik, ali u modificiranu obliku, jer su nadjevu od blitve dodali mladi kozji sir, a tijesto je bilo vučeno i fino je hrskalo pod nepcima. Poslužen je na drvenoj dasci s malo prozračne kreme od skute, pa smo se baš lijepo zamastili, poput djece. Drugo predjelo bile su pohane kuglice od bakalara, poslužene na emulziji od češnjaka i maslinova ulja te malo začinskog bilja. Nestale su u trenu, a zatim je došao odličan riblji carpaccio od mola, koji su napravili s blendanim domaćim suhim rajčicama. Slijedila je modifikacija proljetnih rolica, gdje je povrće zamijenio mesni tartar s malo majoneze uz sjajan umak veloute.

image
Konoba Maha
Privatna Arhiva

A potom gradele: odlično ispečeni janjeći kotleti i hobotnica koju kuhaju šest-sedam sati u vakumu pa zapeku na roštilju, poslužena s grahom na crno uz umak chimichurri. Već prema običaju, oči su bile veće od mogućnosti, pa za desert nije ostalo mjesta. Stoga smo kasni ručak završili čašom dobrog otočkog plavca. Oko vina nismo previše komplicirali, nego smo se odlučili za njihovo kućno buteljirano vino - kupažu maraštine i pošipa koji za njih radi Jakša Krajančić, tvorac čuvenog Pošipa Nerica. Sve u svemu, ako ste u blizini grada Korčule, Maha je odličan odabir da pobjegnete iz grada u hlad ranča, bilo za ručak ili večeru, ali za svaki slučaj planirajte ostaviti dovoljno vremena za uživanje jer će vam se kasniji ručak pretvoriti u večeru - baš kako se i nama dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:59