RECEPTI NOVOG CHEFA

FINI ZALOGAJI U CANTINI: Recepti za hrskavu salatu i tjesteninu sa sočnim ramstekom!

 Marko Miščević
Ljubitelji jela od domaće tjestenine, finih salatica i pizza (jednom riječju talijanske kuhinje) imaju razlog za dodatno veselje. Naime, već uhodani restoran Cantina na zagrebačkom Iblerovu trgu dobio je novog kuhara, chefa Josipa Pašalića.
Ljubitelji jela od domaće tjestenine, finih salatica i pizza (jednom riječju talijanske kuhinje) imaju razlog za dodatno veselje. Naime, već uhodani restoran Cantina na zagrebačkom Iblerovu trgu dobio je novog kuhara, chefa Josipa Pašalića.

Kuhar s ozbiljnih dvadesetak godina iskustva, koje je stekao radeći s chefovima kao što su Matija Balent i Dino Galvagno, te s nagradama Hrvatskog kuharskog saveza, odlučio je u Cantinu uvesti sitne, ali vrlo bitne promjene.

- Nije se radilo o radikalnim promjenama jelovnika, već nam je bio cilj podići ljestvicu i sva jela staviti na ozbiljniji nivo. Naravno, u jelovnik smo uveli i neka nova jela koja su već postala favorit kod naših gostiju - rekao nam je chef Pašalić radeći od poriluka kremasti umak na kojem je kasnije poslužio “gigantske” crne tortellone s kremastim punjenjem od dimljenog lososa, ricotta sira i grana padano sira.

Polpete

To su novosti na njihovu jelovniku, odnosno imaju tri jela od punjene tjestenine. Što se tiče klasične, bili smo oduševljeni pastom linguine posluženoj s polpetama od junetine u domaćoj šalši od rajčice s peršinom te pastom mafaldine (oblik tjestenine) s dimljenim lososom u kremastom umaku sa svježim jajem i koprom te dodatkom soka od limuna.

Marko Miščević

Dolazite li s djecom, za njih je spremljen dječji meni (naravno s neizostavnim umakom bolognese, jer koji ga klinac ne voli), a u Cantini su i posebnu pažnju posvetili doručku. Posebno nam se svidjela Barchetta, odnosno domaća ciabatta u obliku lađe u kojoj “plove” bijeli i smeđi šampinjoni uz koju je bila poslužena mix salata prelivena domaćim dresingom. Naravno, ta Barchetta pečena je u peći za pizze jer u Cantini na Iblerovu trgu odnedavno se mogu naručiti i pizze koje će odmah zavoljeti poklonici onih s malo “konkretnijim” tijestom, a chef Pašalić odlučio se i na kompromis.

Marko Miščević

Dva sira

- Točno je da su prave talijanske pizze s mozzarella sirom, ali mi živimo u Hrvatskoj i mnogi su naučeni pizzu jesti s konkretnijim sirom. Tako gostima dajemo na izbor žele li pizzu s mozzarellom ili goudom. Naime, o ukusima se ne treba raspravljati pa ako netko voli drukčije, zašto ne? - zaključio je chef Pašalić režući ramstek na trakice i stavljajući ga na al dente kuhanu tjesteninu koju u restoranu sami izrađuju, a koja je zamamno mirisala po mesnom umaku.

Tako zamamno da smo odlučili “ukrasti” mu recept!

Insalate gamberetti

Marko Miščević

Manzo tagliata

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 20:44