Obavezno štivo

Flavours of Istria s Jeffreyjem Vellom u glavnoj ulozi - monografija kakvu Istra još nije imala

Svaka stranica ove knjige, sa sjajnim fotografijama Marija Kučere, Istru diže u red najpoželjnijih gastro destinacija na svijetu

U petak, 19. travnja, u 12:15 sati, u staroj Tvornici duhana Rovinj, u sklopu programa Weekend Food Festivala, bit će predstavljena knjiga Flavours of Istria - A Culinary Journey Through Istria‘a Treasures. Riječ je o gastro monografiji autora Hrvoja Petrića, koja kroz lik Jeffreyja Velle, chefa rovinjskog restorana Cap Aureo hotela Grand Park, Istru predstavlja kao spektakularnu destinaciju, jedinstvenu u Europi i svijetu.

image
Maistra

Jeffrey Vella na hrvatskoj je gastronomiji prisutan već više od petnaest godina, a nastupio je kao glavni chef restorana Zinfandel‘s zagrebačkog hotela Esplanade. Nakon Zagreba, poslije i Dubrovnika, jedno vrijeme je izbivao iz Hrvatske, da bi se vratio u Istru, gdje je Cap Aureo postavio kao najekskluzivniji izlog istarske gastronomije, povezavši, sasvim prirodno, kuhinju fine dining orijentacije hotela visoke kategorije s lokalnim malim proizvođačima - farmerima, ribarima, vinarima, stočarima, foragerima.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Svi su oni protagonisti ove knjige, no fotografija Marija Kučere, poznatog po dramatičnom izričaju koji nerijetko evocira ulja flamanskih majstora, ali i po oku koji u detalju nalazi ključ, u prvi plan stavlja namirnicu - pršut i ombolo, masline, tartufe i kozji sir, srdele i hobotnice, teran i malvaziju. Nećete tu vidjeti poznate Istrane, ali hoćete anonimnog ribara na palubi ribarice pod opsadom jata gladnih galebova, i mnogo krupnih planova težačkih ruku koje drže domaća jaja ili vreće s dinjama, koje beru rajčice, vade krumpire netom iskopane, provjeravaju pršute, režu sir.

image
Maistra

Knjiga je podijeljena na pet, odnosno šest poglavlja. Prva četiri Istru dijele na Bijelu, Sivu, Crvenu i Plavu, jasno naglašavajući njezinu raznolikost i bogatstvo. Peto poglavlje zove se Cap Aureo i prikazuje majstora na djelu, chefa koji Istru prezentira na najbolji mogući način, na tanjurima koji već na prvi pogled oduzimaju dah.

image
Maistra

Naime, nakon prozora u svijet kuhinje Jeffreyja Velle i njegova tima, slijede Recepti: šesnaest jela koja samo želite gledati. Istina, tu su i ti recepti, ali tko bi to kuhao - Vellina je paleta mikrolokalna i mikrosezonska, izvedba minuciozna, kreacija supstancijalno istarska, majstorska.

image
Maistra

Monografija Flavours of Istria zasad izlazi samo na engleskom jeziku, a u petak, prvi dan Weekend Food Festivala, uz Jeffreya Vellu predstavit će je autori Hrvoje Petrić i Mario Kučera, Tedi Chiavalon, te predstavnici Maistre Sanja Nikolić i David Flam.



Weekend Food Festival održava se od 19. do 21. travnja u Staroj tvornici duhana u Rovinju. Treće izdanje festivala donosi brojne panele, predavanja i masterclassove renomiranih chefova i ugostitelja iz cijele regije, gastronomskih stručnjaka i proizvođača hrane i pića. Više informacija o programu, govornicima i kupovini ulaznica potražite na službenim stranicama Weekend Food Festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:34