NOVI RECEPT

FOIE GRAS PÂTÉ TOMA GRETIĆA: Francuska ''debela jetra'' korak po korak!

S Tomom Gretićem vas ne moramo posebno upoznavati. Kuhao je od Zagreba do Egipta, a u Dubaiju mu je dodijeljena nagrada za kulinarska dostignuća. Dvije godine zaredom proglašen je chefom godine u prestižnom izboru Dobrih restorana, a široj javnosti poznat i kao član žirija najpoznatijih kulinarskih showova “Masterchef” i “3, 2, 1-kuhaj!”
S Tomom Gretićem vas ne moramo posebno upoznavati. Kuhao je od Zagreba do Egipta, a u Dubaiju mu je dodijeljena nagrada za kulinarska dostignuća. Dvije godine zaredom proglašen je chefom godine u prestižnom izboru Dobrih restorana, a široj javnosti poznat i kao član žirija najpoznatijih kulinarskih showova “Masterchef” i “3, 2, 1-kuhaj!”

"Independent Food Reporters javio se iz želje da svoje znanje i zapažanja prenesemo drugima, koji isto žele znati i uživati u dobrim stvarima. Činjenica da nemamo interese u svojim izvještavanjima nas razlikuje od drugih. Mi to radimo iz ljubavi, želimo informirati i otkrivati ono što je dobro. Ono u čemu i sami uživamo. Ne želimo se staviti u poziciju klasičnih kritičara. U moru kritika, mi planiramo širiti samo pozitivno, naravno iz našeg ugla gledišta. To podrazumjeva da će se na našoj stranici naći isključivo ono što smatramo odličnim, bez kompromisa." kako su nam otkrili Tom Gretić i Sanja Aleksić prije otprilike dvije godine.

Osim Facebook stranice, njihovi videi se mogu pogledati i na YouTube kanalu, a nama je za oko zapeo onaj za foie gras paštetu.

Neka jetra budu na sobnoj temperaturi, tada je puno lakše raditi s njima.

KORAK PRVI

Jetra očistite od žilica. Pratite žilu Y oblika i izvadite ju van. Očistite i manji i veći režanj.

KORAK DRUGI

Kad ste gotovi, očišćena jetra zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

KORAK TREĆI

Na sitno nasjeckajte jedan manji luk.

KORAK ČETVRTI

Otopite 80 grama maslaca (na 600 grama jetra). Luk pržite na laganoj vatri dok ne postane proziran.

KORAK PETI

Dodajte ohlađena jetra usitnjena na manje komade.

KORAK ŠESTI

Dodajte 12 grama soli, 8 grama šećera, 3 grama papra i malo konjaka. Zapalite.

KORAK SEDMI

Kad sav alkohol ispari, ohladite smjesu na sat vremena.

KORAK OSMI

Izblendajte smjesu dok ne postane baršunasto glatka.

KORAK DEVETI

Napunite staklenke od 350 mililitara paštetom. Lupite njima kako biste eliminirali sav zrak.

KORAK DESETI

Otopite pačju mast i prelijte ju preko paštete. Ohladite preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 20:33