INSIDE THE BOX

FOOD BOX DAY: ''U ožujku ćemo prikazati hrvatsku epizodu serijala “Jack Stein: Inside The Box” više od 10 milijuna gledatelja diljem svijeta!''

 Marko Todorov / CROPIX
U blagdansko vrijeme na trgovima diljem naše metropole svaki dan se održavaju brojna adventska događanja osmišljena da razvesele građane Zagreba, s posebnim naglaskom na bogatoj gastronomskoj ponudi

Nedavno je na Britanskom trgu tako održan i zanimljivi Food Box Day u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, u sklopu kojeg su Zagrepčani imali priliku kušati britanski specijalitet fish & chips, odnosno pohanu ribu s krumpirićima pripremljenu pomoću hrvatskih namirnica.

Zagreb, 051218.
Britanski trg.
Kuhari Jack Stein i Marinko Topalovic na Food Box day dijelili hranu gradjanima na Britancu. Na fotografiji: Marinko Topalovic, Jack Stein.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

BRITANSKO- HRVATSKI SPOJ

Kućicu je tom prilikom zauzeo britanski chef Jack Stein, autor kuharice “World On a Plate” i lice serijala “Jack Stein: Born To Cook”, a pridružio mu se Marinko Topalović, chef novootvorenog restorana ReUnion u sklopu hotela Canopy by Hilton u Branimir centru. Chef Jack Stein svoj je posjet Zagrebu iskoristio i da snimi kadrove blagdanskog veselja za epizodu svog novog serijala “Jack Stein: Inside the Box” posvećenu Hrvatskoj, a mi smo ga pitali za prve dojmove.

Zagreb, 051218.
Britanski trg.
Kuhari Jack Stein i Marinko Topalovic na Food Box day dijelili hranu gradjanima na Britancu. Na fotografiji: hrana.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

- Ovo je bio moj prvi posjet Hrvatskoj koji je samo dodatno potaknuo moj apetit za vašom zemljom. Jedva čekam vratiti se i dalje istraživati vašu raznovrsnu i uzbudljivu kuhinju - rekao nam je chef Stein ne skrivajući oduševljenje našom metropolom: - Svidio mi se Zagreb, a ljudi su ljubazniji od svih koje smo susreli u gradovima koje smo do sada obišli. Zagreb je prekrasan i glavni je grad u svakom smislu riječi. Nudi toliko toga i neistražen je, osobito kada je riječ o hrani i vinima. Jedva čekamo to promijeniti i otkriti puni potencijal Zagreba i njegov magični Advent našoj višemilijunskoj publici u Australiji i Velikoj Britaniji.

NOVI SERIJAL

Iako je došao sa željom da snimi atraktivan materijal za svoj televizijski serijal, put mu nije prošao bez iznenađenja, i to onih pozitivnih, naravno! - Došao sam očekujući zanimljiv tjedan snimanja, a moj se put pretvorio u nešto nevjerojatno. Gostoljubivost Zagreba i Hrvatske turističke zajednice nema presedana. Budući da je “Jack Stein: Inside the Box” serijal o hrani i putovanjima, iznimno smo uzbuđeni što ćemo u ožujku upravo to prikazati više od 10 milijuna gledatelja diljem svijeta - istaknuo je i dodao: -

Zagreb, 051218.
Britanski trg.
Kuhari Jack Stein i Marinko Topalovic na Food Box day dijelili hranu gradjanima na Britancu. Na fotografiji: Food box.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Puno smo snimali po Adventu, posjetili smo sve od Gornjeg grada pa do užeg centra, a tijekom tog obilaska popio sam i puno kuhanog vina. Posebno sam uživao u klizanju, a čak sam jednom i pao, na elegantan način naravno. Chef Marinko Topalović odveo je svog britanskog kolegu i u gastronomsku turu gradom, koja ne bi bila potpuna bez obilaska glavne gradske tržnice, pri čemu je svježina namirnica posebno oduševila chefa Steina:

- Tržnica Dolac ima sve što možete poželjeti. Mogao sam ovdje ostati barem još jedan dan da sve istražim. Vaše tržnice su mi bile jako zanimljive, budući da su mjesta koja bih želio da imamo u Engleskoj, mjesta gdje se prodaju sezonalni proizvodi, a kad se rasprodaju, prodavači jednostavno odu doma!

Zagreb, 051218.
Britanski trg.
Kuhari Jack Stein i Marinko Topalovic na Food Box day dijelili hranu gradjanima na Britancu. Na fotografiji: Marinko Toplovic, Jack Stein.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Jack Stein imao je samo riječi hvale za chefa Topalovića, koji mu je otkrio čari naše kuhinje i s njim odradio uspješan Food Box Day na Britancu: - Marinko je izvrstan kuhar i sjajan čovjek. Jako sam uživao raditi s njim i rado sam se uputio s njim na gastro turu na kojoj sam usput naučio mnogo o brojnim utjecajima na vašu kuhinju. Pripremio mi je sarmu, za koju smatram da je najšarmantnije zimsko jelo koje bi itko mogao jesti. To je bila početna točka u isprobavanju prženja ribe u svinjskoj masti i dovelo je do otkrića da kiselo zelje doista funkcionira i s našim fish & chipsom.

Zagreb, 051218.
Britanski trg.
Kuhari Jack Stein i Marinko Topalovic na Food Box day dijelili hranu gradjanima na Britancu. Na fotografiji: Marinko Toplovic, Jack Stein.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Bio sam poprilično nervozan jer nisam imao apsolutno nikakvu ideju o tome što očekivati od ovog Food Box Daya. Napola sam mislio da se Zagrepčanima neće svidjeti fish & chips, no na kraju je bilo potpuno drugačije. Bio je to izvrstan dan na Britanskom trgu i svi su se sjajno zabavljali. Štoviše, to je bio najposjećeniji Food Box Day koji smo ikada održali, bilo je nevjerojatno.

Zagreb, 051218.
Britanski trg.
Kuhari Jack Stein i Marinko Topalovic na Food Box day dijelili hranu gradjanima na Britancu. Na fotografiji: Jack Stein.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Među brojnim specijalitetima koje je isprobao prilikom svog posjeta, Jacka Steina posebno se dojmila upravo sarma, uživao je u štruklama i kobasicama, kao i velikom izboru rakija, no za kraj nam je ipak povjerio što mu je bilo najomiljenije: - Moram priznati da bih odabrao crni rižoto od sipe bilo koji dan u tjednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 06:28