NA RADARU

Forbes objavio priču o istarskom vinaru i prozvao ga jednom od najvećih zvijezda u usponu

 Silvija Munda G.e.t. Report I Rene Karaman/
U tekstu se, osim vinarije Fakin, spominju i Zlatan Otok te Terra Madre

Jedan od najpoznatijih domaćih mladih vinara Marko Fakin krajem ovog ožujka itekako je imao razloga za veselje. Njegovu je vinsku priču, objavio prestižni američki Forbes. Novinarka Cathrine Todd, inače specijalizirana za pisanje o vinima i autorica bloga Dame Wine, ispričala je priču o njegovoj želji da postane vinar još od malih nogu, baš poput njegovog oca, a zatim se osvrnula na rad i predanost Marka Fakina te ga prozvala jednom od najvećih zvijezda u usponu hrvatske vinske scene.

image
Vina Fakin - Fakin Good Wines Facebook/

Osvrnula se na hrvatske vinske adute poput pošipa i plavca malog pa čitateljima pojasnila povezanost Istre, malvazije i terana. Autorica teksta zatim dodaje kako Hrvatska nije oduvijek bila zemlja koja pruža prilike. U tom kontekstu spominje Mikea Grgicha, vinara koji je Hrvatsku napustio još za vrijeme Jugoslavije, a zatim postao poznati vinar u kalifornijskoj Napi. Dodaje kako se Marko Fakin svojim predanim radom i upornošću ipak uspio probiti kako na domaćoj sceni, tako i na onoj svjetskoj čemu svjedoče brojna priznanja. Dvije godine za redom osvojio je po dva zlata za malvaziju i teran na prestižnom svjetskom natjecanju Decanter.

Autorica teksta zatim objašnjava i kako je Marko Fakin, kada je 2010. godine preuzeo vinariju, proglašen vinarom godine te, zbog naglog rasta, proizvodnju ubrzo uspio povećati s 2000 na 120 tisuća boca. U jednom dijelu teksta Cathrine Todd opisuje i teran te dodaje kako je upravo ova istarska sorta idealan par tamošnjem tartufu koji je djelomično zaslužan za porast broja gostiju u Istri i samom Motovunu. Naravno, dio zasluga svakako pripisuje i sjajnim vinima.

image
Vina Fakin - Fakin Good Wines Facebook/

Novinarka je otkrila i kako Fakin planira širenje vinarije u kojoj će moći primiti još više gostiju te kako ima velike planove kada je u pitanju proizvodnja vina, ali i dodaje kako je sasvim jasno koliko truda i rada Marko i njegova obitelj ulažu u sam posao.

"Dio je prve generacije koja gradi temelje za budućnost koja uključuje pokazivanje svijetu ono najbolje od Hrvatske", piše autorica.

Uz Marka Fakina, autorica se u tekstu osvrće i na hvarski Zlatan Otok, a Davora Šestanovića spominje kao pozitivan primjer enologa koji se, nakon stjecanja znanja u kalifornijskim vinogradima, ipak vratio u rodnu Hrvatsku gdje danas gradi svoju vinsku priču. Također, autorica teksta spominje i Marka Šumana te Goranu Dominiković iz vinarije Terra Madre s kojima je razgovarala o budućnosti pošipa i plavca malog te značajnoj ulozi Komarne kao sve značajnije vinske regije. Cijeli tekst možete pročitati na Forbesovoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:07