Koliko je zaista važno godište vina, to jest koliko pojedina berba utječe na kvalitetu i dugovječnost vina? Kod standardnih svakodnevnih vina namijenjenih brzoj potrošnji ne previše, s iznimkom jako loših berbi, ali kod vina visoke vrijednosti i kvalitete, to jest vina namijenjenih čuvanju, godište je presudno. Berbe (ili godišta) možemo podijeliti na loše, prosječne, dobre i, na kraju, velike berbe.
Prve tri je lako prepoznati i prije nego što je vino gotovo i vjerojatno svaki vinar unaprijed zna što može očekivati od pojedinog godišta, ali zadnju kategoriju, velike berbe, nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti. Takve velike berbe pokazuju svoj puni potencijal s vremenom, tek kad s opetovanom degustacijom spoznate da vino stalno raste, bez obzira na to što prolaze godine. Kad se to spozna, takva vina često više nisu u redovnoj prodaji, cijena im počne rapidno rasti, a prilike za uživanje u njima postanu jako rijetke. Što zbog nedostupnosti vina, što zbog visokih cijena.
Jednu od takvih rijetkih prilika nedavno je domaćim ljubiteljima vina omogućio Daniel Čečavac, vrsni poznavatelj i kolekcionar finih vina iz Makarske. Na posljednjem izdanju vinskog festivala Vino.com priredio je radionicu pod nazivom Icons of France 1930 - 1990 za koju je iz svoje privatne kolekcije izvadio osam vina od kojih su čak četiri došla iz berbi stoljeća, a četiri iz jako dobrih, takozvanih velikih berbi. Najstarije vino bilo je iz berbe 1930., gotovo devedeset godina staro, a dva najmlađa su došla iz berbe 1990., dakle stara punih 29 godina. Vina iz berbi stoljeća su bila Château Gruaud-Larose 1961. regija Saint-Julien Bordeaux, Château Trotanoy 1982. regija Pomerol Bordeaux, Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 1990. regija Alsace i Paul Jaboulet Aîné “La Chapelle” Hermitage 1990. regija Hermitage Rhone.
Druga četiri vina iz velikih berbi su bila Château Sisqueille 1930. regija Rivesaltes Languedoc-Roussillon, Château Laville Haut-Brion 1964. regija Pessac-Léognan Bordeaux, Bégin Colnet, Vosne-Romanée 1979. regija Vosne-Romanée Burgundija i Champagne Dom Pérignon Cuvée Brut 1985. regija Champagne. Apsolutna zvijezda degustacije bio je Château Trotanoy iz 1982., koji je u nevjerojatno dobroj formi, bez klasičnih tercijarnih aroma, bordoški elegantan, savršenog balansa, još uvijek pun aroma i impresivno dugačkog trajanja. Druga senzacija bila je Château Gruaud-Larose iz 1961., vino staro gotovo šezdeset godina kojem se može naslutiti starija dob, ali ni približno ona prava. Vino je i dalje živahno, puno višnjastog voća, s kičmom od čvrstih tanina, užitno, elegantno. Treća je senzacija desertno i fortificirano vino Château Sisqueille iz 1930. Ovaj je devedesetogodišnjak sve do 2011. provodio vrijeme dozrijevajući u velikoj bačvi, a onda su ga napunili u bocu i pustili na tržište. Tako da je to, zapravo, prilično aktualno vino s potpuno očuvanom etiketom te aromatski i okusno u punoj formi. S obzirom na to da se radi o fortificiranom vinu, to i nije takvo čudo, jer taj je tip vina toliko stabilan da je u stanju trajati stoljećima, međutim kvaliteta i finesa ovog konkretnog vina su nenadmašni.
Blistali su još Dom Pérignon iz 1985., Hermitage La Chapelle iz 1990. i Trimbach Riesling, također iz 1990., dok su jedino Vosne-Romanée pinot crni Bégin Colneta iz 1979. i čuveni Laville Haut-Brion iz 1964., iako sasvim užitni, ipak pokazivali znakove umora.

Château Trotanoy 1982., Pomerol, Boredaux
3563 kn (prosjek, Wine Searcher)
97/100
Uzbudljivo, hedonističko vino, šljiva, duhan, cedar, zemlja, koža, intenzivna mirisa, elegantno i koncentrirano istovremeno, dugačka okusa. Ne sluti mu se dob i može se čuvati barem još 10 godina.
Paul Jaboulet Aîné Hermitage "La Chapelle" 1990., Rhone
4313 kn (prosjek, Wine Searcher)
96/100
Ovo vino zapravo još raste. Na nosu puno začina iz drva, pa eukaliptus, crna maslina, crni ribiz. U ustima punog i snažnog okusa, koncentrirano, čvrstih tanina, a istovremeno živo.
Chateau Gruand-Larose, 1961., Saint-Julien, Bordeaux
5812 kn (prosjek, Wine Searcher)
95/100
Veliko vino s intenzivnim i živim nosom, višnjasto voće, šumsko voće, zemlja, malo tercijare, koža. U ustima mekano, ali živahno s čvrstom taninskom kičmom.
Chateau Sisqueille 1930., Rivesaltes
2646 kn (prosjek, Wine Searcher)
94/100
Slatko, toplo, kompleksno, jantarne boje sa žućkastim obrubom. Kandirani citrusi, tragovi orašastosti, liker i džem od naranče. Fantastičnog finiša punog slasti. Može se čuvati još desetljećima.
Champagne Dom Perignon Cuvee Brut 1985, Champagne
2646 kn (prosjek, Wine Searcher)
92/100
Razvijen nos, brioche, citrusi, kvasci, oskoruša. U ustima mekano i kremozno, ali još uvijek s puno svježine, klasične šampanjske pravocrtnosti i dugačkog trajanja. Klasa.
Trimbach, Riesling Cuvee Fredric Emile 1990., Alsace
1508 kn (prosjek, Wine Searcher)
92/100
Citrusno voće, vosak, medne note, karamelne note. Vrlo aromatično vino. U ustima sočno i osvježavajuće, s izvrsnom koncentracijom, čisto i jako dugo na finišu. Izvrsno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....